В света на куклите и модата

21 мар 2013

Почти всяко момиченце обича да си играе с кукли и да има много от тях, ако е възможно.

За доц. Нели Капралова те не са били нещо чак толкова важно през детството – имала е много кукли, но не била достатъчно грижовна към тях и бързо ги съсипвала. Много по-късно, разхождайки се по емблематичната парижка улица „Mouffetard“, погледът ѝ се спира на изящна порцеланова кукла, изложена на витрината на малко магазинче и не може да се откъсне от нея. Красавицата с разкошна бална рокля става първата кукла от колекцията на Нели Капралова, която към момента вече наброява 2415 кукли!

Купуването на следващите кукли също става някак необмислено и непринудено. След Париж, доц. Капралова заминава за Белгия, при това точно по времето на един от големите местни пазари на стари вещи. Там, на битака, тя намира още 10 прекрасни порцеланови кукли и успява да ги вземе за едва...10 долара. Това вече поставя осъзнатото начало на колекционерската ѝ страст към куклите. За 15 години техният брой постепенно се увеличава – където и да отиде по света, колекционерката вече съзнателно започва да търси кукли – по битаци, пазари, оказиони, магазини, антиквариати.

  

Самата тя споделя, че винаги ги избира според израза на лицата им – ако ѝ хареса излъчването, ги купува. Макар сега да имат голяма стойност, тъй като вече почти не се произвеждат такива (повечето от старите европейски фабрики за кукли са закрити), куклите ѝ реално са купувани евтино от битаци и антиквариати. Нели споделя, че по пазарите се изхвърлят много ценни вещи от хора, които нямат понятие за тяхната стойност. Впоследствие куклите стават толкова много, че започва да ги групира в серии – според епохата, която отразяват, материала, от който са направени и най-различни други белези.

   

Благодарение на това внимателно и обстойно проучено групиране, както и на любезното гостоприемство на Арт-къща „Куклите“, днес можем да се насладим на първата част от куклите на Нели Капралова.

„Викторианство и Бел Епок“

В малка кокетна къща, разположена на столичната улица „Цар Самуил“ 34, са събрани една част от куклите на доц. Капралова – от Викторианството и Бел Епок. Освен, че са  изящни, красиви и майсторски изработени, куклите са и прекрасно отражение на живота по онова време, начина на обличане и на поведение. Те са отражение на една бляскава епоха, един пищен и разточителен живот, богатство, разкош и охолство.

   

В този цикъл са включени сериите „Кралици“, „Маркизи“, „Парижанки“, „Знатни дами“, „Деца на аристократи“ и „Героини от световни романи“. Изключителни изящество и шикозност бележат модата на това време. Дамите са облечени едновременно елегантно и пищно, женствени и чаровни са дори и по-бедните представителки на нежния пол.

Характерни за епохата са роклите с кринолини, пристегнатите с корсети талии, изпъкналите бюстове под пищните деколтета, красивите шапки, задължителните аксесоари като бижута с инкрустирани камъни, чантички и чадърчета. По-късно идват на мода и свободно падащите дълги поли, облечените върху тях по-къси туники, ръкавиците, шапките с периферии, бижутата, изработени от дантела, мъниста и пера.

   

Вниманието към дамската мода и красота е прекрасно следствие от белязания от траен мир и икономически и културен разцвет 19 век. Това е времето на управление на британската кралица Виктория (от 1837 до 1901 година), когато индустриалната революция създава една нова образована средна класа.

Романтичният Бел епок (1890-1914) пък е през златните години на изкуството, модата и развлеченията. Модата, диктувана именно от Лондон и Париж през 19 век, и създадените отразяващи я кукли буквално са запечатали духа на времето. До 1830 г. роклите са дълги, влачещи се по земята, свободно падащи, драпирани на едри гънки в светли тонове, а горните дрехи са в по-ярки цветове. Допълнение са разнообразни шалове. Косата се носи в кок, към който са прикачени панделки и пера. Малко след това идват на мода тясната талия и по-късите поли, шапките с големи периферии, украсени с пера, цветя и закриващи лицето.

   

След 1840 г. се завръщат отново обемните форми и под полата се поставя не само една фуста, но се добавят допълнителни пластове. Всичко това води до създаването на кринолина. Той представлява дървена конструкция, която се надява под роклята и я „издува” като бъчва. Понеже е тежък и неудобен, към средата на века е изобретена по-лека метална мрежеста конструкция. Фустата изчезва от употреба и полата се носи директно върху кринолина.

Към края на 19-ти век полата отново е свободно падаща и облеклото става по-практично. Панделките, наборите, воланите и живописните капели правят дамите изключително елегантни и женствени. Целият този блясък, красота и романтика на това време се пресъздава от порцелановите кукли, изработвани в немски, британски и френски фабрики.

Куклите в настоящата експозиция „Ревю – Блясъкът на викторианството и Бел епок“ запознават посетителя с тази красива и пищна епоха и го потапят в нейните разкош и шик. Те могат да бъдат видени до 26 март, а през април доцентката ще представи и останалите си кукли, разделени в следните интересни цикъла: „Седянка – Народни костюми от цял свят“ и „Деца, елфи и феи – Романтичното детство през 20 век“.

ЛюбопитноКуклите не са просто детски играчки. Куклите са интересни създания. Сигурна съм, че повечето от вас ще се учудят колко различни разработки и разсъждения има относно тяхната поява, история, значение и смисъл. Самата Нели Капралова и до днес не може да си изясни защо точно куклите са я превърнали в страстен колекционер. Предполага, че е защото куклата е магическо същество. Тя е сред най-древните изображение на човека, неговото алтер-его и ни помага да опознаем себе си и света около нас.
Според доц. д-р Александър Илиев куклата е къс одухотворена материя. Тя е универсален модел на човека и неговия свят, нашето опростено огледало, другото ни „Аз“. Куклата е обект на интерес от много творци – едва ли има дете, което да не знае „Мила кукло Барби, колко те обичам“ на Роси Кирилова, а „Кукла си ти“ на Атлас е една от най-емблематичните български песни. Надали някой може да забрави и крехката Алиса и нейните кукли във фантастичния роман-фуга на Емилия Дворянова „Passion или смъртта на Алиса“.

2987 | 21 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате