Как да си направим солено тесто

05 апр 2013
Снимка: Elin B / Foter

Соленото тесто е един от най-евтините и лесни за приготвяне и употреба в домашни условия материали. Може да бъде използвано за различни цели, като съществуват малки вариации при направата му, в зависимост от това дали е предназначено за игра и моделиране от деца, или е необходимо за направата на красиви предмети с голяма устойчивост във времето.

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. вода
  • 1 ч. л. лепило Ц200 (само за първата рецепта)
  • 1 ч. ч. ситна сол
  • 1 ч. л. олио (или бебешко олио за тяло)


1. Рецепта за перфектното солено тесто

Преди всичко трябва да си осигурим широко и удобно място за работа и да си набавим необходимите продукти. Ако солта, с която разполагаме, не е много ситна, е добре да я смелим допълнително с машинка за кафе. Това се налага, тъй като по- едрата сол ще попречи на нашето тесто да стане гладко и на съставките му да се смесят добре, а така то ще бъде по- ронливо и трудно за оформяне.
Смесете солта и брашното и добавете на тънка сруя водата. Прибавете постепенно олиото, а после и лепилото и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес (ако използвате достатъчно ситна сол би трябвало при замесването да не се усещат грапавини от кристалите ѝ). Ако тестото полепва твърде много по ръцете ви, добавете малко брашно. В случай пък, че е прекалено твърдо, прибавете няколко капки вода.
Полученият материал можете да използвате веднага или да го съхраните в хладилник, опакован във фолио.


2. Рецепта за солено тесто, подходящо за деца
Приготвянето става по вече описания начин със съвсем малка разлика в съставките. За да осигурим спокойната и безопасна игра на децата със соленото тесто, е необходимо то да съдържа само безвредни продукти.
Разбира се, това значи, че материалът ще изгуби от своята еластичност и устойчивост, но за малчуганите това е без значение. Те се забавляват да оформят фигурки и да ги преправят многократно, да си играят с тестото и дори да го опитват на вкус. Ето защо се препоръчва при замесването да не добавяте лепило и да използвате олио за готвене.

Как да оцветим соленото тесто
Подходящи за целта са както темперите и акварелите, така и някои естествени багрила. Ако искате да оцветите тестото, докато е още меко, добре е да го разделите на няколко парчета, към които да добавите различните бои.
Имайте предвид, че при изсушаването яркостта на багрите се засилва. Така че ако желаният от вас окончателен цвят е светъл и не много наситен, използвайте малко боя при замесване на тестото.

Как да изсушим готовите фигурки
Най-добрият начин да „запечатаме” изработените предмети е във фурна, загрята до 50 градуса, или като ги поставим в близост до източник на топлина (фигурките не бива да се нагряват много, за да не се напукат). След изсушаването може да лакирате творенията си с лак на водна основа - така те ще се запазят за по-дълго време.

12811 | 05 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате