Уморихте ли се от рутината на ежедневието?

02 май 2013
Снимка: Gagitta

Рутината сякаш се е вселила във всичко, което правите всеки ден, в отношенията с близките, любимия, дори с децата.

Чрез повтарянето на този цикъл рутината и сивото ежедневие сякаш ви дърпат все по-надолу, а вие толкова силно искате да се отърсите от тези състояния и да продължите напред с високо вдигната глава, да следвате мечтите и целите си, нали?

Живеем един живот и не е добре постоянно да се чувстваме недоволни и нещастни от себе си и живота си, а и да не можем да определим защо е така.

Затова опитайте нещо нетрадиционно, но в същото време толкова полезно за душата, себеизразяването и духовното като цяло. Моля, не изпадайте в паника, защото ще ви препоръчам терапия. В 21 век са познати много видове терапии, които действат положително и след тях човек се чувства като нов, готов за ново начало, нови преживявания, пълен със свежи сили и идеи за живота.

Gagitta

В психологията използването на художествени методи за лечение и подобряване на психичното здраве е известно като арттерапия. Тя може да ви изненада и ще разберете, че изкуството е ефективно средство за лечение на психичното здраве. Това не означава, че трябва да страдате от телесно или психическо заболяване, за да посещавате арттерапия. Като изразно средство, изкуството може да се използва, за да помогне на хората да общуват по-лесно, да преодолеят стреса и да изследват различни аспекти на собствената си личност, да експериментират и изразяват себе си и проблемите в цветове.

Арттерапията възниква през 40-те години на 20 век. Тя се заражда почти едновременно в две страни – САЩ и Англия. В основата ѝ е фактът, че картините въздействат върху психиката, предизвикват определени чувства, мисли и настроения. Живописта например би могла да бъде нещо повече от украса на стената – тя може да ни отпусне, да ни откъсне от рутината.

При арттерапията далеч не е задължително да говорим с думи, а може просто да вземем моливи или бои и да рисуваме с цветове, които отразяват как чувстваме света около нас, в рисунка. Различните цветове означават нещо различно, но най-често срещаните значения са, че червеният цвят предполага гняв, червено-жълтият – бодрост, черният – печал, сивият – безпокойство, зеленият – спокойствие.

Gagitta

Най-хубавото на този вид терапия е, че изобщо не е задължително да сме професионални художници и да рисуваме без конкретна тема. Арттерапевтът най-често избира темата и чрез нея кара човек да изрази своите чувства и мисли, включително и несъзнаваните такива. Но също така  могат да бъдат предложени от групата или да възникнат спонтанно в процеса на работа като хрумване, вдъхновение или наболял проблем.

Арттерапията ще ви насърчи:

  • да изразявате чувствата, които могат трудно да се вербализират;
  • да проучите въображението и креативността си;
  • да развиете здравословни умения за справяне с проблемите и по-лесно да се съсредоточвате;
  • да подобрите самочувствието си;
  • да откриете и изясни проблемите, които ви тревожат;
  • да имате по-пълноценни комуникативни умения;
  • да подобрите двигателните умения и физическата координация;
  • да осъществите личностно израстване.

Съберете всичкия кураж, с който разполагате, и се запишете на курс по арттерапия. Резултатите няма да закъснеят. Експериментирайте и изберете най-подходящите занимания за вас. Не бъдете скептични и ще видите, че животът не е толкова сив и че може да живеете и да се чувствате страхотно, без делничните несгоди да ви пречат толкова.

Успех!

Gagitta

2131 | 02 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате