Как да приготвим уникален сапун в домашни условия

16 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu


Ако сте приключили с домакинските задължения ,влече ви ръчният труд и имате малко свободно време и фантазия… направете си сапун-уникат. Дали за подарък или за лично ползване, вложете част от себе си в заниманието. Ще ви хареса.

Пропорциите:

За да приготвите сапун в домашни условия  ви е необходим готов сапун от магазина – неутрален, ако е възможно.  Ако не – детски неароматизиран.
Настържете сапуна на ренде, добавете малко вода и загрейте на водна баня. Не е трудно, просто сложете малка купичка в малко по-голяма, пълна с вряла вода. После добавете маслото-основа:  зехтин или бадемово. Следва глицеринът и витамините А и Е  и след тях – пълнителите. Те могат да бъдат ексфолиращи добавки като кафе или овесени трици, какао, мед, сухо мляко, розови листенца, дори намачкан банан. Развихрете фантазията си.
Водата добавяйте постепенно – колкото по-малко, толкова по-добре. Бъркайте с дървена лъжица или разбийте с пасатор. Сместа трябва да е хомогенна.
Съвсем накрая прибавете етерични масла по ваш вкус – лимоново, ментово, розово, евкалиптово… Те, както знаете, са силно летливи, затова се поставят накрая.

Да преговоримНа 100гр. сапун се добавят:
1 с.л. зехтин или друго масло
1 ч.л. глицерин
10-15 капки етерично масло
ампула витамин
около 100 ml вода.

Сапунът е готов, остава да намерим формички.


В дом, в който се отглежда дете, това никак не е трудно – формичките за пясък са идеални за целта. Стават и всякакви други съдчета с интересни форми.
Малки хитрости:
Преди да настържете сапуна, оставете го за малко на слънце. Така ще омекне и няма да лети към носа и очите ви, когато го стържете.
Приготвяйте сапуна на стайна температура, а формичките оставете в хладилник за 2-3 дни.
За да не се счупят сапунчетата, когато ги вадите от формичките, топнете ги за кратко в гореща вода. Не ги задържайте дълго, защото сапунът отново ще започне да се топи.

2492 | 16 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате