Гмуркането – екзотично хоби и още нещо

08 май 2013
Снимка: sxc.hu

Гмуркането (известно още с английското си наименование „дайвинг“) е занимание, което нашумя през последните години у нас. Преди това подводното приключение беше обект на внимание само от малцина, които строго и професионално се занимаваха с него. Разширената му достъпност през последните години му спечели много нови верни фенове.

Да се разходиш под водата, да разгледаш подводната природа, да се срещнеш с морските обитатели – всичко това предизвиква силна емоция при повечето хора. Не всички обаче имат куража да се престрашат да пристъпят към истинско задоволяване на любопитството и осъществяване на желанието да се потопят. Ала тези, които успяват – остават запленени за цял живот. Благодарение на създалите се в последните години дайвинг клубове по Черноморието, заниманието е достъпно за всеки, който прояви желание. Макар че не е толкова прозрачно и чисто като някои други морета, Черно море е много добър вариант за начинаещи, които сега навлизат в гмуркането. Най-хубавото е, че това хоби може да се практикува както индивидуално, така и с компания от приятели. Интересът на много от обучаващите се преминава от любителски към по-сериозен и при засилено желание те могат да се запишат на професионалните курсове към международната асоциация PADI – Професионалната асоциация на водолазните инструктори, чийто сертификат важи по цял свят и получилият го може да се гмурка където пожелае. Различните етапи на програмата гарантират сигурност при спускането на все по-голяма дълбочина.

Какво е нужно?

За да се гмуркаш, не е нужно много. Трябва да си в добра физическа форма, да нямаш някакви здравословни проблеми и да можеш да плуваш. Да не те притеснява влизането под водата, както и носенето на плавници, маска, шнорхел. За единично спускане трябва инструктаж от обучен инструктор и екипировка. За повече е нужна първоначална инвестиция за обучение, откъдето ти осигуряват всичко необходимо като знания – теория, практика и оборудване (екипировка). След изкарването на курса имаш два варианта – да си закупиш екипировка или да си я наемаш всеки път, когато се гмуркаш. Кой е по-добрият за теб зависи изцяло от това, колко често смяташ да упражняваш новото си хоби – ако става въпрос за три-четири пъти в годината – то тогава вариантът с наемането ще те устройва. Тези, които се запалват повече и се гмуркат често, предпочитат да притежават своя собствена екипировка.

Преживяването

След свързването с определен дайвинг клуб в повечето случаи се попълва формуляр за здравословно състояние и се прави водолазен тест, който представлява гмуркане за час-два. След това се пристъпва към истинското обучение – запознаване с екипировката и нейната правилна употреба, свикването с нея и усвояване на подводния модел на поведение. Разбира се, обяснява се дишането, усвояват се движенията, както и сигналите при дайвинга. Гмуркащият се трябва да се научи да диша през устата, но в същото време трябва и да стиска носа, за да изравни налягането. Усещането под водата е за пълна безтегловност, а често при първите опити се появява и замаяно и объркано чувство на цялостна неспособност за координация. Всичко това обаче бързо отминава, особено с увеличаване на дълбочината. Първите гмуркания са на малка дълбочина, след това тя постепенно се увеличава, а колкото по-надълбоко е гмуркането, толкова по-премерени, плавни и хармонични стават движенията. Срещата с различни миди, медузи, рапанчета, морски кончета, растения, рибки и рачета пък е спираща дъха, а самият подводен свят носи едно наистина несравнимо с нищо друго усещане. То има дори някакъв пристрастяващ ефект, може би и затова голям брой хора непрекъснато се връщат към него отново и отново.

Екипировка за гмуркане

Нещата, без които абсолютно не може да се осъществи гмуркане, са кислородна бутилка, система от регулатори, които ще доставят въздуха и спасителна жилетка. Цялата система за дишане под водата се нарича акваланг и представлява цилиндър, пълен с дихателна смес, която чрез регулатор и клапа се подава към гмуркащия се. Допълнителното препоръчително оборудване включва плавници, костюм, маска и колан с тежести, които помагат за потъването.

Видове дайвинг

Има най-различни видове гмуркания. Дейли дайвингът са всекидневните гмуркания без конкретно поставена цел или място за достигане – просто за зяпане и удоволствие. Те се осъществяват както от брега, така и от лодка, навлязла по-навътре в морето. Рек дайвингът осъществява спускане в потънали кораби и е една от най-вълнуващите разновидности. Тя се практикува доста и у нас, но изисква малко повече от базовата за един водолаз подготовка. Пещерният дайвинг се прави с цел влизане в подводни пещери и също изисква допълнително обучение. Съществува и така нареченото дайвинг сафари, при което гмуркачите прекарват няколко дни на яхта в открито море и се гмуркат от там.

Гмуркането – хоби и още нещо

В графата „още нещо“ всъщност влизат още много неща. Доказани са „допълнителните ефекти" от дайвинга:

-          Действа като фитнес за тялото и го поддържа в много добра форма, стяга мускулите

-          Подобрява дихателната система

-          Повишава концентрацията и ориентацията на гмуркащия се

-          Успокоява и релаксира организма

У нас

Българското черноморие разполага с доста привлекателни възможности за различните видове дайвинг. Места за гмуркане има край Дуранкулак, Шабла, Тюленово, Камен бряг, Калиакра, нос Емине, Иракли, Несебъл, Поморие, Созопол, Приморско, Черноморец, Варвара, Ахтопол, Синеморец, Маслен нос, Резово и Силистар. Изключително атрактивни са множеството кораби, потънали по нашето крайбрежие – разположени по дъното на морския бряг, те разкриват различни предмети от древни култури. Също така са интересни и частите от потопени съветски и немски подводници. Според Илия Кръстев, старши научен сътрудник от Института по океанология при БАН, българското крайбрежие пази следи от времето на колонизацията на Черно море от древните гърци и римляни и има останки от древни селища, датиращи отпреди 7 хиляди години.

Защо хората се гмуркат?

Подводният туризъм привлича все повече фенове и дайвингът става хоби за много хора. Причините са различни. На някои им харесва самото усещане под водата, други харесват подводния свят, трети се насочват специално към разглеждането на потънали кораби или изследването на подводни пещери. Някои го правят заради развлечението, други заради адреналина, трети заради красотата. Всеки със своята си причина се потапя в този толкова различен свят.

1867 | 08 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате