Да избереш отвесния път – скалното катерене като хоби

05 юни 2013

Обикновено, когато избираме маршрут, търсим най-бързия, най-прекия или най-лесния. Но за някои това е прекалено скучно, еднотипно и еднообразно. И тръгват по най-неочаквания, най-стръмния и най-отвесния – нагоре по скалите.

Скалното катерене може би някога е било необходимост и може би някога не е имало друг избор, вариант или изход за достигане на определена точка, освен него. Но днес то съвсем не се практикува поради невъзможност за друг път, а по-скоро заради адреналиновото усещане, което създава, заради приключението, заради трудността и предизвикателството, пред които изправя един човек. Първоначално катеренето по скалите е част от ежедневието на алпинистите и затова се счита за свързано с алпинизма. Впоследствие, някъде към края на XIX век, то прераства и се обособява в напълно самостоятелен спорт. Следва светкавичното му разпространение и утвърждаване. Започва масово развиване на спорта и изследване на възможните терени за практикуването му. А те, за радост на всички катерачи, са безчет и при това – безплатни дарове от природата. Затова в настоящето скалното катерене се води един от най-популярните екстремни спортове. То представлява катерене по скални образувания – поединично, по двойки, тройки или повече, с оборудване или без, с предварително начертан маршрут или без. Рискът не е толкова голям – опасността е премерена, а за безопасността са взети всички възможни мерки чрез подсигуряване с въжета, карабинери и друго оборудване. С времето това приключение толкова се развива, че се създават и затворени места – стени за катерене, а също така се обособяват наръчници, различни дисциплини, всяка от които с определени изисквания и различна степен на опасност.

 

Боудър катерене е катерене по по-ниски скали (боудъри) с височина до десет метра и без обезопасително въже. То е идеален вариант за начинаещи, а понякога е толкова зарибяващо, че много от започналите практикуват и впоследствие основно него.

Катерене по ниски скални обекти се води онова, при което скалите са с височина от 20 до 100 метра. Това е може би най-масовият вид катерене, който се практикува по света. Може да се изпълнява от един човек или от повече хора в свръзка.

Традиционното класическо катерене представлява катерене в свръзка. От много хора именно то се счита за истинското катерене. При него скалата катери цяла група или поне двама души. Единият от тях е определен за водач, той е и първият, който тръгва нагоре. След себе си влачи едно или две въжета, а по пътя си закрепва средства за осигуряване в цепнатините на скалата на определени интервали и закачва въжето с помощта на карабинери. Вторият катерач осигурява първия с помощта на протриващо съоръжение, а след като водачът достигне подходящо място, той се фиксира посредством повече осигуровки за него и започва да осигурява втория, докато се изкачи до него. За някои от скалите, особено при тези с най-висока степен на трудност, катерачите си правят предварително изследване и проучване на скалата и съответно – предварително изготвен план-маршрут за преминаване. В най-чистия си вариант обаче катеренето е дейност, която не изисква чак такива занимания – катерачът просто отива и се катери.

Big Wall обозначава катеренето по много високи стени (над 200 метра). Там екипировката е задължителна и дори включва пособия за пренощуване някъде по средата на стената, ако се наложи.

Леденото катерене се извършва в заледени условия, предимно по замръзнали водопади.

 Съществува катерене по фасади на сгради, такова по изкуствени стени, състезателно катерене и спортно катерене.

Конкретни ползи от скалното катерене

Хубавото при него е, че натоварва цялото тяло и развива мускулатура, ако се практикува редовно. Правилната техника поддържа тялото физически здраво и тонизирано. Развива се сръчността, гъвкавостта и ловкостта, а чисто умствено, катеренето е добро упражнение по концентрация, съсредоточаване, съобразителност и комбинативен ум. Освен това, някак между другото, катеренето сваля стреса и напрежението от ума ни и ни оставя презаредени – натоварени физически и отпочинали психически.

Какво ви е необходимо

За първото ви катерене ви е нужен само познат с някакви умения в спорта, желание, хъс, за да не се откажете и самоконтрол да спрете навреме. Ако ви хареса, можете да отделите повече време, учейки се как да се катерите безопасно – от по-напреднали катерачи или пък като част от някакъв курс по катерене (в НСА редовно провеждат такива). Ще е нужно сдобиването с удобните катерачески обувки, наречени еспадрили, които представляват тесни обувки с мека гума и с тях можете да се възползвате отлично от всяка издатина на скалата. Може би ще искате и магнезий, който масово се употребява за подсушаване кожата на ръцете и по този начин увеличаване сцеплението и добрия захват със скалата, без толкова голяма опасност за изпускане. Останалата част от екипировката е въже, карабинери, средства за осигуряване и каска.

 И скала, разбира се. Най-необходимото. За щастие, напълно безплатно и обикновено на най-хубавото място – сред природата.

1319 | 05 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате