Що е то декупаж и как да обновим старите вещи у дома

14 юни 2013
Снимка: • Happy Batatinha •

   Притежавате стар шкаф или друга „архаична” мебел, а не ви се иска да ги изхвърляте. В епохата на рециклирането, на дрехите и вещите „втора ръка”, това не е необходимо. Достатъчни са само няколко стъпки и познания в техниката ДЕКУПАЖ, за да вдъхнете живот на вече поовехтелите предмети – вази, свещници, подноси, кутийки за бижута и т. н.

Какво е ДЕКУПАЖ?

     За основа на наименованието на това популярно в последните години приложно изкуство е послужила френската дума découpage, която в буквален превод означава „изрязвам”. Самият  декупаж е един вид изготвяне на колаж и апликирането му върху различни видове гладка повърхност.

Какво ви е необходимо?

  • подходящ мотив – от салфетка или от специална хартия за декупаж
  • ножица или макетно ножче
  • четка – плоска и мека, за предпочитане със синтетичен косъм
  • акрилна боя в бял или светъл тон (може да използвате и латекс)
  • лепило за декупаж (най- добрия вариант е „Универсален медиум за декупаж”) или Ц-200
  • траен лак за декупаж или акрилен лак (за да запечатаме крайния резултат)
  • подходящ предмет или плоскост, върху който ще работим

Как да действаме – стъпка по стъпка

      Първо и най-важно е да положите върху основата, която ще използвате, бяла боичка или латекс, за да може желаният от вас орнамент да изпъкне по-добре и да съхрани естествените си цветове. След като предметът изсъхне напълно, вземете избраната вече декорация (ако е от салфетка, използвайте само най- горния пласт – този с картинката) и я навлажнете леко с вода. Наложете мотива върху повърхността и с леки движения от центъра към периферията нанесете тънък слой лепило за декупаж (или Ц-200, разредено с малко вода), като внимавате да не скъсате салфетката или да не се получат гънки.

      Повторете процедурата още няколко пъти, като всеки път оставяте да изсъхне добре.

       За финал вземете домакинска гъба (използвайте грубата ѝ страна) и минете много внимателно краищата на орнамента, за да ги загладите добре.

       Ако сте постигнали желания ефект като цветове и форми, нанесете последователно 2-3 тънки слоя акрилен лак (или траен лак за декупаж), като междувременно изчаквате той да изсъхне напълно. 

       Изключително ефектно при декорация с декупаж е и стъклото. При него обаче се изискват както повече време и търпение, така и наличието на по-скъпи материали.

        За да направите основата светла и равномерна, първо трябва да обработите вашия предмет с Glass Medium, а след това да покриете с бяла акрилна боя (Glass Medium ще предотврати „свличането” ѝ). Друг вид боя, която можете да използвате, е Tikkurila-Otex, която се нанася с гъба чрез разнасяне или потупване и изсъхва за около 30 минути (при нея няма нужда от предварителна употреба на Glass Medium).

        След като вече сте подготвили повърхността, следвайте стъпка по стъпка техниката за декупаж, описана по-горе.

         Ако желаете, можете да запазите стъклото прозрачно и да декорирате само някои места от него. За целта отделете един от белите слоеве на салфетката под мотива, който ще използвате, и го залепете върху избрания предмет по познатия начин. След като изсъхне, нанесете бяла акрилна боя само върху тази основа, след което залепете отгоре ѝ цветния орнамент. Запечатайте апликацията с няколко тънки слоя лак – така ще запазите творението си за по-дълго време.

  Успех и бъдете креативни!

12172 | 14 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате