Съвети за избора на фотоапарат. Част 1

19 юни 2013
Снимка: Манол Дончев

Често приятели и познати се допитват до мен, когато се чудят какъв фотоапарат да си купят. Но представите ни за добра машина са толкова различни в началото, че почти никога не ги уеднаквяваме към края на всеки разговор. Ще обясня защо това е така. Ще напиша и какво препоръчвам да търсите в един фотоапарат. Това е основната идея. Но всичко това е само лична позиция!

Какво точно искаме?

На човек му се иска да направи един избор, една покупка – оптимална – и с това да приключи влагането на средства. Питат ме кое е най-доброто в рамките на даден нисък бюджет. Но няма еднозначен отговор и всичко зависи от целите. Затова най-напред трябва да си изясним: искаме да развиваме фотографията като сериозно хоби, искаме да я прилагаме за нещо или искаме да имаме хубави снимки за спомен? Първоначално и аз исках просто да имам нещо, с което да снимам. Да не се разваля дълги години и ей-така, между другото, да стана голям майстор. Сега онези 300 лв., дадени навремето за малък компактен апарат (този клас шеговито е наричан „сапунерка” – можете да се досетите за причините), ми се виждат зле похарчени. Ако тогава знаех какво да търся, щях да си спестя една грешка, дължаща се на липса на знания. Но обикновено не се доверяваме на опита на другите, а държим сами да се научим от собствените си грешки. На практика при мен е така. И все пак времето от година и половина, в което съм използвал единствено компактна 4 МП камера, не е изгубено.

Но от сегашната си позиция твърдя това: ако искате да се развивате и да превърнете снимането в цел само по себе си, ако това желание не замре, а се засили, ще поискате да смените компактната камера с огледално-рефлексна – DSLR (Digital single-lens reflex) – онези големи тела, на които се сменят обективите и гледаме през тях чрез огледална система. Тук има доста подробности, някои от които ще спомена по-късно. Дали ще го поискате навреме… не е толкова важно, тези избори не винаги са рационални, но ги правим.

За мен е грешка и да започваме със скъп набор от части на екипировката, защото винаги може да се окаже, че все пак ни е нужно нещо различно. И защото липсата на някои възможности ни учи именно какво не ни достига – така ще го оценим по-добре впоследствие. Е, ако имате пари в излишък и можете да си позволите, защо да не пробвате – може и да сте се ориентирали правилно от самото начало. Тук се опитвам да помогна в друг случай – да научим да правим правилните компромиси, когато такива се налагат.

Ако искате да снимате себе си и приятели, посещаваните от вас места и събития, ако това е за развлечение, аз не мога да ви дам съвет. Вие знаете какъв лукс можете да си позволите и кои възможности ви доставят удоволствие. Но ще изведа от казаното дотук един извод: ако искате да се учите, вземете сложна система, дори стара и евтина; ако искате просто да снимате и да посрещате всички нужди с едно средство, тогава потърсете сами вашата оптимална компактна камера. Такава на мен вече не би ми вършила работа и не бих изразходвал средства, но това е спрямо сегашните ми нужди.

Предпочитам да гледам на фотоапарата като на инструмент. От неговите параметри са частично зависими резултатите.

А кога компактната камера също е добър инструмент? Когато искаме да я носим със себе си на места, където няма да бъдем допуснати с голяма камера или просто мъкненето на такава е сериозно неудобство. DSLR камерите и тяхната оптика ни ангажират със себе си, а компактните не пречат на другите ни дейности. Удобни са, когато търсим нещо универсално – от макро до приближение на далечни обекти, през пейзажи. Това, за което не бих се доверил на такъв избор, са всъщност най-вече динамичните ситуации, а за мен те са приоритетни. Бих предпочел сериозна оптика и при снимки на портрети. 

Популярни заблуди

(Всъщност, популярно е да се пише за заблуди, но можем да ги наречем неточности):

– Повече МегаПиксели означават по-добро качество на изображението. Не е съвсем така, ако говорим за визуални възприятия. Дори от един момент нагоре твърде многото МП може да вредят на качеството на картината. Тогава са още един маркетингов трик за оправдаването на нови и нови модели. Хубавата оптика е това, което дава красива картина. Хубав обектив на 6 МП камера е по-добре от 18 МП камера с вграден обектив. Обемните обективи на огледално-рефлексните камери побират по-големи лещи, което е положителен фактор;

За добра DSLR система трябва да се отделят много пари… Зависи – добра за какво, за кого... Относително е вярно, но в някои аспекти и невярно твърдението. Ако започвам сега, ще намеря някой модел от среден клас на старо, произведен преди 5 години например, и само с 6 до 8 МП. Или модел от най-нисък клас с около 8 до 12 МП и това за около 400 лв. заедно с най-елементарен варио обектив. После ще надграждам с времето. Но не бих дал същите пари (а те са дори повече) за компактна камера от по-високия клас – с ултра-зуум (или т.нар. „турбо сапунерка”) и т.н., защото за мен не си струва в дългосрочен план. Добрата учебна огледално-рефлексна система може да струва по-малко от най-нов модел мултифункционална компактна камера. С такава ще навлезем по-навътре във фотографията (тъй като се учим да контролираме сами в по-голяма степен процесите), ще имаме и някои по-качествени резултати, но по отношение на разнообразието ще сме принудени да направим известни компромиси;

– С компактна камера не можем да се учим на фотография. Това пък е обратната позиция – другата крайност. Можем да се учим на креативност. Имаме много ограничения, но те налагат търсенето на различен подход, за да постигнем нашето. Няма да имаме качество на изображението, но идеите и оригиналността са по-ценни, когато говорим за изкуство. Е, някои похвати ще са ни недостъпни, но пък ще се съсредоточим върху използването на малкото, което имаме… Най-вече ще се научим да работим върху композицията и избора на гледна точка.

В статията виждате снимки, правени с компактна камера в аматьорския ми период. Пейзажните и макро снимки изглеждат добре и с тези средства, тъй като понякога по-важно е в какви условия снимаме и как виждаме нещата.

Като обобщение на тази част искам да споделя следния извод от опита ми до този момент:

Промяната към по-добро ще я желаем по всяко време, без значение какво имаме. Но ще пръснем много повече средства от необходимото, понякога в грешна посока, ако не си отговаряме задълбочено от какво и защо имаме нужда.

2647 | 19 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате