Хартиеното изкуство квилинг

07 юли 2013

Свободното време може да се оползотвори по най-различни начини. Много хора излизат с приятели, четат книга, шетат из вкъщи, спортуват или просто лежат мързеливо. Някои пък предпочитат да майсторят нещо – мъжете най-вече по колите или техниката си. Дамите са тези, които доказано имат повече усет към естетиката  и някак отвътре им идва да се занимават със създаването на нещо красиво и изящно.

От известно време насам се наблюдава възраждане на най-различни техники (казвам възраждане, защото те не са нови, а просто позабравени за някакъв период), които дават възможност на всеки да развие творческите си заложби, да развихри фантазията си и да сътвори наистина красиви неща. Квилинг, пачуърк, декупаж, оригами и още много други завладяват и малкото свободно време на по-творчески настроените хора днес. Защо и как – специално при квилинга, ще разберем от следващите редове.

Какво е квилинг?

Квилингът принадлежи към така наречените „хартиени изкуства“, наред с paper folding – сгъване на хартия или по-познато като оригами, paper cutting – изрязване на силуети от хартия, paper weaving – изработване на плетки от хартия, paper sculpturing - изработване на триизмерни скулптури и пластики от хартия, paper dolls making - изработване на кукли и фигури от хартия, paper moulding - изработване на отливки от хартия, paper collage - изработване на картини от късове хартия и pop-up - изработване на „изскачащи”, разгъващи се при отваряне картички, книги и композиции, киригами). Думата идва от английското quilling (quill – паче перо).

Това изкуство се създава от един единствен елемент – хартия. Различна по цвят хартия се нарязва на тесни ленти, които с помощта на шило се навиват на спирала, сгъват и поставят в различни форми. След това се слепват заедно, за постигане на предварително измислена визия – цвете, животно, бижута, декорация за картички, рамки и така нататък. Наричат го също така „хартиен филигран“ по сходството му с ювелирната техника за изработване на фини изделия от тънки медни, златни или сребърни нишки като дантели.

История

Винаги е трудно да се каже с точност откъде, как и кога се появява дадено изкуство, но към момента се счита, че създаването на декорации с хартиени спирали е възникнало през XIV век в Европа. Тогава монахините в средновековните манастири започнали да създават различни украшения, използвайки паче перо, на което усуквали хартия. Така те правели украса за кориците на църковните книги, рамки за икони или брошки. За кратко време това занимание се разпространило дотолкова, че още в края на XV век вече се счита за изкуство. През XVIII и XIX век то става дори елитарно занимание и го практикуват основно аристократите и благородните дами. По неизвестни на нас причини през следващия ХХ век квилингът потъва в голяма забрава. Това трае почти до края на века, когато отново се възражда като изкуство и се превръща в основно хоби на много хора из Европа. Особена популярност добива в Германия и Англия. Известно е, че английската кралица Елизабет също била много запалена по това изкуство и прекарвала доста време, занимавайки се с него.

Какво се създава с квилинг

С квилинг се създават както отделни предмети – картички, картини, бижута, така и допълнения към вече съществуващи като украса – могат да бъдат декорации към картички, подаръци, кутии, рамки за снимки, албуми и така нататък. Възможностите и интерпретациите в това изкуство са толкова големи, че зависи изцяло от въображението на човек какво ще създаде.

 

Какво ни трябва за квилинг

Преди всичко – хартия. Нали все пак е хартиено изкуство. Едно от хубавите неща на квилинга е, че за практикуването му не е нужно някакво специално скъпо оборудване. За създаването на най-различни красоти ви е необходима най-вече хартия, която да отговаря на определени условия. Преди всичко най-важна е нейната плътност – трябва да бъде най-малко 60 грама на квадратен метър. От това зависи дали ще успеете да я свиете без особен проблем. Друго условие е цветността – тя трябва да бъде двустранна, тоест и от двете страни на хартията, освен ако не търсите някакъв друг специфичен ефект. Когато си изберете точната хартия, трябва да я разрежете на ленти с ширина от 1 до 9 милиметра. Ако не ви се губи време с направата на лентите, можете да си закупите готови такива – вече се предлагат в доста магазини. Освен хартия, ще ви трябват още шило, на чието тяло се навиват хартиените спирали, лепило, с което да слепвате различните части и пинсета, с която да захващате създадената украса при нанасяне на лепило и слепване към различни части, картони или други елементи и предмети. Някои хора намират за удобно използването на четчица, с която нанасят лепилото. Ако ще създавате квилинг картина, ще ви е необходим и твърд цветен картон за основа.

Лесно начало

Разбира се, преди всичко останало, трябва да измислите какво точно ще правите, да го визуализирате в главата си. В интернет има достатъчно много идеи. Когато измислите какво ще правите, ще ви трябват картон, молив, линийка и пергел, с които да го начертаете. След това започва поетапното създаване на различните части – елементи от композицията. Например ако е цвете – различните листчета на цветчето и т.н. Хартиените спирали се навиват внимателно с помощта на шилото (работа върши и игла за прежда), след което краят на лентата се залепва с лепило, а на навитата хартиена лентичка се придава съответната очаквана форма. Най-добре да се започне с по-прости композиции и да се усложняват постепенно, според собствените темпо и желания. Важно, освен създаването на нещо красиво, е и доставянето на удоволствие от заниманието. Много хора по света вече използват квилинга за разтоварване, развлечение, хоби, успокоение, а някои са го превърнали дори в своя професия. Всичко е възможно, стига да се спазва основното правило, а то е – да се забавляваме, докато го правим.

11884 | 07 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате