Пачуърк

24 юли 2013
Снимка: sxc.hu

     Всеки от нас има в гардероба си стари дрехи и различни парчета плат, които така и не се решава да изхвърли. Пачуърк е идеалният вариант да превърнете вече ненужните вещи в нещо оригинално и полезно и така да направите дома си по-шарен и весел.

Но какво всъщност е пачуърк?

      Думата произлиза от английските patch  кръпка и work  работа, т. е. това е вид ръкоделие, при което се използват парчета плат с разнообразни цветове и правилни форми, което ги прави лесни за съединяване.

      Модата пачуърк навлиза в домовете още през  XII – XIII век, но успява да придобие по-голяма популярност едва през XIX век. От първоначалния си чисто практичен характер, този вид шиене постепенно става хоби, мода и дори изкуство.

Какво е необходимо, за да си направите пачуърк?

       Преди всичко, заредете се с търпение! Ако сте начинаещи, започнете с някой по-лесен модел. Като цяло ще са ви нужни игла, конци, плат, шаблон (от който да гледате), остра ножица, креда и линия (за да измервате и очертавате точно формите). По-опитните могат да използват и шевна машина.

      И така – направете си модел, който да следвате и изрежете от различни материи и десени необходимите ви парчета плат. Подредете ги и пристъпете към зашиването им едно за друго.

      Обикновено при пачуърк се редуват светли и тъмни части (ефектът на шахматната дъска) или се правят „стойностни прогресии” от по-светли към по-тъмни тонове. Големината на отделните „блокове” обикновено е около 20–26 см. Те се пришиват един към друг в дълги ленти, които по-късно се съединяват в една по-голяма структура.

      Уникален е и популярният през Викторианската епоха (средата и края на XIX век) crazy quilt. Той се състои от висококачествени и тежки материи като коприна и кадифе. Парчетата се пришиват така, че да образуват неповтарящи се, случайни комбинации. Линиите между отделните форми се подчертават от декоративна бродерия.

      Пачуъркът се използва предимно при изработването на quilt, т. е. на завивки и одеала. Тогава между горната пачуърк част и долния „гръб” се пришива и среден пласт от вата или памучни материи. За да се предотврати разместването на слоевете, те се пришиват един за друг на ръка, като е добре бодът да подчертава отделните „блокове” от композицията.

      С пачуърк техниката можете да декорирате различни дрехи – палта, поли, ризи, а също и да я използвате за направата на чанти и пана. Ако желаете, добавете към вашия проект бродерии, дантела, копчета и други аксесоари.

3997 | 24 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате