Добрият стар домашен пластилин

25 окт 2012
Снимка: crafts.lovetoknow.com

Тази „манджа“ ще помогне да използвате времето си да се наслаждавате на децата си, да поиграете заедно, а също и да спестите някой лев. Домашният пластилин, както знаем е по-здравословен, отколкото този, който се продава по магазините.

Да се захващаме за работа.

За да направим домашен пластилин, ни трябва следното:

 • 2 чаши брашно
 • 2 чаши вода
 • 1 чаша сол
 • 1 супена лъжица олио
 • 2 супени лъжици лимонтузу
 • Сладкарски бои по ваш избор

Първо, в отделна купа смесете сухите съставки: брашно, сол и лимонтузу. После разбърквате добре. Сложете водата (стайна температура) в тенджера или друг удобен съд и добавете една супена лъжица олио. Добавете сухите съставки в тенджерата и първо ги размесете добре, и чак след това сложете на печката. Варете на слаб огън, докато бъркате постоянно с подходяща бъркалка.


снимка:http://www.mikesparr.com

След няколко минути тестото ще започне да се втвърдява. С течение на времето, бъркането ще става все по-трудно, но това значи, че работата идва към своя край. Кога е готово, се познава по това, че тестото вече няма да залепва по пръстите Ви. Чак тогава изгасете котлона и преминете към следващия етап.

Извадете тестото от тенджерата и започнете да месите, докато е все още топло, така че всички съставки да са идеално слети. След това разделете тестото на части с големина по избор и го направете на по-малки топки като на всяка топка направите дупка с пръст до средата. За по-чисто, можете да правите това върху хартия за печене. Вземете оцветител по избор, капнете няколко капки в дупката и внимателно разбъркайте. Хубаво е да направите това и с ръкавици, за да не се боядисат ръцете ви. Ако не обичате гумени ръкавици, сладкарската боя лесно се измива с прах за пране.

Още едно нещо, което може да използвате е есенции. Ягода и малина за червеното, лимон за жълтото... варианти много.

снимка:http://bartysoursalty.blogspot.com

Ако искате да съхраните пластилина за по-дълго, може да го сложите в найлоново пликче, в пластмасова кутия, или просто го увийте във фолио.

Надявам се, това е добра идея как да се забавлявате с децата си. Домашният пластилин, както споменах, се съхранява дълго и със сигурност повечето родители гледаме на него като нещо по-здравословно за децата от купешкия такъв. Ако се играе всеки ден с него, ще издържи около месец, а ако децата се сещат за него по-рядко, може да издържи и до 3 месеца.


Добре е да го съхранявате в хладилник.

4283 | 25 окт 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

 • 2012 11 07 #1
  ♥ LOST ♥   

  Моят мухлясва за няколко дни, но все пак е забавно, евтино, безопасно...ако се използва разтворим концентрат за сок, тип “Степ”, се получава хем цветен, хем доста ароматен пластелин

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате