Геокешинг – новата страст

31 авг 2013
Снимка: sxc.hu

Кое дете не е мечтало да намери съкровище? Кое момче не си е представяло, че се впуска в диви приключения за намирането на нещо скрито? По-интересното е, че вече не сме деца, вече не сме малки момичета и момчета, а „зрели“ хора на по 20, 30, 40 години, но онази тръпка, онова желание за изследване и откривателство просто си стои все така неизбледняло и живо, готово да се развихри при първа възможност.

Със сигурност не е, защото не сме го изживели като малки – дори и тези, които са го правили, не могат да го „надскочат“ като желание. Или защото е толкова вълнуващо и пристрастяващо, или защото имаме някакъв дълбоко заложен ген за откривателство. Всъщност, не е важно защо. По-важното е, че вече има начин! Има как! Лесно, безплатно, напълно достъпно всеки един от нас е да се превърне в търсач на съкровища! Не във въображението си, не виртуално. Тук и сега, в реалността.

Новата мания, която се нарича ГЕОКЕШИНГ, тепърва навлиза в България, но буквално обхвана целия останал свят. Маниаци от всички страни трескаво се впускат в търсене на съкровища. 

Геокешингът е напълно реално търсене на съкровища в нашия свят – тук, сега и днес. Създателят на тази „игра“ е американецът Дейвид Улмър, инженер по образование, на когото през 2000 година му хрумва тази проста, но наистина гениална идея.

Състои се в следното – Улмър създава сайт с интерактивна карта на целия свят. Всеки, който пожелае, може да скрие някъде различни предмети, наричани в сайта „кешове“ и да отбележи тяхното местонахождение на картата в сайта.

Кешовете могат да бъдат каквито и да е предмети (без пари или нещо развалящо се), сложени в подходяща кутия, неподвластна на климатичните условия и скрита някъде, където и да е – в града, в парк, в планината, в пещера, нависоко, надълбоко – колкото по-скришно и оригинално, толкова по-вълнуващо. Всеки, който скрие кеш някъде, отбелязва неговата локация на картата на сайта Geocashing.com и останалите играчи, включили се в сайта, могат да започнат да го търсят – с GPS или пък с обикновена карта. Търсенето на съкровището е истинско приключение, което може да завърши по два начина – във всеки кеш има списък, където всеки, стигнал до него, записва името си, отбелязвайки, че го е намерил. С това може да приключи търсенето, а може и да се вземе предмета от кутийката, но в този случай задължително трябва да се постави нещо друго на негово място и така кешът да бъде запазен.

След това търсачът може да се върне в сайта, където пък има отделна тема за всеки един разположен кеш, да се разпише, че го е намерил, да качи снимки или напътствия.

Хора от цял свят, по всички континенти – Америка, Европа, Африка, Азия, та чак до Северния полюс, са се запалили масово по този мащабен атрактивен и организиран начин на търсене на съкровища из целия свят, наречен геокешинг.

В играта се съчетават много умения – за ориентиране, за съобразяване, за добра преценка, за добри физически възможности и натоварване (ако съкровището е в планината, гората или на някое по-недостъпно място, ако е заровено надълбоко или скрито нависоко – кешове вече има и на Еверест, Антарктика и пустините на Африка), за интелект и добра логика, ако трябва да бъде решена и загадка. Защото съществуват много кешове, за които трябва сериозен труд – например такива, при които трябва първо да решиш загадка, за да получиш координати. Има и мулти кешове, при които една кутийка води до друга, тя до трета и така до същинската част.

В крайна сметка се оказва, че онова, което привлича към геокешинга е, че той е нещо много повече от хоби. Той е и разтоварване, и натоварване, и почивка, и адреналин, и вълнуващо приключение, и добре обмислен и анализиран план. Според някои играчи вълнуващ е и фактът, че тази игра съчетава по уникален начин интернет и реалния живот. Първо проучваш кеша, местоположението, коментари, съвети от предишните хора, които са го открили, изготвяш маршрут, план, а после тръгваш да търсиш – на живо, в реалния свят. А когато го намериш – вълнението е неописуемо, дори и да става въпрос за малко стъклено топче вътре. Какво съкровище!
Размерите на тази игра вече са удивителни – всеки може да погледне в сайта и да види за колко много кешове, скрити из цял свят, става въпрос. В България играта навлиза през 2006 година и с всеки един изминал ден феновете ѝ се увеличават.

В страната ни вече има над 400 различни кеша, а съществува и български сайт. Някои потребители проявяват особена оригиналност и съчетават скриването на кешовете си и начините за откриването им с изследване на културните забележителности или архитектурните особености на столицата, което се превръща в един наистина уникален начин за опознаване на града. Затова играта може да добави и още едно качества в актива си – образователност.
Още ли сте тук? Или вече си избрахте съкровище за търсене?

2262 | 31 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате