Капан за сънища

26 сеп 2013
Снимка: sxc.hu

        Дриймкечър (dream – сън, catch – хващам) или „ловецът на сънища” е талисман, често срещан сред индианците в Северна Америка. Представлява кръг от тънки клони, в който има оплетена мрежа. Закача се над главата на спящия, за да може да улови лошите съновидения в своята мрежа и да пропусне само приятните. Дриймкечъри са се правели предимно за деца, които се страхували от кошмарите си, но днес можете да ги намерите като декорация в много домове.

          Легендата за Сънохващача идва от най-стари времена. Духовният водач на племето Лакота, след дълга изолация и медитация, получил видение. Във формата на паяк му се явил един от най-мъдрите и древни учители – Иктоми. Той разказвал за циклите на живота, за добрите и лошите сили, които ни помагат или ни пречат да живеем в синхрон с природата. Докато говорел, паякът плетял мрежа от върбовия обръч с пера, конски косми и мъниста, който Старейшината на племето носел в дар на Духовете. След като приключил, Иктоми дал на предводителя на Лакота изплетената вещ и му заръчал да я използва мъдро, за да помага както на себе си, така и на целия си народ. Тази мрежа щяла да улавя добрите идеи, а лошите да отпраща през отвора в средата.

          И днес Сиуксите окачват в домовете си „ловец на сънища“, за да отсява техните сънища и видения и вярват, че той ги насочва в житейския им път.

Как да си направим сами „ловец на сънища“?

За целта ще са ви необходими:

  • среднодебела върбова пръчка с дължина около 6 0см (добре е тя да е по-сурова, за да се поддава на огъване)
  • дебел конец (около 2 м)
  • тънък кожен ремък (за предпочитане от естествена кожа)
  • перо от сова или бухал

Внимателно огънете клонката, за да получите добре оформен кръг, привържете краищата ѝ с конец и я оставете да изсъхне. Когато е готов, обвийте обръча плътно и стегнато с кожения ремък по посока на часовниковата стрелка.

Плетенето на самата мрежа се извършва с помощта на дебелия конец от основата към центъра, и отново е по посока на часовниковата стрелка.

Когато стигнете до центъра на кръга, оставете малка дупка и я омотайте стегнато с конеца. С края му привържете перото, като стъблото му трябва да минава през отвора, а върхът му да сочи надолу – към спящия. Именно перото, според вярванията, отстранява лошите сънища, като ги извежда през дупката, а добрите насочва и довежда до човека.

Готовият „капан за сънища“ закачете на стената до главата си.
Според индианските предания този амулет има нужда от почивка. За целта му се приготвя нещо като дом – това може да е някоя торбичка от естествен плат или кожа, в която се поставят и листенца пелин. 

9198 | 26 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате