Фелтингът – в света на красотaтa от вълна

10 ное 2013
Снимка: liveininternet.ru

Човечеството днес сякаш изпитва огромно удоволствие да се обърне назад и да възражда от пепелта забравени занимания, занаяти и техники. България е част от тази тенденция. Още по-хубавото е, че освен да усвоява съживените древни изкуства на другите места по света – например източните ебру и кири-е, страната ни възражда и своите собствени, позабравени майсторства. Едно от тях  „фелтинг“.

Фелтингът е древен занаят отпреди 7 хиляди години, познат на всички народи, занимаващи се с животновъдство. В основата му стои вълната.
Вълната е естествен материал, който се поддава на различна обработка. Съответно и приложенията му са ограничени единствено от границите на собствената ни фантазия. От вълната се изработва така нареченият „фелт“ (също познат като филц, плъст) – мек плат.

Характерното за него е, че се създава не чрез тъкане, а чрез пресоване под пара или гореща вода – по този начин животинските влакна се сплъстяват. Тази техника е най-старата форма на производство на платове, позната на човечеството. Тя предхожда и тъкането, и плетенето. В различните култури съществуват интересни легенди за произхода на филцоването, за началото, за това как хората са разбрали какво може да се получи от вълната чрез действието пресоване. Според една християнска легенда Свети Климент бягал от свои преследвачи и, за да не получи рани и пришки по краката, напълнил обувките си с овча вълна. Когато стигнал в Рим, с изненада установил, че от потта и натиска на тялото върху вълната тя се е превърнала в плат, който дори се бил оформил по формата на краката му, превръщайки се в чорап. Така, според най-известната легенда, възниква филцът – плат от вълна.

От него, оказва се, могат да се изработват изумително красиви художествени изделия – от декоративни предмети като пана и бижутерия до бутиково, уникално по рода си облекло, и аксесоари – дрехи, шалове, чанти, шапки (филцът всъщност е една от най-често използваните материи в производството на шапки поради своята здравина)

Всичко това се случва при детайлна и прецизна ръчна изработка, която сама по себе си доставя удоволствие на творящия.

Когато вълната е налице, превръщането ѝ в мек текстил се случва посредством пресоване – набиване на вълната. Първата стъпка обаче е тя да бъде почистена, а след това изпрана. Следващият момент е да бъде оцветена в цвета, който творящият желае, посредством естествени или синтетични бои. След това може да се пристъпи към самата техника. Обработването на филца се разделя на два вида – сух и мокър фелтинг.

Сухият фелтинг се нарича още „иглонабиване“. За него, освен самата вълна, е нужна единствено специална игла и дунапренена гъба за подложка. Вълната трябва предварително да бъде доведена до определеното състояние – почистена, изпрана и оцветена. Същността на техниката е да се оформят фигури чрез степване на вълната с помощта на специалната игла.

Мокрият фелтинг е техника на обработка на филца с течност – така нареченото плъстене. Това е набиване на вълната под гореща вода. За да стане по-добро степване, течността се приготвя от сапунена вода – вода плюс настърган сапун. За подложка се използва бамбукова поставка за хранене, а другите предмети, които са необходими, са: купа, оцет и точилка. Вълната се степва във водата, като според добрите майстори желаният резултат изисква дълго пресоване от поне 100 пъти в дадена посока. Същността на техниката е оформяне на фигури чрез степване на мократа вълна с ръце.

Полученият вече фелт – мекият нетъкан плат, има разнообразни приложения – в създаването на дрехи, декорации и в приложното изкуство.  Номадските племена в Азия пък правят от него своите домове – шатри и розогки (постелки, върху които спят). Чисто любителски с него можем да си правим различни шалове, украшения и плюшени играчки например.

Ако това занимание ви интригува, имайте предвид, че фелтирането е трудно и прецизно изкуство, което изисква среща с някой майстор и поне няколко урока. Разбира се, в интернет вече има всичко и сайтовете за видео споделяне преливат и от клипчета с онагледяване как точно се прави филцоването, както и с идеи за последващите приложения на създадения мек плат.

3520 | 10 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате