Режими на преливане във PhotoShop

30 ное 2013
Снимка: Манол Дончев

Една елементарна функция на Photoshop ни позволява да комбинираме няколко изображения в едно и ни дава възможност да проявим почти неограничена креативност. Не само това. Чрез нея можем например да разгърнем потенциала на снимки или картини, в които нещо недостига, но не са и съвсем за изхвърляне по една или друга причина. Аз лично съм щастлив, че мога да преобразя иначе скучен портрет, в който не съм успял да хвана добри светлина, фон или дълбочина в нещо приятно за окото. Това е много повече от смяна на фона обаче. Новият продукт ще получи изцяло ново излъчване и смисъл, като границата е въображението ни.

За да започнем експериментите, е необходимо да отворим един файл като основа, но в движение можем и да разменяме местата на напластяваните слоеве, ако решим. След това отваряме следващия файл, маркираме го целия с Ctrl + A или Select All от менюто Select в горната лента, изрязваме го с Ctrl + X или команда Cut, затваряме стария файл, но без да запазваме промените – аз използвам Ctrl + W, после само бутон N, за да избегна промяна в това, от което съм изрязал, и в момента затварям. С комбинация от Ctrl+ V или Paste вкарваме току-що изрязаното като нов слой (Layer) над отворения първоначално файл. Ако сме синхронизирали дължината и ширината на двете изображения, новият ще покрива стария точно. Но това не е задължително, ако искаме да местим с Move tool такава отсечка от по-големия нов файл, каквато искаме да покрива стария. В кутията Layers (ако е скрита, можем да я извикаме на екрана, кликайки върху Window в горната лента, след това върху Layers от падащото меню) има малко прозорче вляво от Opacity, където по принцип е показан вариант Normal. В една от илюстрациите към материала е маркирано с червена линия. Стрелката до избраната възможност отваря падащо меню, от което можем да изпробваме всички варианти. Ако задържим курсора над тази стрелка, ще си изпише Select the blending mode for the layer. Ами… избираме си го. От съседното падащо меню Opacity можем с плъзгач да определим колко процента да бъде видимостта на горния слой. Накрая, за да изравним всички слоеве в един и за да запазим изображението или да продължим да нанасяме някои промени, избираме Flatten Image от менюто под бутона Layer в горната лента.

Да не забравяме, че малко подготовка на файла, който ще използваме като допълнение към основния, е вероятно необходима. Трябва да сме решили в какви относителни мащаби да е спрямо другите файлове, които използваме за отделни слоеве, както и дали всички слоеве ще са цветни, черно-бели или комбинация от двете (най-малко грешки стават с черно-бели изображения, но всеки преценява сам какво иска да постигне). Един и същи портрет съм използвал както в демонстрацията с птичките, така и в другия колаж с есенните листа.

1936 | 30 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате