20 неща, които трябва да направите и видите в Рим. Част първа

08 ное 2012
Снимка: Линда Денева

Има градове, които виждаш и харесваш, но не би искал да се върнеш там. Има чисти, организирани и благоустроени градове, които предлагат удобства за туристите си. Има градове - мегаполиси, в които дъхът ти спира от постиженията на човешката мисъл и въображение.
Има един град обаче, който за мен не може да бъде сравнен с никой друг, защото всичко в него мирише на хилядолетия. Всеки камък в този град крие под себе си история и много легенди. Всеки слънчев лъч там е специален. Всяка църква е неповторима. Всяка чешма разказва за живота на велики хора.
Другите градове може би са чисти, приятни, супер модерни и красиви, но Рим е единствен. Вечният град! Не познавам човек, който да е отишъл в Рим и да не се е влюбил в неустоимия му чар, въпреки десетките му недостатъци.

Ще ви препоръчам моите топ 20 места в Рим, с ясното съзнание, че не мога да обхвана всичко най-важно.

1.

Това е наистина първото нещо, което правя като съм в Рим - отивам да хвърля монета във Фонтана ди Треви. Традицията повелява да се хвърли монета, като методите и техниките за извършването на този ритуал са много. Например: дали да се хвърли през лявото рамо с дясната ръка или през дясното рамо с лявата ръка, дали монетата да е една или да са повече, дали да се хвърля с гръб или с лице към фонтана... Няма значение дали монетата е от евро или евроцент, но имайте в предвид, че все пак най-широко разпространената версия е увековечена през 1954г. във филма по романа на Джон Х. Секондари "Три монети във фонтана". Там три американки хвърлят своите монети във фонтана по следната схема: една монета гарантира завръщането ви във вечния град, две монети ви гарантират нова любовна история, а ако хвърлите три монети, ще се ожените в най-скоро време.
Явно има много кандидат сватбари, защото на ден във фонтана туристите мятат във вид на монети над 3 000 евро.

2.

Разходете се около Колизеума. По-добре е вечерта, защото е много добре осветен и подходящ за снимане. През деня там е лудница заради групите, които напъват да влязат вътре. Затова пък, имате възможност срещу 5 до 15 евро да се снимате с облечени като гладиатори или римски центуриони господа, които според това дали и колко сте им симпатични, определят цената за снимката с тях. Пазарете се! Слизат и до 5 евро.

Влизала съм вътре в Колизеума няколко пъти и всеки път съжалявам, защото не чувам никога нищо от това, което казва гида на групите. Ако влизате, подгответе си четиво, за да се информирате сами и обикаляйте спокойно, за да разгледате добре и да почувствате атмосферата на този хилядолетник.

3.

Много важна и неразделна част от Рим, е прочутият площад Навона "Piazza Navona". Там може да забележите, че една от четирите статуи от "Фонтана на четирите реки" ("Fotana dei 4 fiumi") е обърната към църквата "Sant' Agniesein Agone", закривайки очите си със свитата си в лакътя ръка. Това не е, за да не гледа църквата, а за да се предпази от падането ѝ. Това се обяснява с легендата за враждата между Бернини (създател на фонтана) и Борромини (създател на църквата).
Площадът е сборище на всякакви артисти - художници, музиканти, актьори и продавачи на полезни и безполезни сувенири и джунджурии. Там, освен че можете да хапнете добре и за десерт да си купите сладолед, можете за двадесетина минути, срещу 10 евро да си направите страхотна карикатура или просто да се спрете да послушате някой от уличните музиканти.
Тълпата е невероятна почти по всяко време на годината и по-специално около Коледа, когато на площада има базар.

4.

Пантеонът. Когато влезете, със сигурност ще си зададете въпроса дали през дупката на купола му влиза вода когато вали дъжд? Наистина, това е много често задаван въпрос, а отговорът е следният: структурата на купола и Окото (Окулът с диаметър 8,2 метра) е такава, че при дъжд създава, така наречения "ефект камина". Това е възходящо въздушно течение, което дори когато навън дъждът е силен, създава усещането, че вътре не вали, а всъщност разпръсква капките. Освен това, сонди вградени в пода не позволяват образуването на локви във вътрешността на Пантеона.


Снимка: sxc.hu

5.

Задължително е да изпиете едно кафе в емблематичното и много тясно кафене "Sant' Eustachio", което се намира между Пантеона (Пиаца делла Ротонда)  и Пиаца Навона.

6.

Шпионирайте купола на базиликата Свети Петър от "Градината на портокалите", ("Giardino degli Aranci") или разхождайки се по via Nicolo Picclomini, обърнете внимание, че благодарение на оптичен ефект, въпросният купол с приближаването ви се смалява, а с отдалечаването ви се уголемява.

7.

Да си пъхнете ръката в "Устата на истината"("Bocca della Verita"), която се намира в портика на църквата Santa Mariain Cosmedin. Добре е, докато си пъхате ръката, да не изричате лъжа, защото се вярва, че ако някой, пъхайки си ръката излъже, устата ще се затвори. Досега не се е затваряла, така че - пъхайте спокойно.


Снимка:sxc.hu

8.

Разходка по via del Corso. Подходящо място за шопинг.

9.

Идете задължително да видите моста Милвио - една от най-чаровните и романтични забележителности в Рим. Мостът е покрит с хиляди заключени катинарчета. Там влюбените, вричайки се във вечна любов, заключват заедно своето катинарче и хвърлят ключа в лениво течащата под краката им река Тибър (Tevere).


Снимка:sxc.hu

10.

Направете си пикник и разходка с лодка в езерото на Вила Боргезе (Villa Borghese).

12270 | 08 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

5 коментара

 • 2012 11 08 #1
  WomanBerry  Добронамерена и честна 

  Това с катинарите го има и в Париж smile Май е време да отскоча и до Рим smile))

 • 2012 11 08 #2
  Линда Денева   

  Даммм има го в няколко европейски града.
  Няма да е лошо, да. Прекрасен град е. Подходящото време за посещение е късна пролет (април,май)-ранна есен (септември,октомври),през лятото е пълно безумие, защото жегата е непоносима,а през зимата вали, но е много по-топло от много европейски столици. Аз лично за новогодишните празници препоръчвам италиански ски курорти, а ако ти се яде риба за Нова година - на юг е твоето място. Успешен ден:)

 • 2012 11 17 #3
  Галя123   

  На всяка цена идете да видите най-старата улица останала до наши дни в света - Апия Антика. Там наистина можеш да се почустваш векове назад в историята. Останали са много мавзолеи на богатите римляни, а най-добре е запазен този на Чечилия Метела.
  Задължително посетете кафенето Канова-Тадолини на via del Babbuino, близо до Испанския площад. Да не говорим за най-старото кафене Греко от 1760 г., в което са отсядали Варк Твен, Андерсен, Гогол, Брамс, Вагнер...
  Идете да видите гледката от Големия Фонтан т.н. Fontanone и паметника на Капитан Петко Войвода.
  Колкото и странно да звучи, ако обичате скулптората, разходете се из монументалното гробище Верано...
  Ако никога не сте се качвали на крепостните стени, можете да видите музея, който е на порта Сан Себастиано.
  А Криптата на монасите капуцини, която се намира на вия Венето, украсена с костите на 3700 монаси...
  Съветвам ви обаче за тези места да си вземете екскурзовод.

 • 2012 11 17 #4
  dimma   

  О-о-о, шест от изброените неща направихме миналото лято. И понеже едно от тях е, че хвърлихме по монета във фонтан Де Треви, значи ще се върнем и за останалите четири:-)))

 • 2012 11 25 #5
  Линда Денева   

  (DIMMA) Има и втора част...нещата са 20 хихих....(ГАЛЯ123) и аз си мислех да препоръчам кафе Канова Тадолини,но съм много ревнива към това кафе и си признавам,че го скрих нарочно....седя там с часове...по сто пъти отивам и се връщам. И много хубаво готвят между другото....

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате