20 неща, които трябва да направите и посетите в Рим. Част втора.

12 ное 2012
Снимка: sxc.hu

А ето и останалите десет любопитни кътчета в Рим, които ви препоръчвам да посетите:

11.

В Рим има безброй галерии, но може би една от най-забележителните е Националната галерия за антично изкуство (Galleria nazionale d'arte antica), която се помещава в замъка Барберини (Palazzo Barberini). Там можете да се насладите на големите творци от миналото, между които Караваджо и Рафаело и да седнете за малко в огромния салон, проектиран от великия Джан Лоренцо Бернини.


Снимка:prolocoroma.it

12.

Относно това къде да хапнете пица, паста или типична Римска кухня, местата са безброй. Почти на всеки 5 метра има ресторант, пицария, тратториа, таверна или просто типичните римски каравани, където може да си купите сандвичи (panini), при това много вкусни и евтини.
Абсолютен фаворит в моята класация за място за хапване е Taverna Trilussa Trastevere на Via del Politeama 23/25. Там ви посреща надпис на римски диалект, който гласи : „Да се наядем и да се напием сега, докато сме тук !“ ("Magnamo e Bevemo mó che ce'semo!"). Атмосферата е страхотна, обслужването на ниво, а кухнята... кухнята е ненадмината. Любимите ми ястия там са типичната римска Mozzarellina in Carrozza и спечелилите два кулинарни конкурса Равиоли Мимоза.

13.

Трафикът в града е страхотен, затова не ви съветвам да се движите с автобусите на градския транспорт, а с метрото. Пригответе се за едно екстремно пътуване обаче, защото туристите създават такава суматоха, че качвайки се на линия А или B, без значение колко сте сигурни за името на спирката, на която да слезете, никога не сте сигурни дали сте хванали влакчето в правилната посока.

14.

Шопинг разходка по Via Margutta.
От магазин на магазин няма и да усетите как ще попаднете в римския моден триъгълник между трите главни улици : Via Condotti - Via Frattina - Via Babuino.


Снимка: nessundove.net

15.

Непременно отидете на красивия площад Венеция (Piazza Venezia), където можете да видите прозореца, от който се е показвал Мусолини.

16.

Разходете се обезателно и до статуята на вълчицата, която кърми братята основатели на Рим - Ромул и Рем. Тя се намира зад Олтара на Републиката (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II).

Снимка: sxc.hu

17.

Минете през Испанския площад (Piazza di Spagna) много рано сутринта, когато все още е празен и ще си кажете: „Значи това е площадът със стълбите?“ Те почти никога не се виждат от народа, насядал или стърчащ по тях...

18.

Подходящо място за аперитив в Рим е моят любим бар-ресторант Ducati caffe на Via delle botteghe oscure 35. Практически е едно цяло с фирмения магазин на Ducati. В ресторанта, тип bar & dinner, през деня можете да закусите или да обядвате на блок маса, а вечер често има гост музиканти или DJ и всичко това, придружено от няколко истински мотора, които правят компания на клиентите на заведението.

19.

Не на последно място искам да напомня, че Рим е само на няколко километра от морето и ще е жалко ако сте там, особено през лятото и не отидете за малко до плажната ивица. Подходяща дестинация, само на 30 минути от историческата част на града, е Лидо ди Остиа. Има ърбан влакове, които ще ви заведат там, а на връщане можете да се отбиете и през "Parco Leonardo".

20.

Ако сте дошли със самолет на летище Фиумичино (летище Леонардо да Винчи), трябва да знаете, че статуята на Леонардо да Винчи на входа на летището е направена от, осиновения в Италия българин, Асен Пейков. Друг български паметник в Рим е този на Иван Вазов на площад Торвaлдсен.

 

И понеже ще кажете: „Не може да отидеш в Рим и да не видиш папата“… за Ватикана ще има отделна статия съвсем скоро.

Но истината е, че въпреки многото си посещения в Рим, така и не видях папата там, а… в Париж.

Галерия

9847 | 12 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате