Малдивите - раят на земята

14 ное 2012
Снимка: Йоана Станчева

Идва зима! С всеки изминал ден от календара слагаме още и още дрехи. Става все по-студено. Мрачното време все повече започва да преобладава, а слънчевите лъчи прогресивно намаляват. Ето сега е моментът да избягате на далеч. Толкова, че да захвърлите дебелите ботуши и да ги замените с джапанки и бански.

В тази статия ще ви запозная с рая на земята или поне с моята представа за такъв.

Република Малдиви е островна държава намираща се в Индийския океан, южно от Индия. Тя се състои от 1190 острова. Всеки остров е заобиколен от красиви подводни рифове и кристално чиста тюркоазена вода.
От всички 1190 острова само 203 са обитаеми, като най-големият от тях е столицата им Мале. Република Малдиви е една от топ екзотичните дестинации в света. Всяка година хиляди туристи искат да се доближат до съвършената комбинация от лукс, добро обслужване и истински релакс – и наистина това е място, на което могат да го открият.

Най-добрият период, в който може да посетите Малдивите е от декември до април. Това е, така нареченият, висок туристически сезон. През тези месеци валежите са малко и почти няма риск да ви връхлети тропическа буря. Нещата се променят драстично през май, когато започват мусоните. Те носят дъжд и бури, но не променят температурите, които остават целогодишно около 30-32 C.

Какво можем да видим на Малдивите?

Всъщност нищо, освен снежно бял пясък, тюркоазена вода и невероятен морски свят. На тези острови не можете да намерите нито музеи, нито интересни храмове или друг вид забележителности. Забележителна е самата природа, спокойствието, което тя носи и хармонията, която създава.

 Малдивите е дестинация, която се слави със своя дайвинг.

Под водата може да видите хиляди пасажи разноцветни малки и големи рибки. Те закачливо играят в красиви коралови градини, които обхващат целия цветови спектър. Тук е мястото, където може да видите акули, скатове и делфини в естествената им среда.
Срещите с тези същества са редки на други места по света, но на Малдивите можете да ги видите без да ви е нужен късмет. Ето защо, много професионални гмуркачи наричат топлите екваториални води на Малдивите "подводен рай". И наистина е вярно. Това беше мястото, което ме запали по гмуркането и до ден днешен помня гледката, открила се пред очите ми, когато за първи път се запознах с морския свят. Той е завладяващ, опияняващ и спиращ дъха. Не пропускайте гмуркането, ако отидете там. Във всеки ризорт има дайвинг училище, където работят опитни инструктори, които ще ви напътстват. Ако все пак нямате кураж да се гмуркате, то поне може спокойно да шнорхелувате. Всеки остров има свой риф, който е в непосредствена близост до плитчините заобикалящи сушата. Трябват ви единствено шнорхел, маска и плавници. Не изпускайте възможността да се насладите над това ново и различно изживяване.

Пътят до тази дестинация изисква смяната на няколко полета, защото директен такъв от България няма.
Вариантите са – полет от западна Европа или от някоя от арабските страни – Дубай или Катар. В зависимост от полетите, пътят може да бъде между 13-20 часа, като в това време се включват и транзитни стопове. Полетите са до столицата Мале, след което има също два варианта за трансфер до хотела – с лодка или с малък хидроплан. С лодка обикновено се правят трансферите, които са близки до Мале. Хидропланът е по-бързият вариант, с който можете да се придвижите до избрания остров, но е и доста по-скъп. Въпреки това, той има своите предимства, едно от които е , че ще летите на малка височина над островите и ще можете да се насладите на тяхната красота от високо.

Какво трябва да знаем, ако пътуваме до Малдивите?

• Това е мюсюлманска държава и внасянето на алкохол и свинско месо е строго забранено.
• Алкохол може да се консумира само и единствено в хотелите.
• Валутата за разплащане е щатски долар.
• Навсякъде към дължимата сума се начислява 10% сервиз.
За мен беше удоволствие. Надявам се поне за малко да съм ви пренесла на топло и красиво място.

5495 | 14 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 15 #1
    Sharky*  Beyond hope 

    И много внимавайте да не резервирате за остров Парадайз, обслужването е много лошо, бунгалата се поддържат мръсни, хавлиите засечени и износени, и дори сладоледа се плаща отделно. За тези, които ще кажат, че гроздето е кисело, впечатленията са от личен опит.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате