Остров Корфу - нимфи, кипариси и Джералд Даръл. Част втора

20 ное 2012
Снимка: Ида Магдаленова

На около 10 км южно от Керкира, в селището Беницес, се намираше и нашият хотел. Пътят до там опасва целия остров и минава точно покрай морето, но е доста тесен и криволичещ, а освен това гърците не си падат много по правилата за движение и обикновено карат като обезумели, така че шофирането е истинско приключение. Интересното е, че отделните населени места по краибрежието на острова нямат особено очертани граници, защото всички къщи и хотели просто са накацали на първа линия покрай плажа и не можете да кажете къде завършва едното селище и къде започва другото. Поради това, при все, че островът е посещаван от много хора, той въобще не изглежда пренаселен. Крайбрежието е невероятно красиво, а нещото, което наистина ме изуми, е колко кристално чиста е водата - със сигурност не бихте могли да видите и помен от боклук, а дъното се вижда много, много метри надолу и е рай за гмуркачи и за всички, които се интересуват от изследване на морските обитатели -  в случая морски таралежи и безброй различни по вид дребни риби, които плуват около вас, докато се къпете, дори и да влезете само на няколко метра във водата. Освен това, Корфу е така разположен, че в морето не се образуват почти никакви вълни и през повечето време водата е гладка като стъкло. Беницес,  макар и малък, има цели три плажа, което автоматично го превръща в едно от любимите ми места на острова.

Едно от емблематичните за Корфу места, което задължително трябва да се посети, е Палеокастрица, защото там се намират най-красивите плажове на целия остров. Мястото е наистина магическо, съчетаващо в себе си красотата и на планината, и на морето. От малкия манастир, построен на върха на един от близките хълмове, се разкрива приказна гледка към изумрудените заливи и скалите, осеяли морето наоколо. Включително и една по-специална скала, която според легендата, е митичният вкаменен кораб на Одисей. Самият манастир е много живописен, с типично гръцката си камбанария, огромното количество цветя и, разбира се, кипариси. Главният плаж на Палеокастрица, съвсем на място носещ името Парадайз Бийч, е един от най-красивите и известни в Гърция и буквално спира дъха със ситния си бял пясък и искрящата лазурносиня вода. Припичайки се под жаркото слънце, човек има чувството, че е попаднал право в рая.


Романтичните натури със сигурност ще оценят по достойнство Сидари, известен най-вече с природния феномен, носещ поетичното име Канал на любовта. Прибоят е оформил жълтеникавите скали по брега по такъв начин, че е създал нещо като много тесен плаж, приличащ повече на канал. Според поверието, всеки, който преплува въпросния канал, ще открие в най-скоро време истинската любов, а ако някоя двойка влюбени го сторят заедно, техните чувтства ще траят вечно. Не знам доколко е вярно, но определено има доста желаещи да проверят дали магията действа и миниатюрното плажче в края на канала винаги е претъпкано. Сидари е и най-предпочитаното от английските туристи селище на острова, като обичайното им занимание е да гледат мач в някоя пъбизирана местна таверна.

Казват, че един от най- добрите начини да опознаете дадена култура е чрез храната ѝ.

Трудно е да отидете където и да е в Гърция, включително и на Корфу и да пропуснете прословутите гироси, които са неприлично вкусни ( и също толкова мазнички ), млечната салата дзадзики, шишчетата сувлаки, метаксата, бялото вино рецина, както и огромното количество морски специалитети, винаги пресни, защото риболовът е едно от основните занимания на местните жители. Ако искате да пробвате нещо типично само за острова, опитайте плода кумкуат, който расте само тук и никъде другаде по света. Той е малък, оранжев на цвят и има много интересен стипчиво-сладък вкус. Намира се сушен, под формата на сладка, ликьори и дори лукум. Питието, което се предлага само на Корфу, пък е джинджифиловата бира, която само така се нарича, защото реално не съдържа и капка алкохол. Вкусът ѝ е много особен, определението,  което успяхме да измислим, е „течни курабийки”, защото е сладък, но пък по един много нетрадиционен за нашия вкус начин. Предлага се в малки бутилки и може да се купи почти навсякъде. Много върви и за плажа, докато се излежавате върху някой шезлонг ( естествено, по гръцки бяло-син на цвят ).

Мога да продължа да ви разказвам за прекрасната си гръцка ваканция още дълго, но някак имам чувството, че каквото и да кажа за Корфу, ще е непълно или недостатъчно, затова мисля да спра. Ще кажа само, че това е едно от местата по света, където човек изпитва истинска, неподправена  радост от факта, че е жив, и че животът в крайна сметка наистина е прекрасен.


 

3215 | 20 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 27 #1
    sovabg   

    Благодаря за чудесната разходка!
    Светът ни е пълен с райски кътчета и дано ни се случи да открием някои от тях! Или иначе казано:”Колкото повече, толкова повече”/Мечо Пух/

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате