Различните стандарти за културно поведение по света

02 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Силно и здраво ръкостискане, устно вежливо поздравяване, ненатрапчив контакт с очи, проява на деликатност и умереност, вежливост и дипломация – няма да се изненадате, ако ви кажа, че това са все качества, които се свързват с добрия културен етикет и поведение. Но… по света има толкова различни народи, толкова различни традиции, толкова различни обичаи. И естествено, колкото повече расте географската дистанция, толкова се уголемяват и различията - появява се пропаст на културно и социално ниво. За никого не е тайна, че това, което е нормално и естествено тук, може да е неприемливо, обидно, осъждано и забранено другаде. Разминаванията в културния кодекс за поведение са неприятни, а понякога дори – опасни. Не ги подценявайте.  Вижте някои от различните правила за културно поведение по света. И си имайте едно наум – ако отивате някъде по-далеч, поинтересувайте се какво точно се възприема за приемливо поведение там.

 • Аржентина
  За социални мероприятия задължително пристигайте тридесет или шейсет минути по-късно от посочения час. Да бъдеш точен и да пристигнеш навреме се счита за проява на невъзпитание и грубост. Избягвайте да говорите за Великобритания или Фолкландските острови. Аржентинците са доста чувствителни на тази тема.
 •  Австралия 
  Знакът "V"  се счита за много вулгарен и обиден. Също така, качвайки се на такси, задължително седнете отпред до шофьора. Качването на единичен пътник на задната седалка се смята за демонстриране на превъзходство.
 •  Белгия 
  Ако подарявате цветя, в никакъв случай не избирайте хризантеми – за белгийците те символизират смърт и подаряването на такова цвете се тълкува като пожелание за скорошна смърт. В Белгия задължително приемайте всяко питие, което Ви е предложено от домакина и не питайте за такова, което не ви е предложено. И докато някъде другаде е наложително да оставите малко храна в чинията си, то тук на всяка цена изяжте всичко, което има в нея – белгийците смятат оставянето на храна за голямо прахосничество и не гледат с добро око на него.
 •  Боливия 
  Знакът „горе-долу”, който правим с отворена ръка, означава твърдо „не” в Боливия. В тази държава също е изключително невъзпитано да се появите навреме на социално мероприятие. 30 минути по-късно е добре. Задължително откажете първата покана за ядене, изчакайте търпеливо, докато домакините настоят. В никакъв случай не докосвайте храна и не яжте нищо с пръсти. Дори плодовете трябва да се ядат с нож и вилица. Изяжте си всичко в чинията и не правете комплименти за храната – счита се за молба за допълнително.
 •  Бразилия 
  Лесно ще познаете кои жени са омъжени и кои не. Първите при среща и поздравяване се целуват по два пъти – по веднъж на всяка буза, а неомъжените добавят трета целувка. Знакът „ОК” в тази страна се счита за изключително груб и вулгарен – не го правете. Знакът "thumbs up" се използва за изразяване на одобрение.
 •  Чили 
  В никакъв случай не сочете някого с пръст. Да ударите дланта на лявата ръка с десния си юмрук се счита за изключително вулгарен жест. Ако пушите, трябва да предложите цигара на всички около вас. И докато на други места директният контакт с очи е недопустим, особено ако е продължителен, то тук е напълно нормално мъж да се втренчи в някоя жена. Безобидно е и трябва да се въприеме като ласкаене и комплимент.
 • Китай 
  Когато бъдете представени на група от хора, не се плашете от бурните аплодисменти, които ще последват. Това е техният начин за приветстване с добре дошли. Счита се за много невъзпитано, ако не отвърнете също с аплодисменти. На масата ще имате три чаши – една голяма за бира, сода или минерална вода, една малка за вино и една още по-малка. Най-малката е тази, която се използва за вдигане на наздравица. Никога не отпивайте от чашата, преди първо да сте вдигнали тост. Китайците намират за изключително грубо да пиеш сам. Ако не сте тотално пиян, не е добре да отказвате питие. Оставете си задължително малко храна в чинията – проява на добро възпитание и почитане на щедростта на домакините. И не на последно място – повечето жени в Китай не носят венчални пръстени, затова внимавайте – това, че няма пръстен, не означава, че е свободна.
 • Еквадор 
   Ако сте жена, не пийте твърди питиета, уиски или ликьор, там е възприето жените да пият само вино.
 • Индия
  Ако домакините ви се хранят с ръце, ще трябва и вие да направите същото.
 •  Индонезия 
  Не кръстосвайте краката си, докато седите.
 •  Япония 
  Опитайте се да избягвате числото „четири” – символизира смърт за японците. Проява на добро възпитание е, когато ви предложат храна, да се подвуомите първо, а после да приемете. Знакът "V" се приема не просто за вулгарен, ами и за сериозна обида.
 • Венецуела 
  Знакът „ОК” се счита за много груб и обиден.
 •  Средния Изток, Индия и отделни части на Африка 
  Не трябва никога да докосвате храна с лявата си ръка. В Южна Индия не трябва да докосвате дори чинията си с лявата ръка. Причината за това строго ограничение е, че лявата ръка се асоциира с изпълняването на телесни фукнции и затова се счита за мръсна. Всъщност, за тях е обидно дори да подадеш важни документи с лявата ръка.
 •  Северна Корея 
  Не докосвайте никого, който не ви е много близък приятел – счита се за нарушение. Винаги подавайте или взимайте предмети с дясната ръка или в краен случай – с двете ръце. Внимавайте с бакшишите – ако при нас ви гледат накриво, ако не оставите, то там ще ви се ядосат, ако оставите – даването на бакшиши е обидно в Северна Корея. Ако сте на по-официална вечеря, пригответе се да изпеете нещо, независимо какви певчески данни имате. Всякаква песен е приемлива, стига да я изпеете от сърце. Да не го направите се счита за обидно. Никога не използвайте думи като „приятел”, „човек”, „този човек” или „онзи човек” ("fellow," "guy," "this man" or "that man") - счита се за много унизително. Откажете комплимент, когато ви направят такъв. Не казвайте „благодаря” – невъзпитано е и е проява на липса на скромност.
 •  Малайзия 
  Внимавайте с усмивките. Усмивка и смях там означават изненада, гняв, шок, засрамване и понякога… щастие. Ръцете в джобовете пък означават гняв. Жителите на Малайзия също използват само дясната си ръка за ядене, подаване на нещо, докосване или държане на предмети. Никога не използвайте лявата ръка за ядене. И за разлика от много други страни, където е проява на грубост да не отвориш току-що получен подарък пред този, който ти го е подарил, то тук в никакъв случай не отваряйте подаръка си в присъствието на подаряващия.
 •  Мексико 
  Подгответе се за малка инвазия в личното ви пространство. Мексиканците са много отворени и широко скроени хора и при среща и разговор стоят много близо, може дори да се залепят за вас, независимо, че току-що сте се запознали. Не давайте знаци на дискомфорт, ще се изтълкуват много неприятно. Това се счита за грубо и обидно.
 •  Филипините 
  Следете внимателно лицата на вашите събеседници. Ако филипинците се разбират нещо, те ще отворят уста широко. Повдигането на вежди пък означава съгласие.
 •  Тайланд 
  Докосването между хора от един и същи пол е доста разпространено. Не се дърпайте. Докосването на човек от противоположния пол обаче е много голямо табу – не го допускайте. Тайландците вярват, че жената губи престиж и бива унижена, ако бъде докосната от мъж на публично място.
 •  Виетнам 
  Мъже и жени не бива да се докосват навън. В същото време за мъжете е нормално да ходят из улиците, хванати за ръце. Ако се опитате да ги поздравите на техния език – внимавайте. Тяхното “xin chao” има шест различни значения, според това как го произнесете, и само едно от тях е „здравей”. Виетнамската вечеря в повечето случаи е купа с ориз и пръчици за хранене. Дръжте купата с ориз в ръката си – счита се за невъзпитано да ядеш от купа, която е поставена върху масата.
 • Турция 
  „ОК” знакът там означава, че някой е гей, а поставянето на палеца между първите два пръста в Турция е равносилно на показването на среден пръст в САЩ.

Различните места по света наистина предполагат различно държание. На едно място ще изискват от вас директен контакт с очи, на друго ще настояват да го избягвате. Някъде ще трябва да оберете всичко в чинията си, другаде това ще е проява на невъзпитание. И все пак – дори и някъде нещо да объркате, не е фатално (стига да не се наказва със затвор в съответната страна) - вежливото извинение винаги върши работа. Никой не се е родил научен.

8236 | 02 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

5 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате