Приказните държави, или бунтът на “лудите”. Част 2

08 дек 2012
Снимка: ladonia.net

Продължаваме разходката си из приказните и абсурдни „държави” в света. Там, освен че данъците и законите са доста мъгляво понятие, чувството за хумор е водеща добродетел.


Княжество Хът Ривър

снимка:imperial-collection.net

Тази лоша дума „правителство”! Какво правим когато имаме спор с властите? Подаваме жалби, ругаем вкъщи, надяваме се властта да прояви и човешкото си лице, ако има такова.

Не така стоят нещата в Хът Ривър. Австралийският фермер Ленърд Кесли и семейството му действат доста радикално в един подобен спор с местните власти, след който печелят …държава с площ 75 кв. километра.

Драмата се развива през 70-те години на миналия век, когато фермерът влиза в конфликт с местните власти. Той открива вратички в закона (както знаем, някои от британските закони не са променяни повече от 300 години) и когато полицията идва да го арестува, той се провъзгласява за Негово кралско височество принц Ленърд Първи. Според стар британски закон, държавата няма право да арестува кралски особи. Принцът използва случая, за да обяви независимостта на Хът Ривър и оттогава до днес кралството се радва на международна подкрепа, разполага със свои монети, не плаща данъци на Австралия, радва се на процъфтяващ туризъм и постоянно увеличаващи се фенове. Държавата има 21 жители и още близо 20 хиляди граждани, които живеят в цял свят. 

снимка: travelblog.org

*  *  *

Себорга

снимка: imperial-collection. net

Тези, които имат слабост към историята, приказките и цветята, няма как да подминат Себорга. Можете да я откриете в италианската област Лигурия, близо до границата с Франция, на площ от 14 квадратни километра. Всъщност, според някои историци, това е първата конституционна монархия в света, родила се някъде около 10 век в северната част на Италия. След това Себорга е част от Сардиния в продължение на много столетия, докато през 60-те години на миналия век един цветар не се сеща за този важен факт. Цветарят се казва Джорджио Карбоне, той става и първият принц на „княжеството” Себорга, при това – избран съвсем демократично, с цветя и песни.

снимка: seborgatimes.blogspot.com

През 90-те години местните жители решават, че спокойно могат да изискат независимост от Италия и го правят доста успешно, като принц Карбоне управлява страната до смъртта си през 2009 г. Преди това обаче изсича монети със собствения си лик, които нарича луиджиано. С едно луиджиано можете да си купите приличен сандвич и домашна лимонада – това са приблизително 6 долара.

снимка: planetlog.ru

Основният поминък на саборгите, освен туризма, е (разбира се!) отглеждането и износът на цветя.  

*  *  *

Сийленд

снимка: sealandgov.org

Любителите на екстремностите, хазарта и пиратските радиостанции могат да се разходят до Съфолк, на източното крайбрежие на Англия. Там, в Северно море, се намира една от най-известните „микродържави” – Сийленд. Морската земя всъщност, се издига върху две бетонни колони и заема площта на една стара платформа, останала от Втората световна война.

Неин основател е Рой Бейтс - бивш военен и радиоводещ, който през 1967 г. заживява на платформата заедно със семейството си и излъчва оттам пиратското си радио. Когато Англия гласува закон против пиратството, всички незаконни радия са закрити. Подобно на други негови колеги монарси, Рой открива закон, според който, ако си основе своя държава, вътре ще може да си излъчва незаконно, колкото си иска. Тогава той обявява платформата за независимо княжество и се провъзгласява за крал. Жена му става принцеса, а малкият им син Майкъл – главен престолонаследник. Проблемът с пиратството е решен и то без помощта на рапъри, агитация или строги закони. След 7-8 години Сийленд вече има свой флаг, конституция, валута и паспорти, а в края на 2012 г. се очаква откриването на онлайн казино.

Сийленд бе обявена за продан, след като почти изгоря през 2006 г, вследствие на късо съединение, което предизвика грандиозен пожар. 

*  *  *


Ладония

снимки: ladonia.net

Данъците, казват, са като смъртта, няма измъкване. Какво ще кажете за държава, в която данъците се плащат с изкуство? Ладония е точно такава. Тя се намира на брега на природния резерват Кулаберг в Швеция. Неин лидер е скулпторът-бунтар Ларс Вилкс, който решил да брани изкуството си, …създавайки суверенна държава. През 1980 г. той издига на плажа серия от творби, най-известната от които е Нимис. Местните власти обаче, явно нямат усет за творчество, защото обявяват скулпторите, приличащи на замъци, за незаконни и му нареждат да се изнесе оттам, защото това, което прави, е незаконно.

Стига се до съд и тогава Вилкс действа радикално – отцепва част от плажа и я обявява за суверенно кралство, което няма да се подчинява на шведските закони. Нещо повече – данъците в кралството се заплащат с изкуство, а до 2006 г. населението се увеличава до 15 хиляди жители. Е, никой от тях не живее в Ладония, което е обяснимо. Ладонците обаче имат своя валута и са вписани като жители на един от двата основни града – Нимикс и Аркс (две от скулпторите-кули). Местната валута е ортуг и е равна на 10 шведски крони.

Има цели два национални химна, официалният език е латински, но се  допускат и английски, датски, френски, немски, шведски… Въпреки това, всеки нов гражданин трябва да си избере една латинска фраза, с която да се представи, това е необходимо условие, за да получи гражданство.

Националният вестник „Ладония Ню Хералд” излиза редовно онлайн, последната статия там е от 2 декември 2012 г. - преди няколко дни. Вътре може да се прочете за последните изяви на държавния секретар, сниман в цял ръст, по бермуди и бяла тениска, с чук в ръка, както и за новия посланик на Ладония в Китай, който е на завидната възраст от 16 години.

1939 | 08 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

 • 2012 12 16 #1
  prikazka_1111   

  И къде е все пак държавата Ладония- Швеция или Швейцария?
  “Тя се намира на брега на природния резерват Кулаберг в Швеция. “
  “Стига се до съд и тогава Вилкс действа радикално – отцепва част от плажа и я обявява за суверенно кралство, което няма да се подчинява на швейцарските закони.”
  Ей такива грешки съсипват удоволствието от четенето!

 • 2012 12 16 #2
  Адриана Ангелова   

  Ладония е в Швеция. Грешката е поправена

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате