Нощен Париж

12 дек 2012

Вярно е, да – разкази за Париж има много. И предложенията къде да отидеш, какво да видиш, как да стигнеш – също. Това тук обаче не е точно разказ, а по-скоро „напомняне”, при това доста строго „напомняне” към което моля да се отнесете с нужната сериозност и внимание – когато и да отидете там, в която и част да сте отседнали, каквито и ангажименти да имате, колкото и да сте уморени от дневния тур – никога не изпускайте нощен Париж. 

Това е една съвсем различна магия. Един съвсем различен град. Едно съвсем различно изживяване. Не може да го пропуснете!
Ето защо:

Айфеловата кула

 

Отидох за първи път до Париж именно заради Айфеловата кула. Истината е (ще го кажа шепнешком), че нотка на разочарование се загнезди в душата ми, когато се изправих пред нея. Кафява, ръждива, метална…това беше Айфеловата кула - купчина метал. Голяма е – да, висока е – да, но не успя да ме развълнува. Помня, обаче, когато я зърнах за първи път вечерта. Признавам си чистосърдечно – дъхът ми спря. И мога с чиста съвест да разменя всичките си десет дни за една нощ. А вие може да се опитате да познаете в какъв цвят ще я хванете осветена. Разбира се, традиционните жълти лампички са си класика, но синьото ѝ осветяване е номер едно в моята лична класация.

Триумфалната Арка

Спомням си тоталното нарушение, което направихме, спирайки буквално по средата на Шан-з-Елизе, за да мога аз да направя своите нощни снимки на арката и булеварда. Но каквато и да е глоба щеше да бъде нищожна в сравнение с емоциите, които изпитахме.

Мостовете и Сена

Някой би казал, че цялата магия идва от осветлението. На теория съм съгласна. Но на практика тук има и нещо друго. Нещо магично. Нещо във въздуха. Опиум или аромат на любов – не знам, но определено пристрастява. Разходката по мостовете над Сена през деня е приятна, а през нощта – изключителна. С билет за пътуване и вечеря на корабче по Сена също няма да сбъркате – атмосферата е съвсем различна, в сравнение с пътуването през деня.

Латинският квартал

 

Всъщност в Латинския квартал за мене е направо безсмислено да се ходи през деня. Цялата му привлекателност и магия се губят. Да, вечерта там ви очаква един наистина различен свят. Оживели сгради с пробягващи светлини и отблясъци по тях, оживени тесни каменни улички, пълни с народ, малки сергийки, наблъскани с изкушаващи дреболийки и джунджурийки,  уютни малки ресторантчета с интимна, задушевна атмосфера…Мирис на подправки, аромат на различни видове кухни, червени, оранжави, жълти светлини и отблясъци, салса, меренге и бачата от всички страни – танците и незабравимата нощ са ви гарантирани.

Мулен Руж

Няма как да пропусна това. Макар че ми бе казано, че това място и това време – посред нощ, не е за младо и невинно момиче. Явно само за зрели момичета или пък млади, но не толкова невинни. Но големият ентусиазъм и любопитството отведоха и добре възпитано момиче там. И то съвсем не съжалява, че отиде. Булевард Клиши, където под номер 82 е разположено известното кабаре, е много емблематична улица за Париж. Всъщност, след определен час на тази улица можете да посетите най-различни видове пийп-шоу, в зависимост от това колко цента имате в джоба. Срещат се и такива за 2 евро! За който има повече възможности обаче, нека посети именно Мулен Руж. Да обяснавам защо би било излишно изтъркване на клавишите – спектаклите на Мулен Руж не са просто поредното пийп-шоу. Представлението ще остане завинаги в паметта ви.

Сега сериозно - настоящи и бъдещи посетители на Париж, съвсем отговорно обмислям да пусна петиция до кметството на този вълшебен град, с което да ги подканя най-накрая да въведат строги закони относно разходката из нощен Париж, така че да бъде незаконно, ако не се направи такава, и нарушителите да подлежат на строги наказателни санкции и жестоки мъчения. Да, наясно съм, че с такъв закон ще влезем в Топ 3, ако не и в Топ 1 на най-абсурдните закони в света, но тук просто целта оправдава средствата.


Нощен Париж трябва да бъде видян и почувстван.
 

Галерия

3203 | 12 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 12 20 #1
    iirreena   

    Само искам да добавя още нещо за нощен Париж-Удоволствието е пълно  когато, след като си се качил на върха , изпиеш и една чаша със шампанско!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате