Дания - част първа

10 яну 2013

   Името Дания при някои предизвиква асоциация с хубавата бира, която се произвежда там, при други – с вкусните маслени бисквити в метални кутии, трети се сещат за умелия разказвач на приказки – Ханс Кристиан Андерсен, а четвърти – за прословутата шекспирова фраза „има нещо гнило в Дания”. Нека ви разходя из Копенхаген – столицата на най-малката скандинавска държава и да ви покажа с какво още се гордеят датчаните.
   Копенхаген е най-големият град на Дания, разположен на островите Шеланд и Амагер. Според Скандинавската митология шведският крал Гюлфи обещал на богинята Гефион толкова земя, колкото може да изоре за една нощ. Гефион не се поколебала да превърне четиримата си синове във волове и така успяла да изоре огромно парче земя, което след това било хвърлено в морето между Сконе и остров Фюн. Така се образувал остров Шеланд, а на мястото на изораната от Гефион земя сега се простира голямо езеро.

   Фонтанът Гефион 

   Съвсем наблизо, в парка Чърчил, се намира символът на Копенхаген – Малката русалка. Като модел при създаването на русалката служи Елен Прайс, примабалерина в Кралския балет на Дания, която става особено популярна с ролята си на Малката русалка в постановката, създадена по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Сред зрителите на едно от представленията е пивоварът Карл Якобсен, който, запленен от приказния сюжет и изпълнението на примабалерината, поръчва на скулптора Едвард Ериксен създаването на бронзовата статуя. Елен Прайс отказва да позира гола пред Ериксен и той въплъщава в Малката русалка само чертите на лицето ѝ, а за модел на тялото използва собствената си съпруга – Елин Ериксен.

Статуята на Малката русалка ежегодно привлича около 1 милион туристи от цял свят. През 2010 година тя беше пренесена на Световното изложение в Шанхай. На нейно място в Копенхаген беше монтирана видеоинсталация, създадена от китаеца Ай Вейвей, която предаваше в реално време изображението на Малката русалка от датския павилион на ЕКСПО 2010.  

Паметникът на датския писател и поет Ханс Кристиан Андерсен, известен най-вече със своите приказки, сред които „Грозното патенце”, „Малката русалка”, „Храбрият оловен войник”, „Малката кибритопродавачка” и „Палечка”. 

   Дания е най-старата монархия в Европа, а в Копенхаген се намират няколко от дворците, обитавани в различни епохи от кралското семейство. В центъра на града се е разположен дворецът Кристиансбор, който е една от най-важните сгради в държавата. В него се помещават парламентът, Върховният съд, офисът на премиера на Дания, както и кралските приемни. Дворецът отразява три епохи в датската архитектура, което се дължи на двата големи пожара през 1794 и 1884 година.
   Дворецът Розенбор е построен в началото на 17 век като лятна резиденция на Кристиан IV. След неговото управление е използван като кралска резиденция само два пъти – след пожара в Кристиансбор през 1794 година и по време на британското нападение през 1801 година. Дворецът е отворен за посещения, но само до 17 часа и нито минута повече. След това уредниците стават доста негостоприемни и призовават туристите незабавно да напуснат сградата и градините, независимо дали са прекарали целия ден там, или са имали неблагоразумието да си купят билети петнадесет минути по-рано.

Дворецът Розенбор 

   Дворецът, който и досега се използва като зимна резиденция на кралското семейство, е Амелиенбор. Той се състои от четири еднакви сгради, разположени около малък площад, в центъра на който се издига паметникът на крал Фредерик V. Първоначално Амелиенбор е построен за 4 аристократични семейства, но след опожаряването на Кристиансбор, кралското семейство купува сградите и ги превръща в своя резиденция.

Една от четирите идентични сгради на двореца Амелиенбор 

Смяна на караула пред двореца Амелиенбор 

В близост до двореца Амелиенбор е акостирала 126-метровата яхта Octopus на Пол Алън – съосновател на компанията „Майкрософт”. При построяването си през 2003 година Octopus е най-голямата яхта в света, като в момента заема „едва” 13-то място. 

   Освен със старите барокови сгради, Копенхаген се слави и с модерни архитектурни постижения, част от които може да видите, ако се разходите с лодка по каналите на града. 

Лодките тръгват от крайбрежната улица Нюхаун, на която е живял Ханс Кристиан Андерсен. 

Освен ярко оцветените къщи от 17-ти и 18-ти век, на крайбрежната улица има множество кафенета, ресторанти и барове. 

Черният диамант – сградата на Кралската библиотека, чиято фасада е покрита с 2500 m2 черен гранит от Зимбабве

Сградата на операта  

Яхтата Octopus 

Толбоден е част от старото пристанище, разположена в непосредствена близост до фонтана Гефион, където акостира кралската яхта Danneborg

   Дотук не открих нищо гнило в Дания, затова във втората част ще погледна Копенхаген отвисоко, ще се опитам да разбера защо е сред най-добрите градове за живеене в света и какво още си струва да се види там.

Следва продължение...

3882 | 10 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате