Пиза – една задължителна спирка в Италия

19 яну 2013
Снимка: Маги Благоева

В родината на пастата, тирамисуто, Микеланджело, Да Винчи и Ерос Рамацоти, една от задължителните спирки е прекрасното градче Пиза

В Италия със сигурност ще спрете в Рим, ще посетите Ватикана, ще поплавате из каналите на вълшебната Венеция, ще разгледате приказна Флоренция, ще се разходите из оживения център на модата Милано. 

Всяко от тези места ще ви донесе различни емоции и ще ви зареди със своята атмосфера. Рим ще ви порази с архитектурата и мащабността на религиозната власт, Венеция ще ви завладее с  уникалните си мостове, канали, фенери, ладии и усещане за приказност.  Милано ще ви впечатли с динамиката, модата и купонджийската си атмосфера.

Всяко едно от тези места е парче от пъзела Италия. За да го подредите съвсем, трябва да посетите и Пиза – малкото романтично и спокойно университетско градче. И наклонената кула, разбира се! Всъщност, когато хората мислят за Пиза, те често я свързват само с наклонената кула. Но в Пиза има много други интересни места и атракции. Разбира се, създаденият в романски стил "Площад на Чудесата", е някак черешката на тортата, но покрай черешката, не бива да забравяме и самата торта.

Важна още от древносттаМястото, на което се намира Пиза е ключово. Днес това е централната част на Италия, област Тоскана, а преди векове за това парче земя са спорели много племена и народи. Разположено на кръстопътя на две реки – Арно и Керхио, то е стратегическо за различни международни връзки и търговия и е било много ценно още от древността. Днес няма да го посетим заради търговските му връзки, а заради онова, което може да ни предложи.

„Площадът на Чудесата“

(Piazza dei Miracoli, Campo dei Miracoli, Piazza del Duomo, Field of Miracles)

Макар че не са единствените забележителности, сградите на така наречения „Площад на Чудесата“ са емблематични за градчето, негов символ и образ, и спокойно може да започнете с тях. „Площадът на Чудесата“ е комплекс от няколко грандиозни сгради в романски стил, които проследяват живота на средновековния човек от раждането до смъртта. Там са катедралата на Пиза (Duomo), наклонената кула (Torre pendente di Pisa), баптистерията (Baptistery) и гробището-паметник Camposanto Monumentale.


Градската катедрала (Duomo)


Катедралата в Пиза е първата построена сграда от комплекса. Внушителна както по размери, така и по стил, средновековната постройка е започната през 1063 година. Интересно в нея е преплитането на различни стилове – замислена е в римски стил, фасадата е съставена от комбинация от сив и цветен мрамор с бели камъчета, мозайката вътре е изпълнена във византийски стил, а арките са с мюсюлмански мотиви. Внушителна е и огромната бронзова порта – по нея са изобразени различни сцени и сюжети от Библията.

Наклонената кула (Torre di Pisa, Leaning Tower)


Построена е през Средновековието, със замисъл да бъде камбанария на Катедралата на Пиза. Създадена в романски стил с готически орнаменти, в момента тя е третата по старост сграда в града. Строежът ѝ започва през 1173 година и преминава през три етапа, като продължава общо около 200 години. Седмият етаж е завършен през 1319 година, а след 53 години добавят отгоре камбанарията със седемте камбани. Висока близо 56 метра от едната страна, около 57 метра от другата и тежка 14 500 тона, тя е разположена зад Катедралата и още от самото начало нейната съдба е много интересна. След изграждането на третия етаж започва да се накланя и нищо и никой не може да обясни защо се случва това. Мистерията продължава, независимо от опитите на геолози, инженери и строители да предотвратят отклонението. Въпреки построяването на още пет етажа, въпреки подпорите, кулата се накланя и стотици архитекти и учени от целия свят се опитват да отговорят на въпроса: „Защо?“.

Смята се, че основите са започнали да потъват поради песъчливия характер на почвата. Строителите опитвали безуспешно да я подпрат с камъни. Последвалите три етажа всъщност са стратегически опит да балансират наклона в обратната посока. Кулата обаче продължава още повече да се наклонява в другата посока. Седмият етаж е забавен заради военни битки, но с него отклонението продължава и всеки следващ опит да се намали наклонът и да бъде укрепена сградата нанася все по-големи щети. Слаба земна основа и неправилно изпълнение на фундирането са сред предположенията за появата на този феномен.

През 1964 година италианското правителство събира учени, за да търсят начини за укрепването на емблематичната кула, за да не рухне внезапно, а през 2007 година се влагат милиони в опит да се позакрепи. Специалисти по земна механика отнемат 70 тона от северната ѝ страна, бият сонди, поставят баласт и метални тросове и я връзват с въжета. Спасителната акция намалява отклонението при върха с цели 45 см, като по този начин довежда кулата до положението, в което е била през 1838 година. Временно. Защото все още не могат да разберат най-същественото – защо кулата се наклонява.

Вие обаче няма нужда да се мъчите с тези въпроси - така или иначе, по всички закони на физиката, сградата отдавна трябваше да е паднала. Просто се насладете отвън на пълния ѝ бял мраморен блясък насред „Площада на чудесата“, а след това може да я изкачите и отвътре, стига да не страдате от клаустрофобия – пространството е доста тясно и ограничено, а стълбите са общо 295. Изкачите ли се до върха обаче, няма да съжалявате – пред вас ще се разкрие целият град. Именно от върха на тази кула Галилео Галилей доказва теорията си за земната гравитация. 

Баптистерията
Това е най-голямата баптистерия в Италия. Посветена е на Св. Йоан Кръстител. В нея могат да се видят внушителни статуи, както и изрисувани сцени от живота на Христос.

Средновековното гробище „Кампосанто“
Може да го видите да оглавява доста архитектурни класации заради красивия си вид. Camposanto Monumentale е било гробището на благородниците в Пиза. В момента там се съхраняват 84 саркофага - преди са били много повече, но при Втората световна война някои от тях са унищожени.

Църквата „Богородица с бодила“
Името идва от короната с тръни на Христос. Това е красива църква, разположена до брега на реката. Ще я видите западно от площад „Гамбакорти". Създадена изцяло в готически стил, тя е една от атракциите на Пиза извън "Площада на Чудесата". В нея се съхраняват творби на Джовани Пизано, Балдучио, Никола Пизано и др.

Националният музей „Св. Матей"
Намира се в сградата на Бенедиктинския манастир „Св. Матей“. Музеят е своеобразна хроника на развитието на средновековното християнско рисуване, изобразителното изкуство и скулптурата в Европа. Съхранява картини, скулптури и други произведения на изкуството, създадени в Тоскана между 12-ти и 15-ти век. Почитателите на италианското изкуство могат да разпознаят там творбите на Джовани ди Никола, Геноцо Гоцоли, Джовани Пизано, Симоне Мартини и др.

Други интересни места:Museo dell'OPera del Duomo  е в източния край на Piazza del Duomo. Съхранява огромна колекция от произведения на изкуството.

Piazza dei Cavalieri е бил център на Пиза в нейните дни на република и е реконструиран през 16-ти век като символ на властта на Медичите в града. Площадът е обграден с великолепни сгради от 16-ти век, църквата „Свети Стефано“ (Santo Stefano dei Cavalieri) и Palazzo dell'Orologio – сградата-часовник с две древни кули, свързани с аркада. До площада е и главната улица на Пиза.

• Църквата Santa Maria della Spina е живописна малка църква близо до реката. Красиви кули и интересни статуи са част от нейното очарование.

• Ботаническата градина на Пиза – една от най-старите в Европа. Ако имате повече време, непременно я посетете.

• Малките площади из градчето - Piazza dei Cavalieri, Piazza Donati, Piazza Vettovaglie, Piazza Vittorio Emmanuele и Piazza Solferino също заслужават вашето внимание.

Безцелно из Пиза – любимата ми част

Отмятаме в тефтера всички набелязани забележителности и тръгваме безцелно. Накъде? Нанякъде. Ниски очарователни къщички се притискат една в друга по малките тесни улички, които традиционно свършват в някое мъничко типично италианско площадче с фонтанче. Малки симпатични и много уютни кафенета, с типично италианска визия и атмосфера, ще ви предложат наистина хубаво кафе (все пак – италианско!) и вкусни десерти. Не пропускайте тирамисуто и задължително опитвайте сладоледа – Пиза е известна и с хубавия си сладолед. Пицарии и сладкарници също чакат да ви потопят още по-надълбоко в магията на Италия чрез храната си. Чисти, спретнати и подредени градинки и паркчета са на разположение за кратка почивка между обиколките. Разнообразни капанчета с всевъзможни сувенири ще ви изкушават да отнесете и материален спомен у дома.
Завършвам с препоръка на едно-две места, където да пийнете и хапнете вкусно, макар че в Пиза на всяка крачка е пълно с ресторанти, пицарии, кафенета и сладкарнички, в които няма да останете разочаровани:

Caffe dell'Ussuro е може би най-старото кафене в града, отворило врати през далечната 1794. Намира се в сграда от 15-ти век на улица Lungamo Pacinotti, 27.

• Един от най-хубавите ресторанти в Пиза е Ristorante Lo Schiaccianoci. Намира се близо до гарата, на Via Vespucci 104.

AnticaTrattoria da Bruno – това място неслучайно се препоръчва в повечето туристически справочници. Тук може да се насладите на интересни местни специалитети, характерни само за района – супа "Пиза", паста с нахут и други. Намира се на Via Bianchi 12, което е буквално на 250 метра от Наклонената кула.

• Вкусна традиционна храна ще откриете и в ресторанта Al Ristoro dei Vecchi Macelli, на Via Volturno 49. Всъщност, цялата Via Volturno е една много приятна улица, пълна с малки уютни ресторантчета. Намира се до Piazza Solferino.

Federico Salza пък е мястото за най-върлите почитатели на сладкото – кексчета, курабийки, бисквитки, сладкиши, сладолед, торти - тук са на особена почит. Намира се на улица Borgo Stretto, 46

Trattoria Stelio – доста популярно място в града, така че не се учудвайте, ако е препълнено. Известно е с качествената си кухня. Намира се на улица Piazza Dante, 11.

Pizerria La Buca – храната тук е чудесна, както и разположението на самата пицария – намира се в центъра на историческата част на Пиза и има прекрасна гледка към ботаническата градина и към кулата.

Ristorante&Enoteca L’Artilafo – семейно ресторантче, което сервира типична тосканска храна. По-различното е, че тук можете да избирате измежду над 350 различни италиански вина. Намира се до реката, в центъра на историческата част.

Bagni di nerone – това прекрасно ресторантче е едно от най-добрите в града за пица и фокачини.

Ristorante La Clessidra –  приятно, спокойно и изискано място с доста богато и интересно меню и голям избор на местни и чужди вина.

• Който обича по-малко тълпа, шумотевица и навалица, трябва да се ориентира към местата, които са по-далече от "Площада на Чудесата".

Чудесни варианти са Via San Francesco, Via del Carmine или ресторантчетата около площад "Виторио Емануеле" (Piazza Vittorio Emmanuele) - тук ще намерите и най-добрия сладолед в града.

Галерия

10841 | 19 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате