Бельовата църква

08 фев 2013

Като любител турист си намерих още един повод да обикалям пределите на нашата страна. Взех си карта на НД „Опознай България -100 НТО” и с приятели обикаляме посочените обекти, като покрай тях обхождаме и всички други историко-археологически места в набелязания район.

В един прекрасен зимен ден решихме да посетим Бельовата църква в Самоков. Тя е най-старата в района на Самоков, а самият град и прилежащите му земи имат интересна история. Първите данни за нейното съществуване са от 5 – 6 век. През Средновековието е реконструирана. При падането под турско робство е разрушена и по-късно изградена отново.

Около 1657 г. Бельовата църква буквално е вкопана в земята, като е затрупана с пръст и изоставена. През 1867 г. храмът е върнат към живот. Две години по-късно върху старата стенописна украса се изписва нова от зографите Никола Образописов, Христаки Зографски и Димитър Даскалов. Според местните легенди църквата е издигната по времето на Второто българско царство от местния болярин Бельо и затова носи неговото име.

Самоков е съществувал още през Средновековието, но не в пределите на сегашния град. В околностите има следи от тракийско и римско време. Тук цар Иван Шишман е водил битки с турците, защитавайки земите си, и тук е загинал.

Местите жители са се занимавали главно с добив и обработка на руда и метали. Това се е ценяло от османците, които са им позволили да се развиват и са им направили данъчни облекчения, което е дало по-голяма сигурност на населението и по-висок стандарт. Имали са възможност да ходят в чужбина и да търгуват. Развити са били и други еснафски общности като златари, абаджии, дюлгери, кроячи, лихвари...

През 16 век вече е митрополия, подчинена на сръбската патриаршия. Църковните служители обаче са били българи и службите са се изнасяли на български език. Едни от най-дейните митрополити са Симеон Самоковски (митрополит от есента на 1734 г., обесен от турците в София на 21.08.1737 г.) и Филотей (грък, митрополит през 90-те години на 18 век). 

Симеон Самоковски е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско. Затова е арестуван и екзекутиран от турците през 1737 г. Тялото му е погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите, част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Филотей провежда широка обществена дейност. Възстановява църквите в Самоков. Той е дарител, ктитор и посредник между храмовете и строителите.

Има още много интересни истории и обекти в Самоков и околностите. Градът се намира на около час път с кола от София или 55 км. Заобиколен е от Витоша, Верила, Плана и Рила. Освен това е на няколко минути от Боровец, така че можете да съчетаете ските с културния туризъм.

1646 | 08 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате