На разходка до Рилските езера

10 окт 2012
Снимка: Мери СветлиноваАко ще тръгвате за Рилските езера, направете го рано сутринта. Не по-късно от 9 часа. Заредете се с храна и дрехи. На връщане със сигурност ще ви стане студено, дори и да ходите в разгара на лятото.

Пътят от София минава през магистрала Люлин, благодарение на което стигате за не повече от час и 10 минути.

Но внимавайте да не сгрешите пътя през Дупница, както направихме ние, защото после няма отбивка чак до края на града. Следвайте табелите "Сапарева баня" и "Център".
На около 4 км след Дупница, ще стигнете в самата Сапарева баня, където в центъра трябва да отбиете надясно и да следвате табелките "Паничище". Оттам започва и „забавната“ част от пътуването. Много завои и тесен път, затова карайте внимателно.
Когато стигнете до хижа Скакавица, имате две опции. Едната е да се качите до езерата пеш, което ще ви отнеме около 3 часа ходене по прашни каменисти пътеки или да се качите на лифта (отнема точно 15 лева в двете посоки и 20 минути возене на височина,  която ще ви замае главата). Ние лично преценихме, че катеренето 3 часа до езерата и още два часа обиколки из тях, са непосилни за разглезените ни софийски крачета, затова се метнахме на лифта.

Когато стигнете до заветната хижа "Рилски езера", вече се чувствате покровител на планината.

Всичко е спокойно, красиво, коне обикалят и пасат сочна трева - времето там сякаш е спряло. Препоръчвам да започнете изкачването от лявата страна, тъй като пътят там е по-стръмен и подходящ за старт на обиколката, докато сте още отпочинали. Пък и ще имате възможността да минете през всички езера, докато стигнето до най-високото - Сълзата, за където вече ви трябва много търпение и подходящи обувки. Бях изумена от това, че и до днес има девойки, които покоряват планинските склонове, обути в леки летни сандалки или обувки със завиден ток.


Изкачването до последното езеро, с почивките, ще ви отнеме не повече от два часа и половина - три, в зависимост от това колко често спирате.

Вземете си задължително слънцезащитен продукт, защото слънцето, дори и при 15-20 градуса, не прощава. Не забравяйте да предпазите и устните – балсамът за тях е повече от задължителен.
Вземете си вода, защото нагоре трудно ще намерите, освен ако не искате да пиете от някое езеро, което не препоръчвам. В първите езера има и много рибки, които дори могат да се погрижат за педикюра ви, стига да издържите гъделичкането по ходилата.
Колкото повече се изкачвате, толкова по-ветровито и опасно става. Склонът е почти вертикален, а ако не е валяло е прашно и прекалено хлъзгаво. Съветвам да вървите бавно. И  не се отказвайте! От върха ще видите най-прекрасната гледка, която някога се е явявала пред очите ви.

Чувството е неописуемо!

Галерия

3078 | 10 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате