Стокхолм. Част втора

27 фев 2013

       От Стокхолм – един от най-красивите и зелени градове на Европа, през 1972 година започва шеметната кариера на Агнета, Бен, Бьорн и Ани-Фрид, по-известни като АBBA. Швеция има вече пет победи на конкурса „Евровизия”, първата от които е спечелена от АBBA през 1974 година с песента Waterloo. И макар групата да се разпада през 1982 г., песните ѝ се слушат и днес. С продадените над 370 милиона албума, АBBA се нарежда сред най-успешните групи на всички времена в историята на поп музиката.

          Друга емблематична личност за Швеция е роденият в Стокхолм химик, инженер, изобретател и фабрикант Алфред Нобел. Той има над 350 патентовани изобретения, най-известното от които е динамитът. След смъртта на брат му Лудвиг, във френски вестник излиза статия със заглавие „Търговецът на смърт е мъртъв”, погрешно визирайки изобретателя на динамита, което кара Алфред Нобел да се замисли с какво ще го запомнят идните поколения и изцяло променя завещанието си. Оставя цялото си имущество на фондация, която ежегодно присъжда Нобелови награди за изключителен принос в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Нобеловата награда за икономика не е включена в завещанието на Нобел. Тя е учредена от Шведската банка през 1968 година в памет на Алфред Нобел. Всички лауреати получават парична премия, диплома и златен медал на церемония, която се провежда в Стокхолм на 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Нобел. Изключение прави само Нобеловата награда за мир, която се връчва в Осло.
          Едно от най-широко отразяваните събития в медиите е приемът след връчването на Нобеловите награди, на който присъстват около 1300 гости. Той се провежда в Синята зала на Кметството (Стадсхусет). Независимо от името си, залата не е декорирана в синьо. Първоначалната идея на архитекта Рагнар Йостберг наистина била такава, но променя решението, когато влиза за първи път в проектираната от него сграда. Изграждането на Стадсхусет започва през 1911 година. При строежа, продължил 12 години, са използвани 8 милиона тъмно червени тухли, а стойността е три пъти по-висока от първоначалните изчисления.
 

Сградата на Кметството

Синята зала на Кметството, където се дава приемът след връчването на Нобеловите награди на 10 декември

Залата, в която заседава градската управа

          Над Синята зала се намира друга, по-малка, но също толкова известна – Златната. Зад името ѝ няма скрита предистория – стените са покрити с впечатляващи мозайки във византийски стил, изградени от над 18 милиона елемента, при изработката на които е използвано 10 килограма злато.   

Златната зала

          Не пропускайте възможността да се качите на високата 106 метра кула на Кметството. Дръзналите да преодолеят 365-те стъпала ще бъдат възнаградени с удивително красив изглед към Стария град. На самия връх на кулата има поставен ветропоказател с три корони, които са национален символ на Швеция.
           След Кметството, считано за шедьовър на шведския романтизъм, се отправяме към остров Юргорден. Някогашните кралски ловни земи са превърнати в зона за отдих, до която може да се достигне с лодка или по богато украсен мост. Минавайки по моста Юргордсброн, се озоваваме до Музея на скандинавските държави, чиято сграда прилича по-скоро на приказен замък. Експонатите в него разкриват много за скандинавката култура и начина на живот на шведите.
 

Музеят на скандинавските държави

          Всички ние сме израснали с книгите на Астрид Линдгрен, а на остров Юргорден се намира Юнибакен – домът на приказните герои, плод на нейната фантазия. Това е музей, в който децата, а и не само те, могат да поиграят с Пипи Дългото чорапче във Вила Вилекула, да видят Карлсон, който живее на покрива или да се включат в някоя от лудориите на Емил от Льонеберя. Една от най-големите атракции е пътешествието с приказния влак, който отвежда пътниците до много от местата, описани в книгите на Астрид Линдгрен.
          Недалеч от Юнибакен е разположен най-посещаваният музей на Скандинавския полуостров – „Ваза”. Посветен е на величествения боен кораб, който потъва при първото си плаване през 1628 година пред втрещените погледи на хиляди хора, още преди да е успял да напусне стокхолмското пристанище. Галеонът, заедно със скъпоценния си товар, престоява под вода 333 години. Реставрацията на 69-метровия боен кораб отнема 5 години, а през 1990 година около него е изградена сградата на музея.
 

Музеят „Ваза”

Галеонът „Ваза” 

          На остров Юргорден се намират още увеселителният парк „Грьона Лунд”, който вече 130 години забавлява жителите и гостите на Стокхолм, както и най-старият музей на открито – „Скансен”.
          Трудно може да се разкаже за всички забележителности на един толкова впечатляващ град, който неслучайно е наречен „градът на музеите”. Стокхолм, без съмнение, е от онези магнетични градове, чиято атмосфера те кара да губиш представа за времето. Град, който не може да бъде разгледан мимоходом. Град, който не може да те остави безразличен.

 

1760 | 27 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате