Фестивалът край “Беглика”

19 мар 2013
Снимка: Манол Дончев

От 2008 г. насам всяко лято се провежда фестивалът "Беглика". Възникнал спонтанно край брега на голям, ограден от стари иглолистни гори язовир в средата на Родопите, той бързо се утвърди като начин за приятно прекарване на свободните дни сред природата. Освен да предостави възможност за разнообразни развлечения и научаване на нови практики, събитието има за цел да демонстрира, че хиляди души могат да се забавляват, без да оставят негативен отпечатък върху околната среда. Символ на самия фестивал е глухарят – рядка и застрашена птица, която се среща в местността.


Дни преди официалното откриване се създава доброволческа оганизация за подготовка на компостни тоалетни, на места за палаткови лагери, почистване на района. Последното се извършва и след приключване на фестивала. Заради големия наплив от хора и големите разстояния до малкото чешмички, вода се доставя от няколко цистерни. Създават се няколко къта с разнообразна кухня – от кебапчета до индийски и други екзотични гозби. За мое лично съжаление изборът ми често е сведен до „стани вегетарианец или яж кебапчета”. Но нали съм хитър, нося си храна като всеки друг път, когато тръгна на планина. Слънчеви панели осигуряват ток за зарядни и още някаква техника, но не могат да обслужват по твърде много хора наведнъж. Все пак може да се разчита на тях в спешни случаи.
Надморската височина е около 1700м, затова не тръгвайте натам без топли дрехи за тъмните части на денонощието. Понякога валят и продължителни дъждове и е добре човек да е подготвен с дъждобран.


Организаторите предлагат сцена с концерти всяка вечер, а партньорите им осигуряват ежедневната програма. Можете да се включите в художествени или занаятчийски работилници, където да се научите да работите с глина, да строите с нея, да плетете терлици от найлонови торбички или да усвоите основни перкусионни умения. Да участвате в разнообразни по стил йога сеанси, танци, едновремешни игри или да се катерите по дърветата, осигурени с въжета и макари. Разходката с каяк из водоема си струва – топографията му е изключително разчупена и ще се насладите на красотата му от различни гледни точки. За по-щурите обикновено има конкурси за самоделни плавателни или летателни средства. Естествено, повечето полети завършват в язовира след първите няколко метра – не много повече от добър отскок.
За любознателните се провеждат лекции на тематика, обикновено свързана с природосъобразния начин на живот, строителство, управление или бизнес. Това е място, където имате възможност да установите и полезни контакти, в случай че имате интереси в тези сфери.


Ако пък искате пълна почивка от всякакво напрежение, кръстосвайте гората. Но винаги ще намерите компания – хора, с които да приказвате, да се смеете, да споделяте идеи. Децата ще намерят нови приятели или ще се срещнат със стари. А ако са съвсем малки, това е прекрасно място за първи контакти с дивото.

Галерия

2309 | 19 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате