Закинтос - една сбъдната мечта

29 мар 2013
Снимка: Мая Павлова

Сбъднах една от мечтите си, а те нали са точно за това. Мечтаех си да отида на екзотичен остров с палми, африкански температури, много вода и слънчеви плажове.

Понеже съм от т.нар. средностатистически граждани, които не могат да си позволят презокеанско пътешествие, се разрових за по-близка и достъпна дестинация.

И, о, воала! Намерих един малък и прекрасен остров, намиращ се на 1000 км от България. Той е разположен в Йонийско море, между Европа и Африка.

Закинтос или Занте, както го наричат местните, се намира в близост до най-южната част от материка, на час и половина от остров Кефалоня, на час от полуостров Пелопонес и на малко повече от Италия и Африка.

За да стигнете до него, трябва да пресечете цяла Гърция, а повярвайте ми, това ще ви хареса, защото ще усетите духа на древна Елада и целия олимпийски пантеон. Наред с тях по пътя има много останали крепости от времето на венецианското владичество.

Разстоянието от София до пристанище Килини, където акостират фериботите, е около 900 км. Преди да стигнете до него, ще минете през моста на Нафпактос. Това съоръжение свързва Балканите с полуостров Пелопонес. Гледката е впечатляваща не само заради дължината и архитектурата на моста, но и от крепостта в основите му. И така, вече сте на ферибота и пътувате към Занте, където палмите и маслините растат заедно, където през май температурите са августовски, морето има всички нюанси на тюркоазено, синьо и зелено. Където през август сутрин водата и небето са толкова бели, че не можеш да разбереш на земята ли си или сред облаците.

На острова животът следва своя вековен ритъм. В началото на май малко по-малко всичко започва да се раздвижва. Хотелиерите и собствениците на заведения събират персонала и започват двуседмично почистване и зареждане. В средата на месеца вече пристигат първите групи с туристи. Хората, предпочитащи спокойствието и тихите вечери в приятни модерни или традиционни заведения, могат да се ориентират към селищата встрани от градчетата. Едно от тях е Агиос Состис. Ако сте млади и целта ви е клубният туризъм, то вашето място е Лагана. Градчето се състои от една много дълга улица, на която са разположени от единия до другия край барове, клубове, ресторанти и магазини. Зад тях, на втора линия, са хотелите. Самата улица завършва на плажа.

Бреговата ивица не е много широка, но е подходяща за малки деца, защото първите 50-тина метра във водата са плитки и много спокойни. Встрани от тях се намира местното пристанище. Там, освен лодките на местните, са и екскурзионните корабчета. Те ще ви покажат целия остров от външната му страна, а повярвайте ми, има какво да се види.

Пътешествието започва от едно малко островче, което се намира срещу селището Агиос Состис. Маратониси е известен като "островът на костенурките", защото през по-голямата част от годината те живеят на него. А въпросните обитатели не са обикновени. Те са от вида  Caretta-Caretta – уникални и застрашени от изчезване. Гнездят и отглеждат потомството си в един отдалечен залив на Лагана, обявен за Национален парк именно заради тях. Обиколката ще ви покаже сините пещери – Кери-Кери. Там ще можете да поплувате, но не се лъжете, че е плитко – най-малко 10-15 метра е дълбочината. Илюзията от кристално чистата вода създава впечатление, че сте на една ръка разстояние от дъното. Но няма страшно, водата е толкова солена, че ви държи на повърхността.

Ще минете през друго защитено място – залив Навагио, известен като "заливът на корабокрушенеца". Там пясъкът е бял, водата – сапфирена, слънцето – голямо и силно и се чувствате като Джак Спароу на острова на контрабандистите. Можете да направите и вътрешна разходка из острова. Да се запознаете с местните традиции за преработка на маслини и зехтин, а веднъж опитали техния зехтин, няма да искате друг.

Ще видите няколко древни руини и две венециански крепости. Но най-любопитното и, поне за мен, впечатляващо са маслиновите дървета на по 2000 години. Туристическият сезон приключва в средата на октомври. Малко след това започва беритбата на маслини. С края на тази дейност островът почти изпада в летаргия. Единствените посетители са гостите от Атина през уикендите. Това продължава до края на април, когато вече всички са в очакване на новият сезон.

Както вече споменах, до Закинтос можете да стигнете с кола и ферибот, също така с автобус и самолет. На самия остров можете да си наемете кола, мотопед, четириколка, колело или лодка. Храната е като нашата, но много по-чиста и вкусна. Повечето продукти са местно производство, а всичко произведено там е екологично чисто. Разбира се, можете да намерите безалкохолни напитки, произведени в България с нашенските си етикети и надписи. Аз изкарах там няколко прекрасни месеца и с удоволствие пак ще се върна.

Снимки: Мая Павлова

5900 | 29 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате