Палермо

21 апр 2013
Снимка: Bjs / Foter.com

Палермо се намира в северозападната част на Сицилия на около 1800 км от България. Освен с плуване, можете да стигнете дотам директно със самолет или да съчетаете влак и ферибот в едно (когато се озовете на върха на ботуша, влакът ще се натовари във ферибот, докато стигнете отсрещната страна, а през това време спокойно може да се разходите по палубата.) След като стигнете до Месина, продължавате с влака още 200-тина километра, за да пристигнете в един от най-очарователните италиански градове.


Стойността на Палермо не трябва да се измерва само със забележителностите, старите сгради, катедралите и замъците. Дори природните гледки, палмите и лазурносинята вода не могат да бъдат мерило за красотата на града. Особеното в него е духът – тоталната безгрижност на местните (която и без това е присъща в по-лека форма на италианците) и средата, която те образуват около себе си, ще ви отведат по-далеч от Италия и Европейския съюз. Неслучайно предизборните плакати са осеяни с лозунги от типа на: „Да върнем Сицилия в Европа”. Може би и фактът, че Палермо е два пъти по-близо до Тунис, отколкото до Рим, допринася за ориенталския му привкус.
За да видите повече от града, обиколете и покрайнините му, въпреки, че не са толкова представителни. Те по скоро приличат на фавели (бедняшки райони) около Рио де Жанейро – пренаселени ниски сгради, наредени плътно една до друга, от които се разнасят непрестанни викове и шум (въпреки всичко носят едно особено приятно чувство, за разлика от Факултета и Филиповци).


Ако сте тръгнали в правилната посока, малко след крайните квартали ще стигнете до считания за един от най-красивите плажове на света – Мондело. Там може да плувате в тюркоазена вода и да се разхождате по бял, ситен пясък, а между потапянията във водата може да хапнете от типичните за региона аранчини. Тези топки от ориз, зеленчуци и месо имат формата и големината на портокал, откъдето идва и името им. Ще ги намерите както в добрите ресторанти, така и във фаст фуудовете, еднакво вкусни са.
Вечерно време може да отскочите до някой бар в малките улички на централната част. Изборът от заведения е голям, виното, естествено, е хубаво, както и музиката. Повечето барове и ресторанти имат маси и столове отпред, а други предлагат щайги за сядане, съобразно класа на заведението.
Независимо от вкуса и предпочитанията ви обаче, най-добре е да откриете вашето място сами, затова не посочихме нито едно име на заведение или забележителност, просто очертахме атмосферата.

Палермо – очаквано добра комбинация от спокойствие, отличителен дух, разнообразна архитектура, вкусна храна, качествено вино, топъл климат, красиви плажове и природа. Очаквано добра комбинация от Италия и влиянието на някои арабски държави в миналото и сега.

1905 | 21 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате