Фестивал на лалето – Истанбул 2013. Част втора

13 май 2013

Лалето от векове играе важна роля в изкуството и културата на южната ни съседка. През последните години Турция полага сериозни усилия да си върне славата на „страна на лалетата”. За осми пореден път Истанбул е домакин на Фестивала на лалето. Освен в парковете, цветни лехи могат да се видят във всяка зелена площ в града. След Емирган се отправяме към друг, по-малък, но също толкова красив парк – Йълдъз.

Паркът Йълдъз

Гората, в която обичал да ловува Сюлейман Великолепни, днес е тих и спокоен оазис, разположен в сърцето на космополитния град. Паркът Йълдъз е бил част от градините на един от последните дворци на султаните – Йълдъз сарай.

Разположен в района Бешикташ на европейския бряг на Босфора, паркът се слави с голямо разнообразие от растителни видове, пренесени тук от цял свят още по времето на Османската империя. За фестивала на лалето в него са засадени 550 000 лалета от 23 вида.

Паркът Йълдъз също предлага чудесни условия за спорт. И докато аз се опитвах да уловя красотата на природата, млади родители правеха сутрешния си крос, бутайки бебешка количка. Когато човек наистина иска нещо, намира начин, в противен случай, търси оправдание.

Паркът Гюлхане

Паркът Гюлхане се намира в района Еминьоню в подножието на Топкапъ сарай и някога е бил част от градините на султанския дворец. От 1912 година част от градините са обособени като обществен парк.

Най-старият парк в Истанбул придобива сегашния си облик преди няколко години, когато при мащабна реконструкция са премахнати малката зоологическа градина, увеселителният парк и зоната за пикник с цел увеличаване на откритите площи. За фестивала на лалето в Гюлхане са засадени 265 000 лалета от 15 вида.

Булбос парк

Това е малък парк, разположен точно до крепостните стени на древния Константинопол в непосредствена близост до Мраморно море. За тазгодишния фестивал на лалето в него са засадени 600 000 лалета от 62 вида.

През април времето е доста променливо – силното пролетно слънце прежуря, а после изведнъж може да се заоблачи и превали. Това в никакъв случай не бива да ви отказва! Вземете си слънчеви очила и чадър и се отправете на едно истинско пътешествие за ценители.

3533 | 13 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате