Българските крепости. Част 3

28 май 2013
Снимка: Мая Павлова

Нашият лов за крепости продължава и вече сме на 8 км от Карнобат.

На един от завоите при изкачването, гонейки новата част от магистралата за Бургас, виждаме специфичната за историческите паметници кафява табела с надпис „Маркели”.

Години наред минавах покрай нея и нямах представа какво точно се крие зад името. Миналата година реших да отбия и да видя. Попаднах на руини, които навярно преди време са били в процес на разкопки, но сега потъваха в меките обятия на зелената растителност, сгушени в недрата на забравата.

Нямаше информационна табела, обясняваща мястото и събитията и единственото, което направих, е да обходя всичко и да снимам подробно, за да мога, колкото е възможно, да съхраня спомена поне за личния си архив. Когато се върнах вкъщи, разрових историческите  извори и мрежата и попаднах на малко, но интересна информация.

Крепостното укрепление е съществувало още през късната античност. То е изградено на хълма Хисар, който се намира в източната част на Стара планина. Мястото е подбрано с цел оптимално наблюдение и защита.

От едната страна е имало крепостна стена, другите две линии са защитавани от естествени природни дадености – река Мочурица и стръмни скални масиви. От кулите е имало видимост на около 40 км около комплекса, като в обзора са влизали няколко прохода сред които Върбишкия, Ришкия и Мокренския.

Вероятно по това време релефът е бил различен от днешния, защото, докато бях там, не можах да различа посочените обекти.

Според историците Маркели е имала непосредствена връзка и с укрепените селища наоколо. Вероятно е била основен защитен център срещу чуждите атаки.

През средните векове около крепостта са били изградени отбранителни валове, които са сливали съоръжението с ландшафта и са смятани и до днес за най-значимите фортификационни решения, намирани на Балканите.

Маркели е заемала около 460 декара разгърната площ, а стените ѝ са били с дължина над 500 метра. Комплексът е имал изграден акведукт, който го е снабдявал с вода от реката. На територията на комплекса са намерени останки на средновековна базилика от VI век, старобългарска църква от X век, византийска църква от XI век, бронзови монети, керамика, мозайки и печати.

С мястото се свързват и няколко много важни битки. През 756 г. хан Виенех води битка  за защита на границата при Маркели срещу император Константин V Копроним, но претърпява загуба. 36 години по-късно хан Кардам разбива византийската войска, водена от император Константин ІV. Тази загуба е била много тежка за императора, защото му се налага да плаща репарации на победителя.


През 811 г. новият хан Крум успешно защитава пределите, като разгромява армията на Никифор I Геник. В тази битка императора бива убит. Маркели остава най-голямата и важна крепост и град в района до идването на турците. Предполага се, че те са я разрушили около 1371 г.

1440 | 28 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате