Християнски светини в Истанбул. Част втора

15 юни 2013

 В Истанбул – градът, в който се срещат Изтока и Запада, днес съжителстват различни етноси и религии. Мюсюлманите имат близо 2700 джамии, християните – около 160 църкви, а евреите – 26 синагоги. След като посетихме църквите „Света София” и „Исус Христос Спасител – Хора”, съхранили уникални мозайки от времето на Византийската империя, се отправяме към единствената желязна църква в света – българският храм „Свети Стефан”.

Църквата „Свети Стефан”

През XIX век в Цариград, както сме наричали Константинопол, живеели много будни българи, сред които внукът на Софроний Врачански – княз Стефан Богориди. Използвайки авторитета си на имперски съветник и член на Танзиматския съвет, той получава разрешение от султана за строеж на българска църква. Подарява собствената си къща, която бива преустроена в православен храм. Дървената църква „Свети Стефан”, осветена през 1849 година, бързо се превръща в духовен център на цариградските българи.
Две години по-късно срещу църквата, на земя, подарена отново от княз Стефан Богориди, е построен метох с 25 стаи и голям салон. Първоначално в него търсят подслон пътуващи българи, но с течение на времето започват да се събират радетелите за съхраняване на българщината. Тук Петко Р. Славейков написва „Изворът на белоногата”. Сградата се използва като редакция и печатница на над двадесет вестника и списания, сред които „България”, „Македония”, „Любословие” и „Български книжници”, а през 1857 година в метоха е открито първото българско училище в Цариград.


Метохът

През 1898 година екзарх Йосиф I освещава новата желязна църква „Свети Стефан”, издигната на мястото на изгорелия стар дървен храм. Църквата, състояща се от сглобяеми железни елементи с тегло 500 тона, е изработена от австрийската фирма „Рудолф фон Вагнер” по проект на арменския архитект Ховсеп Азнавур. От Виена е пренесена с кораб по река Дунав, през Черно море и Босфора.

През 2007 година единствената желязна църква в света, запазена до наши дни – „Свети Стефан”, е обявена от авторитетно жури за най-красивия християнски храм в цяла Турция.

Вселенската патриаршия и църквата „Свети Георги”

Вселенската (или Цариградска) патриаршия възниква след разцеплението на Римската империя, а след превземането на Константинопол през 1453 година Вселенският патриарх получава правото да бъде духовен водач на православните християни в пределите на Османската империя.


И до днес Вселенската патриаршия се намира в истанбулския квартал „Фенер”, недалеч от българския храм „Свети Стефан”


Църквата „Свети Георги”


Вселенският патриарх е духовен водач на около 300 милиона православни християни по света.


От 1991 година Вселенски патриарх е Негово Всесветейшество Вартоломей I.

Зад невзрачната фасада на църквата на патриаршията – „Свети Георги”, се пазят много християнски светини – парче от колоната, на която е бичуван Исус Христос, чудотворната икона на Св. Богородица Паммакаристос – Всеблажена, мощите на св. Йоан Златоуст, св. Григорий Богослов и св. великомъченица Евфимия Всехвална.


В църквата „Свети Георги” се намират мощите на св. Йоан Златоуст, св. Григорий Богослов и св. великомъченица Евфимия Всехвална.

Българска Екзархия

Създадената през 1870 година Българската Екзархия първоначално се помещава в сграда в истанбулския квартал „Ортакьой”, където се провежда първият църковно-народен събор. През 1907 година по инициатива на екзарх Йосиф е закупена сграда в квартал „Шишли”, където е преместен екзархийският дом.


Сградата на Българската екзархия


В първия етаж в сградата на Българската екзархия се намира кабинетът на екзарх Йосиф


На стената е окачено копие от фермана, с който султан Абдулазиз признава българите като отделен етнос с право на самостоятелна църква.


Църквата „Св. Иван Рилски” към Българската екзархия


Камбаната в двора

Това, разбира се, е малка част от християнските светини по тези земи. Недалеч от Истанбул се намира малък архипелаг в Мраморно море, до който лесно може да се стигне с ферибот. Потъналите в зеленина Принцови острови, освен с красивите плажове, привличат много туристи и с манастирите от времето на Византийската империя.

1971 | 15 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате