Най-красивите кафенета в света

14 юли 2013

 В началото на XIX век европейските кафенета стават място за срещи на интелектуалците. Оттогава те са и историческа забележителност, а не само място за среща и за пиене на кафе. Много от популярните тогава заведения остават отворени до днес, когато вече са се превърнали в привлекателно място за туристите. Естествено, най-романтичните от тях се намират в Париж, Виена, Венеция и Будапеща.

Кафене „Флориан“, Венеция


Кафене „Флориан“ е отворено през 1720 година на прословутия площад Сан Марко и е истински музей на венецианското минало. Там атмосферата ни връща в XVIII век и дните на могъщество на Венецианската република. Днес там едно кафе струва около 10 евро, но мястото е символ на качествено обслужване и превъзходното италианско кафе.
 

Кафене „Централ“, Виена


Кафене „Централ“ е една виенска институция. Прочутото заведение отваря врати през 1876 година в двореца Ферстел и е любимо място за срещи на личности като Троцки, Фройд, Шницлер, Алтенберг. Кафенето има драматична история: затваря след Втората световна война, но след ремонта на двореца Ферстел отново отваря врати през 1975 година. Днес там се намира един любим ресторант на местни и туристи, предлагащ традиционна виенска кухня и домашно правени сладкиши.

Кафене „Империал“, Прага


Чешката интелигенция става причина за отварянето на редица кафенета през XIX век, много от които за съжаление са разрушени през Втората световна война. Кафене „Империал“ оцелява и бива реконструирано, разбира се, отново в същия стил. Днес то очаква своите посетители за закуска, следобеден чай или просто за да вкусят подбраните чешки ястия.

Кафене „Де ла Пе“, Париж


Намира се в едноименния хотел и е най-прочутото френско кафене (а може би и първото в света). Ако отидеш в Париж, най-нормално е да седнеш на чаша кафе и да зяпаш минувачите. Ето това предлага и кафене „Де ла Пе“, само че в една неповторима романтично-историческа обстановка. То се намира в непосредствена близост до парижката опера, а в миналото редовни посетители са били Мопасан, Оскар Уайлд, Зола.
 

Кафене „Коломбо“, Рио де Жанейро


Кафенето е вдъхновено от известните европейски аналози. От 1893 година „Коломбо“ е символ на града и е част от историческите и културни забележителности, които си струва да се посетят. Интериорът е традиционният за европейските кафета, но кухнята и кафето в салона са типично бразилски.
 

3139 | 14 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате