С хумор за българското Черноморие

07 авг 2013
Снимка: Маги Благоева

Все повече приятели отказват да почиват на българското Черноморие и избират някое близко или далечно (според възможностите и желанията, но първо според възможностите) място, на което да се топнат в морето. Гърция, Турция, Малдивите и Сейшелите и за мене са доста интересни дестинации, но някак ми е трудно да зачеркна изцяло родното Черноморие. То има своите особености и чудатости, но може би е време да погледнем на тях с повече хумор, отколкото критика. Да видим дали ще ни се получи.

На север:

1. Почивката на Северното Черноморие е реално предизвикателство, което започва още с... пътуването. Пътят до по-горната част на бреговете на Черно море е истинско приключение, предлагащо масаж на задните части и вибрации на цялото тяло, при това – напълно безплатно, без нито една стотинка в замяна. Само срещу винетка. Но народът го е казал – „Трай, бабо, за хубост!“. Той е казал още и че „Насила хубост не става“, ама това не е вярно.

2. На север вие не просто отивате на море – заминавате на междуезиков обмен. Там ще срещнете толкова много чужденци – руснаци, немци, англичани, че е напълно възможно да се почувствате като в някоя друга страна. Детето ви ще научи много бързо „Как тебя зовут?“, защото е дете, все пак, и му се играе с някого, а русначетата по плажа ще са къде-къде повече от българчетата. Две-три вечери в компанията на съседите по стая пък несъмнено ще подобрят вашите езикови способности и ще увеличат самочувствието ви.

3. Ако живеете в столицата или друг голям град, много от местата по Северното Черноморие ще ви спечелят и с друго – там ще се чувствате като у дома си – тоест, сякаш изобщо не сте напускали бетонната София. Цимент, асфалт, сгради, ремонти и прах ще ви накарат да се чувствате наистина познато и комфортно.

На юг:

1. На юг въпросът с транспорта стоеше по подобен на северната част начин, но се уреди съвсем скоро. Проблемът обаче е, че сега е пълен с туристи, които искат да снимат новата магистрала и по този начин да увековечат историческия момент – имаме цяла магистрала и малко повече от 300 км до морето! Къде се е видяло това в друга европейска държава?

2. На юг е идеалното място за всички, които обичат „мешаната скара“ – по бреговете е разположен свеж микс от летни лагери на подрастващи дечурлига, подивели тийнейджъри в разгара на пубертета и хормоните, семейства с деца с по-ниски бюджети, сърфисти, артистични хипи натури, медитиращи възвишени създания и... каквото още ви дойде наум.

3. Престоят по южното ни Черноморие в голям процент от случаите е съпътстван и с детоксикираща и прочистваща терапия и процедура, при това – напълно безплатна (шегата настрана, но в елитни медицински центрове за същото взимат немалко пари). Дали от храната, или от водата, или пък и от двете (а може би от изливащите се канали в морето) – шансът да пропуснете и да се разминете с очистителното преживяване, изразяващо се обикновено под формата на вирус, повръщане и диария е почти 0,001-процентов.

Истината обаче е една – на нашето Черноморие има за всеки по нещо. Дълго почти 400 км с над 70 плажа, по него все още има останали тихи и спокойни места, на които човек може да се изолира. Има и шумни и динамични курорти за тези, които търсят това, има простащина, има веселие, има изисканост, има снобарщина, има дива природа и тишина, има за всеки по нещо. Само трябва да намерим своето идеално местенце – онова, което толкова ни пасва, че когато го видим, разбираме, че можем да останем завинаги.

4836 | 07 авг 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

  • 2013 08 09 #1
    perunika   

    На север сте пропуснали румънците - огромна част от потока. А и на север няма само бетон. Шабла, Крапец, Дуранкулак, Езерец - кьорав хотел няма.

  • 2013 08 10 #2
    Silver Unicorn   

    1. Е хубаво да уточните горе долу къде слагате границата между северно и южно Черноморие. За мен лично северното е Обзор и на север под Обзор си ми е към южното! За да напишете "Цимент, асфалт, сгради, ремонти и прах" за северното Черноморие, явно не сте виждали каква е картинката преди Бургас. От Равда до Елените като се движиш по вътрешните им улици, а не по главния път, е едно не можеш да разбереш кога свърша едното и кога почва другото населено място (или курорт). Няма такава грозна картинка никъде другаде по нашето Черноморие!!! Нито по на север, нито по на юг съм видяла така бетонова джунгла, каквато е в този район!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате