Да се влюбиш във Верона

11 сеп 2013
Снимка: Деница Тодорова

Верона е градът на Ромео и Жулиета. Това го знаят и онези, които вече са били там, и другите, на които им предстои да го посетят. Но само първите са усетили харизмата на мястото и са се докоснали до неговата магия.

В личната ми класация Верона се нарежда сред най-бленуваните дестинации и сред сбъднатите ми мечти. И не заради любовта, която уж се носи във въздуха, а заради красотата, спокойствието и уютната атмосфера, витаещи наоколо. Тук туристите също ги има, но са по-редуцирани от Венеция например и кръжащи основно около няколко забележителности – Арена ди Верона, къщата на Жулиета, катедралата „Санта Мария“, базиликите „Сан Зено“ и „Св. Анастасия“, площада на Синьорията (където се намират Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет), както и площад „Ербе” (там са Търговският дом; градската управа; 83-метровата кула на Ламбертите, наричана още Кулата с камбаните; готическият фонтан на Веронската Мадона).

Ако планувате пътуване дотам, то автобусните екскурзии са приемлив вариант, но търсете оферта, която ще ви предложи поне двудневен престой в този град от регион Венето. Задължително прекарайте една нощ, разходете се привечер, смесете се с местните, вечеряйте в малко заведение, нейде из тесните улички, непременно опитайте от прочутото вино „Бардолино“.

Щракнете се за спомен пред Арена ди Верона, която по това време на денонощието е цялата осветена и като че ли още по-красива, отколкото през светлата част на деня. Отпуснете се на някоя от пейките в парка отпред и се полюбувайте на звездите в небето, което над Верона е винаги ясно. Може би заради милионите влюбени очи, които ежегодно отскачат до местността и поглеждат нагоре с надеждата, че трепетните им чувства ще са вечни.

За последното подсказва и дългият списък с мъжки и женски имена, изписани на входната арка на къщата на Жулиета. Ако сте сигурни в любовта си или пък бленувате за истинската, то се присъединете към хората, драскащи послания по стените или поставящи сърцевидни катинарчета на решетката зад скулптурата на митичната девойка. Легендата разказва, че потъркате ли гръдта ѝ, ще сполучите на емоционалния фронт.

Ако сте почитатели на историята за Ромео и Жулиета, влезете в дома на момичето, но вътре няма да откриете автентични нейни вещи, а купчина модерни копия на отминалите времена. Затова пък можете да се щракнете на легендарния балкон, на който е излизала, за да се види със своя любим.

Домът на Ромео се намира в непосредствена близост до този на Жулиета. Отидете да надзърнете, но внимавайте, защото от години имотът е частна собственост, а домакините не са никак добронамерени към туристите.

Отскочете и до площад „Ербе“, където се помещава пазарът. Навремето там са се предлагали всякакви подправки, но днес можете да избирате от плодове и зеленчуци до всякакви сувенири и дреболийки. Почитателите на качествените стоки също ще останат доволни, защото във Верона има магазини на известни марки, както и на непопулярни такива, но като цяло изборът е голям и цените са разнообразни.

Планувайки пътуване в града, проучете дали по това време Арена ди Верона ще бъде отворена за посещения, защото често се случва достъпът да е ограничен заради организацията на различни събития. Ако това стане, препоръчвам ви да изцелите разочарованието с парче пица или порция паста. Чаша изстудено розе също ще ви се отрази добре.

Трупането на подобни спомени винаги е по-добро от купчината магнитчета и картички, придружаващи на заминаване всеки турист. А на излизане от Верона, сигурна съм, у вас ще се появи желанието да се върнете някой ден отново. А защо и да не заживеете там?! Лично мен тази мисъл не ме е напускала още от първото ми гостуване и се затвърди при най-скорошното ми. Защото Верона е усещане и влюбване за цял живот!

2396 | 11 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате