Европейските дворци – история и величие

12 сеп 2013
Снимка: sxc.hu

 Замъците в Европа са едно съвременно отражение на приказките, връщат ни години назад в романтичните периоди на XVI, XVII, XVIII век. Кои са най-приказните държави и какво ни разказват техните вълшебни дворци?

Версай, Франция

  
Стане ли въпрос за романтика, история, класа и стил, разбира се, това е Франция. Версай е най-големият кралски дворец, а историята му тръгва от един обикновен малък ловен замък, който Луи XIII поръчва да му построят във Версай, едно малко градче, намиращо се на около 20 километра от центъра на Париж. Неговият син, задоволявайки и най-големите си капризи, го превръща в най-разкошния, пищен и блестящ дворец в Европа. В него работят 36000 работници и 6000 коне и обслужват най-висшето общество на Франция. Версай е символ на една отхвърлена, но очароваща обществена система – тази на едноличната власт. Носейки се на крилете на военните си успехи, Луи XIV създава едно от чудесата на съвременна Франция. Кралят пренася във Версайския дворец заседанията на правителството, своята основна резиденция, както и жилищата на министрите и първите хора в държавата. От това време са запазени и описанията на празненствата, по време на които езерата в огромния по площ парк са пълнени с вино. Паркът е забележителен със своите склуптори и фонтани, за които са изхарчени огромни средства. В двореца има и Огледална зала. Срещу нейните 17 прозореца, гледащи към парка, симетрично са разположени огромни кристални огледала. А таванът на залата е изрисуван със стенописи, величаещи живота на монарха.

Нойшванщайн, Германия


Замъкът, разположен в подножието на Баварските Алпи, е най-известното творение на немския крал Лудвиг II, който е известен още като Лудвиг Безумния. Подтиснат от реалността, той се опитва да изгради един замък на мечтите, в който се вижда като средновековен владетел. Това става в резултат на няколко неуспешни негови битки, които подчиняват Бавария на Прусия. Самотният крал има склонност към разкоша и към декорации в неоготически стил. За съжаление, кралят прекарва в своя „Замък на лебедовата скала“ едва 10 дни, преди неговата внезапна смърт през 1886 г.

Нойшванщайн днес е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Германия, а обликът на приказния замък служи за емблема на анимационното студио на Уолт Дисни.

Егенберг, Австрия


Егенберг е най-големият бароков замък в австрийската провинция Щирия. Разположен е в покрайнините на град Грац. Строителството на замъка започва по поръчка на близкия съветник на император Фердинант II, граф фон Егенберг, през 1625г. Интересен е замисълът на италианския архитект де Помис, според който всичко в постройката трябва да напомня за хода на времето: 4 барокови кули – 4 годишни времена, 365 прозореца – 365 дни в годината, 52 стаи – броят на седмиците в годината, 24 служебни помещения – броят на часовете в денонощието. От 1939 г. замъкът е собственост на правителството на Щирия, прави му се основен ремонт и е обзаведен отново в стил рококо, за да бъде днес музей и част от световното културно наследство.

Лувър, Франция

Първият замък на мястото на знаменития дворец е издигнат през 1190 г. като крепост, която да защитава Париж. През 1546 г. обаче там се издига Ренесансовият Лувър, който става един от най-знаменитите дворци в света. Съществува традиция сред френските крале, всеки от които кани известни художници и занаятчии, които да работят по облика на Лувъра. През 1674 г. кралската резиденция се мести във Версай, а в Лувъра се помещават Френската академия на науките и Кралската художествена академия. Днес той е музей, но не обикновен музей, а място, което не само с експозициите си, но и със собствения си облик вдъхва респект и уважение към историческото минало.

В двореца се съхраняват над 380 000 артефакта, от които над 35 000 са изложени в собствени колекции: Древен Египет; Гърция, Етрусия и Рим; Изкуство на Близкия Изток; Ислямско изкуство; Скулптури; Декоративно изкуство; Картини; Гравюри и графики. Там е и домът на най-известната картина в света – Мона Лиза, също и на творби на Рембранд, Рубенс, Тициан, Пусен, на склуптурите на Венера Милоска и Нике от Самотраки.

Хлубока, Чехия


Преди съвременния вариант на чешкия замък да бъде построен, на негово място бил един от първите готически замъци в света, построен около 1250 г. В началото на XVIII век е преустроен изцяло в бароков стил и в наши дни е един от най-красивите барокови замъци.
Днес той е музей, в който могат да се видят както отлично запазените аристократични стаи, така и произведения на изкуството като ръчно изрисуваните китайски вази, изложени в „Сутрешната гостна“.

Бъкингам, Англия


Друг символ на монархическата власт е Бъкингамският дворец. Постоен още преди 300 години, днес той е един от малкото, които още функционират като административен щаб на монарха и резиденция на кралското семейство. В двореца има 775 стаи. Те включват 19 церемониални стаи, 52 кралски спални и спални за гости, 188 спални за служители, 92 офиса, 72 бани. Той е обзаведен и украсен с безценни произведения на изкуството, но като музей работи обикновено през месеците август и септември, когато кралицата не е там.
Забележителни стаи в Бъкингамския дворец са Тронната зала и картинната галерия. Целият първи етаж се простира на 77 000 кв. км площ и централно място в него заема музикалната стая. В задната част се намира паркът, който, заедно с езерото, представлява най-голямата частна градина в Англия.

Врана, България


Дворецът Врана е създаден от цар Фердинанд, който бил известен привърженик на орнитологията и решил да назове резиденцията на името на първата кацнала птица. Имотът включва парк от 950 декара, стопанство от 1000 декара и две сгради, свързани с топла връзка, оформящи дворцовия комплекс. Новият дворец се проектира от известния архитект Никола Лазаров. Забележителни са неговият дърворезбован таван, позлатената ламперия, асансьорът „Шиндлер“, който все още работи. През 1998 г. паркът е дарен на община София, за да могат да му се насладят всички жители и гости на столицата, а от тази година за туристи през почивните дни е отворен и самият дворец.

3211 | 12 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате