На Архангел Михаил почитаме смъртта и живота

08 ное 2012
Снимка: elika.blog.bg

Отваряме очи с поредния „Ангелски” ден в календара, 8 ноември. Днес почитаме Архангел Михаил, наричан още Рангел Душевадник – най-силният сред ангелите, изобразен в църковната иконография с копие в ръка и дявола в краката му.

Днес, традиционно почитаме паметта на мъртвите, защото се вярва, че именно Архангел Михаил е този, който отделя душата на човека от тялото му (оттам - Душевадник). Не случайно, съботата преди Архангеловден е Рангелова (Архангелова) задушница.

Както на повечето подобни празнични дни, църковната традиция се преплита с българския фолклор.
На 8 ноември всеки православен храм у нас отслужва Света литургия и се прави Водосвет за здраве. Българите, в духа на народната традиция, колят курбан за светеца и приготвят обреден хляб. Интересното тук е, че хлябовете, които се пекат, трябва да са като тези за помен и погребение. Все пак, почитаме този, който събира душите ни.

И още едно вярване – предците ни са смятали, че ако умиращият се усмихва, това значи, че Рангел му е подал златна ябълка.

Традиционно на този ден се приготвят специални ястия в почит на светеца.
Курбан чорба, Жито, Друсан кебап и щрудел.
Най-старият в къщата разчупва хляба и благославя трапезата.

В по-светски дух, днес просто празнуваме. Един хладен есенен ден, още няма сняг навън, делник е и колкото и да си празнуваме, няма да се изплъзнем от сутрешните задръствания, оперативките в офиса, дългия списък със задачи и влаченето към къщи с пазарските чанти (за тези, които са решили да си причинят този кошмар).

Вечерта обаче е наша. Добре е да поздравим близки, приятели - именници – така вечерното готвене може и да ни се размине или ако сме с по-некомерсиален дух, просто да се порадваме на хубаво парти с приятели насред работната седмица. И без това толкова често сме твърде заети за приятели...

Кой трябва да почерпи днес?

Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.

Моля, гореизброените да вдигат телефоните си и да отворят големите си славянски сърца, защото на имен ден не се кани.

Честито на празнуващите!

1754 | 08 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате