Свети апостол Филип

14 ное 2012

На 14 ноември се чества свети апостол Филип.

Той е един от дванадесетте апостола. Роден в Итсаида, проповядвал и правил чудеса в Галилея, Гърция, Етиопия, Аравия, където пътувал заедно със сестра си Мариамна и апостол Вартоломей. Възкресявал мъртви, връщал зрението на слепи и лекувал болни.

В град Иерапол св. Филип изцерил жената на градоначалника Никанор, която била ухапана от змия и лежала на смъртен одър. Тя приела с благодарност и радост светото кръщение. Това разгневило началника и той осъдил апостолите на кръстна смърт. Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво и бил замерян с камъни. Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм.
Внезапно станало страшно земетресение, а уплашеният народ започнал да проси молитвите на светите апостоли и се спуснал да ги снема от кръстовете. Свалили Вартоломей, който бил още жив, но когато пристъпили и към Филип, той вече бил предал Богу дух. Последните негови думи били молитва за мъчителите му.
На мястото, където изтекла кръвта на светия апостол, след три дни израснала лоза.


По традиция, на този ден, жената в къщата трябва ритуално да заколи черно пиле или петле.

На днешната дата са и Коледните заговезни. С тях започват 40-дневните Коледни пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер. 14 ноември се смята и за последният ден, в който може да се блажи – да се ядат месо, яйца, млечни продукти. По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.


Произходът на името Филип е гръцки и означава „обичащ коне“.

Имен ден днес празнуват Филип, Филипина, Фильо, Филка.
Да ви е честито!

1066 | 14 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате