Десети фестивал на боба - Смилян

02 дек 2012

„Пред бобеното топче, черешовото– чушки да яде!”

Боб чорба, боб с лук, паниран боб, боб по междугалактически... какви ли не изненади може да ти поднесе едно малко зрънце, поставено на правилното място!

Там са млади, стари, полицаи и апаши - всички заедно сядат на маса и хапват сладко-сладко своя бобец.
А за хапването са се погрижили - предварително са минали от общината през цялата околия и кой колкото му се откъснело от душата - толкова боб дарил за общите гозби.
А най-арните баби са се включили и в готвенето, та да може после всеки, на когото му се хапва бобец и не са му се свидили километрите разстояние до Смилян, да може да си хапне вкусно-вкусно и после да разкаже с добро за тамошните гозби.

Пред общината картинката е шарена - едни продават прясно мляко, други месят мекици, трети са се хванали на хорото. Изведнъж от вратата някой излиза и хваща микрофона - оказва се кметицата. С мерена реч тя ни известява за започването на фестивала, разказва ни и за единственото в света бобено топче, и след това отстъпва място на бай Атанас, който с фитил в ръка казва стихотворение за боба, и... БУМ! Фестивалът може да започне!


Малко след това попадаме в ресторанта срещу общината. Още с влизането ни посрещат няколко млади девойчета, които ни настаняват на маса. Пред нас има паничка люти чушки и комат хляб. Сядаме и веднага ни донасят по една купичка с боб - много вкусен.
Като в детската градина си изяждаме всичко до край и тръгваме без да платим - всичко е безплатно!

Фестивалът не е единственото нещо, което можете да видите в Смилян. Наблизо са пещерата Ухловица и Момчиловата крепост.

Самото село е уникално, заселено е от племена смоляни още през 9 век. В момента е малко късче история, поставено сред два родопски хребета, населено с дружелюбни хора, които се радват на живота.

За наша изненада, в Смилян чуваме за Slow Food International - международно движение срещу fast food начина на хранене, представено от „Къща Славчеви”. Там ще се запознаете и с бай Борко, който много може да ви разкаже.
Друга приятна изненада е мандрата, в която можете да намерите бито синьо сирене, мъжко сирене, както и пармезан, собствено производство. Цените не са ниски, но както приятната компания на технолога, така и вкусната продукция си заслужават. 

На тръгване минаваме през Момчиловата крепост.
От там се разкрива уникална гледка - целите Родопи на длан, а единственото, от което трябва да се пазите са леко пийналите ловци, които кротичко бродят из горите.

1651 | 02 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате