Коледните базари – носители на коледния дух

06 дек 2012

Ако трябва да затворим очи и само по миризмата да познаем какъв момент от годината е… то може би ще бъде нещо подобно: аромат на свежест, дъжд и цветя ще асоциираме с пролет, уханието на плажно олио, солена вода и морски климат ще ни препрати към лятото, с мирис на печени кестени и сухи листа ще заговори есента.
Дъх на мандарини, портокалово-шоколадови сладкиши и греяно вино пък предвещават идването на коледните празници. Допълват ги аромат на свещи и звуци на камбанки и звънчета. Малко преди тях, заради тях, идват и други очарователни  събития – празничната украса из целия град, усмихнатите хора по улиците и… коледните базари.

Произход и история на коледния базар

Коледният базар /още можете да го срещнете и като Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket или Weihnachtsmarkt/ е уличен пазар. В момента се свързва с обичая да празнуваме раждането на Божия син, а именно – Коледа, но произходът му всъщност съвсем няма това за цел. Появява се за пръв път в Германия, Австрия, Южен Тирол и Елзас, но, разбира се, не в такъв бляскав и пищен вид, в който сме свикнали да го виждаме сега.

Днес коледни базари има във всеки по-голям европейски град.  Те са резултат от динамичното развитие на това събитие, чиято първа проява е още през Средновековието в немско говорящата част на Европа. За предшественик на коледните базари се смята виенският „Декемврийски пазар” /"December market"/, проведен през далечната 1294 година. Първите коледни базари са се провели именно във Виена – преди повече от седем века. През 1294 година, император Албрехт Първи дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Първият писмено документиран базар от този тип е този в Bautzen през 1384 година. Обратно във Виена, през 16 век се доближаваме съвсем до съвременния изглед на коледните базари – тогава така нареченият „Базар на Томас” /Thomasmarkt/ е проведен не просто по някое време през декември, а именно около Коледа и Нова година. И освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които моментално станали хит. Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на „Базарът на Бъдни вечер” /Weihnachtsmarkt/. Въпреки промените обаче, самата концепция не е се променила – още от самото си начало, базарът бил изключително запазено място само за малки търговци – все пак, те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена. В много градове в Германия и Австрия традицията така се развива, че Коледните пости и започващото очакване на идването на Христос на Земята, се възвестява именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен "Weihnachtsmarkt". Още от тогава, от самото начало, тръгва традицията той да се провежда на градските площади и съседните на тях пешеходни зони и посредством външни щандове да предлага храна, вода и най-различни предмети, свързани с коледния дух. И всичко това, придружено с изпълняване на подходящите за момента песни и танци. В много градове вечерно време се разиграват и театрални представления, обикновено със сюжет от Завета – раждането на Божия син Исус Христос.

Но никак не е нужно да сте религиозни, за да посетите коледния базар. Нужно е само да сте коледно настроени! Неделима част от всеки коледен базар са сцената на Рождеството, традиционни коледни сладки и сладкиши – щолени, вурстове /това е по-съвременен елемент, през Средновековието вярващите строго са постили/,топло греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети - украшения, играчки, орнаменти за коледната елха, книги. Последните години въвеждат и други нововъведения и така днес на коледния базар можем да открием и най-различни практични и полезни предмети.

Да, от Средновековието, през Ренесанса и чак до днес - коледните базари са вече една неделима част на празника, една от магиите на Коледа. Там е мястото, където коледният дух ще завладее и най-безчувствените.

 

ПО СВЕТА

 

Виена

Днес Виена оживява по неповторим начин изцяло през последните месеци от годината. Коледни базари из площадите на австрийската столица започват още от средата на ноември и омайват с аромата, звуците и светлините си. Базари има на ключови места там, но най-големи са при площада пред кметството и при двореца Шьонбрун. Тъй като Виена е и основен представител на европейската класическа музика, то именно тук ще се насладите и на десетки класически концерти, изпълнявани на открито из целия град. Стотиците щандове из базарите предлагат най-различни уникати – ръчно изработени играчки, украшения, стъкло, свещи, бижута, апетитни джиджифилови хлебчета и ябълкови щрудели, както и традиционното греяно вино. Атракция за децата пък са огромните ледени пързалки за кънки, както и коледните работилници.

Прага


Прага също засиява по Коледа. Основните базари са в центъра – на площада на Стария град и на площада Wenceslas – двата площада са на 5 минути един от друг. Два по-малки има на Republic  Square и Havel’s market. Оживени и осветени по уникален начин, те превръщат Прага в един магичен свят от някоя приказка. Базарите се състоят от малки, сладки и украсени дървени хижи, в които се продават традиционни ръчно изработени уникати – чешки кукли, дървени играчки и стъкло, кристални и керамични украшения, бижута, бродерии, ароматни свещи, шапки, ръкавици и шалове, коледни орнаменти.
Но – строго поклащат с глава чехите – не всичко в Коледните базари в Прага опира до пазаруване. Посетители могат да наблюдават как се приготвят традиционни ястия и да опитат всякакви видове местна храна и питиета, например традиционните чешки сладкиши „Trdelník” /който го произнесе, печели два/, чешка бира или горещо вино. Базарът в Стария град има и атракция за по-малките – конюшня с животни – там децата могат да погалят овца, коза и магаре. Най-впечатляващо от всички обаче е Коледното дърво, взимано всяка година от планината Krkonose в северна Чехия. Осветено по подобаващ начин, то е наистина ефектна гледка, на фона на тъмната готическа Прага. Коледни певци пък радват слуха на посетителите от ранния следобяд до късна вечер, компания им правят и танцьори, облечени в традиционни костюми.

Будапеща


Коледният панаир /както те го наричат/ в Будапеща се провежда на площад Vörösmarty – в сърцето на града. Започва последната седмица на ноември и включва най-разнообразна програма, изпълнявана на две сцени, включително концерти на фолклорна, джаз и световна поп музика, танцувални и театрални представления, куклени шоута. Над 100 щанда всяка година очакват своите посетители и предлагат на тяхното внимание висококачествени уникални ръчно изработени продукти, предварително оценени и селектирани от специално жури от експерти по фолклорно изкуство. Така че когато купите нещо от Коледния панаир в Будапеща, да сте сигурни, че получавате наистина уникат. Традиционни деликатеси от страната дебнат почти през щанд и могат да бъдат опитани най-интересните унгарски ястия. Панаирът включва също и визуално шоу, прожектирано върху фасадата на една от сградите там - Gerbeaud Coffee House.

Берлин


Берлин се води не само за столицата на Германия. Немците го считат и за столица на немските коледни базари. И има защо – независимо дали предпочитате огромен, оживен, шумен и зрелищен Коледен базар или по-малък, уютен, интимен, задушевен и вълшебен, Берлин може да ви го предостави – по Коледа той разполага с 60 коледни базара, разположени в различни части на града. Големи булеварди и площади, както и малки странични улички и дори музейчета стават домакини на най-разнообразни по своя чар коледни базари. От 2007 насам, Берлин провежда и един от най-впечатляващите коледни базари в Германия – в замъка Шарлотенбург /Charlottenburg/. Дворецът и прилежащият му парк са облени в специална романтична светлина, а 150 търговци от цяла Германия пресъздават коледния дух. Gendarmenmarkt Christmas Market пък е разположен на един от най-красивите площади на града. Жонгльори, акробати, танцувални групи, шоута с огън, хорове, джаз, както и международни известни артисти са част от програмата на този базар. Сърцето на „Зимната магия” обаче според берлинчани е Коледния базар на площад Постдамер /Postdamer Platz/.

Париж


Градът на любовта не остъпва по-назад с коледните си базари. И тук те са много, но два са основните – по Шанз-Елизе /ама разбира се/ и в модерния квартал Ла Дефенс. Коледният базар по голямата търговска улица е най-големият и внушителен във френската столица. Следва го този в Ла Дефенс с над 350 щанда. Трети по големина, но не и по красота е базарът до Айфеловата кула, при градините на Трокадеро.

Кьолн


Кьолн празнува Коледа със седем базара, разположени из центъра. Основният и най-впечатляващ от тях е на площада пред известната Кьолнска катедрала. Вниманието привлича огромната елха, разположена в центъра му. Най-различни джаз, госпел, рок и традиционни немски коледни концерти се изпълняват точно пред катедралата. Ароматни печени ябълки и бадеми ще заситят апетита ви, а топло греяно вино с канела ще стопли душата.
Друг базар, който заслужава внимание е Средновековният коледен базар. Плаща се за него вход от 2 евро, но си заслужава – демонстрират се средновековни занаяти, предлагат се наистина необичайни вещи за коледни подаръци, играят се средновековни шоута, дори храната, която ще Ви предложат там, ще е средновековна /не като давност, а като тип/.

… И У НАС

 

Разбира се, парижани ще ви кажат, че Коледа е най-прекрасна в Париж, чехите ще ви подканят да преживеете Прага, немците ще ви предлагат Кьолн или Берлин, а австрийците никога няма да се отметнат, че във Виена е най-хубаво. Аз ви казвам да си останете у нас и да посетите родния базар. Малък по мащаб, скромен и не дотолкова пищен, но може да се окаже, че всичко от което имате нужда, е именно там.
У нас коледният базар е сравнително нова традиция или поне във визията, в която се състои от десетилетия в големите европейски градове. Коледен базар по тази немска традиция се проведе за първи път в София едва през миналата година. 22 малки и кокетни дървени къщички се разположиха смело за първи път в центъра на столицата. Миризма на канела и ванилия се разнесе в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Сладкиши щолен, пунш, вурстчета и греяно  вино зарадваха жителите на града, а детска въртележка, коледни песни и театър забавляваха по-малките.
И ето че и тази година традицията продължава! На 26-ти ноември бе открит тазгодишният коледен базар, кокетен и уютен!  Той ще бъде отворен всеки ден от 11 до 21 часа до 22 декември. Второто издание на прекрасната инициатива този път има две локации – едното му местоположение е пред Народния театър „Иван Вазов”, а другото – в Бизнес парка на столичния квартал „Младост” – 4.  Къщичките-щандове предлагат коледни украси, ръчно-изработени декорации и подаръци, щолени, греяно вино и други атрактивни неща. В програмата са включени и детски представления. Можете да си купите украса за коледното дърво, различни играчки, кукли и книжки за децата, както и подаръци за близките хора. Не пропускайте! Имаме си коледен базар! Посетете го! Това е мястото, където Коледа е жива.

 

СНИМКИ:
София – Маги Благоева, Будапеща – Димитър Узунов, Берлин – Chris Leadbeater, Виена - kreitner&partner, Кьолн – Simon Collison, Прага - Chris Leadbeater, Париж – Valerie Gladstone

Галерия

6947 | 06 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

4 коментара

 • 2012 12 03 #1
  Адриана Ангелова   

  По Коледа най-силно се проявява абстинентната ми треска за пътуване. Иска ми се да мога да обиколя почти целия свят през декември

 • 2012 12 03 #2
  Маги Благоева   

  Много хубаво казано - целият свят:) Коледните базари из Европа са страхотни, но бих заложила и на една коледна самба на плажовете в Бразилия - хем топло, хем коледно:)

 • 2012 12 06 #3
  miglenski1   

  За мен пък Коледа винаги трябва да бъде снежна - и по възможност някъде в планината. Малко като на кино: хижа, камина, чорапчета над камината... А за да не забравяме българското - коледари, който обикалят домовете и пеят!

 • 2012 12 12 #4
  elly_l   

  Макар и по-малък и скромен, коледен базар с греяно вино и наденички има и в Бургас на площад Тройката, както и във Варна пред Гранд мол. Струва си и това да се спомене, а навярно има и в други градове в страната.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате