Дядо Коледа или Дядо Мраз

22 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Началото се крие в историята за Свети Николай

Както Дядо Мраз, така и Дядо Коледа имат много малко общи черти със светеца, който се счита за техен прототип.
Свети Николай е живял през 4 век. Още от детството си се отличавал с любовта си към ближните. Славата за делата му се разнесла и затова, още съвсем млад, той бил назначен за епископ. Използвал богатството си, за да помага на бедните и то тайно – оставял подаръците на прозореца.

Православният Свети Николай


Снимка: stnicholasinstitute.org
Според преданието, той помагал и на едно бедно семейство да омъжи трите си дъщери, като периодично им подхвърлял през прозореца торбички със златни монети. Но веднъж прозорецът се оказал затворен и Св. Николай се принудил да пусне своя дар през комина.

Друга легенда гласи, че златните монети, хвърлени през комина, попаднали в оставените да съхнат до огъня чорапи. Затова днес католиците оставят подаръците в чорапи, окачени край камината.

Католическият Свети Николай

Снимка: stnicholasinstitute.org
Св. Николай е прочут не само като застъпник на моряците и рибарите, но и като покровител на похитените и загубени деца – той ги намирал и връщал на родителите им. Според друго предание на празниците добрият епископ раздавал подаръци, но само на послушните деца, а пакостниците наказвал.
Затова векове наред на неговия празник, който църквата отбелязва на 6-ти (19-ти)  декември, децата са получавали подаръци от името на Св. Николай.
Общото между Дядо Коледа, Дядо Мраз и Свети Николай е обичаят да носят подаръци.

 

Как се ражда Дядо Коледа


Снимка: www.sxc.hu
Образът на Дядо Коледа е измислен през 1823 г. от американския професор по ориенталска и гръцка литература в Колумбийския колеж  (дн. Колумбийски университет) и преподавател в Нюйоркската семинария Клемънт Кларк Мур, който посветил на близките си стихотворението "В навечерието на Рождество или визитата на Дядо Коледа". Той изобразява  Дядо Коледа като добър елф, който пристига с шейна, теглена от осем елена и прониква в домовете на хората през комина. Въпреки нежеланието му, произведението му било публикувано без негово знание във вестник Sentinel и често препечатвано след това като анонимно.
Първият образ на Дядо Коледа е нарисуван през 1862 г. от карикатуриста Томас Наст. В течение на 24 години той го е рисувал за обложката на популярното списание Harper's Weekly, която придобила голяма популярност. Единственият проблем на този образ бил, че е черно-бял.
Червената шуба на стареца му била "подарена" през 1885 г. от издателя Луис Пранг. Той внася в Америка викторианската традиция на коледните поздравителни картички, изпълнени с техниката на литографията.
Накрая, през 1930 г. компанията Кока-кола измислила хитър рекламен трик, за да пласира продукцията си и през зимата – художникът Хадън Сандблъм изобразил Дядо Коледа в червено-белите цветове на Кока-Кола. За прототип на образа послужил приятелят и съсед на художника – Лу Прентис.Така се родил съвременният образ, в който добрият старец вече не е елфът на Клемънт Мур, а великан.
През 1939 г. Робърт Мей създава и деветия, най-известен елен на Дядо Коледа – Рудолф с червения нос.
Добрият старец живее в Лапландия заедно с помощниците си – елфи, които цяла година изработват подаръците за децата в своята работилница, а в коледната нощ ги разнасят по целия свят с помощта на шейна, теглена от елени.

Кой е Дядо Мраз

Дядо Мраз е източноевропейският вариант на добрия старец с подаръците. В славянската митология олицетворява зимните студове. Създаването му като задължителен персонаж на новогодишния (а не на коледния!) празник става в края на 30-те години в съветска Русия, когато след няколкогодишна забрана елхата отново е разрешена.

Снимка: miranimashek.com
Обикновено е облечен в червена, синя или бяла шуба, има дълга бяла брада и държи вълшебна тояга в ръката. Вози се в шейна, теглена от три коня. Неразделен негов спътник е внучката му Снежанка, която обикновено е изобразена с бяло или сребристо кожухче.
В миналото Дядо Мраз бил много суров и жесток. Той не само дарявал тези, които заслужавали, но и наказвал провинилите се – можел с един удар на тоягата да замрази някого до смърт. Живеел в ледена къща в страната на мъртвите. Днес той живее в град Велики Устюг (Вологодска област). С годините характерът му става по-мек, а в наши дни вече се възприема като добрия вълшебник с пълната с подаръци торба. 


Снимка: miranimashek.com

Счита се за покровител на горите и планините, за които се грижи като добър стопанин. Всички животни – от малките зайчета до вълците и мечките, му се подчиняват безпрекословно.

Кои са най-съществените разлики между Дядо Коледа и Дядо Мраз

 

 • Шапката

  - Дядо Мраз има шапка, обшита с кожички. Дядо Коледа носи нещо като нощна шапчица с помпон.

 • Брадата

  – на Дядо Мраз е дълга до пояса, а на Дядо Коледа – по-къса и лопатовидна.

 • Горната дреха

  – Дядо Мраз е облечен в дълга топла шуба с червен, син или бял цвят, а Дядо Коледа - в къса куртка, задължително в червен цвят (цветът на Кока-Кола).

 • В ръцете

  – Дядо Мраз носи вълшебна тояга (сребърна или кристална), обикновено завършваща със стилизирано изображение на полумесец или бича глава - символ на власт, плодородие и щастие. Дядо Коледа не държи в ръцете си нищо.

 • Коланът

  – Дядо Мраз има бял или цветен пояс, а Дядо Коледа носи колан с тока.

 • Панталоните

  – Дядо Коледа има панталони (бричове), а тези на Дядо Мраз не се виждат под шубата. Според легендата и ризата, и панталоните му трябва да са снежнобели, ленени, украсени с геометрични орнаменти и да символизират чистота.

 • Ботушите

  – Дядо Мраз е обут с бели ботуши (може да са червени или някакъв друг цвят, но в никакъв случай черни), а Дядо Коледа – с черни.

 • Аксесоарите

  – Дядо Коледа носи очила, а Дядо Мраз – не, неговото зрение е превъзходно. Дядо Коледа пуши с лула (напоследък този детайл се среща все по-рядко), а Дядо Мраз води здравословен начин на живот.

 • Фигурата

  – Дядо Мраз е висок и строен, докато Дядо Коледа е възпълен и има бирено шкембенце.

 • Транспортното средство

  – Класическият Дядо Мраз се движи пеш, а съвременният – на шейна, в която са впрегнати три коня. Дядо Коледа се вози в шейна, теглена от елени.

 • Помощниците

  – На Дядо Мраз помага внучката му Снежанка, облечена винаги в бяло, а на Дядо Коледа – елфи (джуджета) с шапки със звънчета на главите.

 • Навиците

  – Дядо Мраз винаги чука на вратата и чака да го поканят в дома, където изисква от децата да му изпеят песничка или да му кажат стихче, преди да им раздаде подаръците. Той много обича да се весели и даже да танцува с тях. Докато Дядо Коледа оставя подаръците на прозореца или се промъква тайно крадешком, докато хората спят, и ги крие под елхата или в чорапите, окачени край камината.

Дядо Коледа или Дядо Мраз – кого от двамата си избрахте вие?

4436 | 22 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате