Честит имен ден на Стефан!

27 дек 2012

Днес празнуват Стефан, Стефка, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стою, Стоил, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.


Православната църква днес почита Св. Стефан, който се счита за първия мъченик на християнската вяра.

Според фолклорната традиция, точно днес се затваря кръгът на старата година и всъщност това е последният празник за 2012 г.

Празнуваме с близки и роднини, в някои краища на страната по-младите отиват на гости на кръстниците и кумовете си.

Мнозина отбелязват и празниците в чест на мишките, които по традиция продължават до Кръстовден.

От Коледа до Йордановден сме в периода на Мръсните дни, затова продължават да са в сила някои забрани, най-разпространената от които е да не се излиза след залез слънце, защото тогава навън бродят злите сили. В този период не се правят и сватби.

Възрастните не се къпят, защото водата не е кръстена (осветена). Когато трябва да окъпят малко дете, жените в 24-часов срок му изтъкават, ушиват или обличат ризка, за да не се превърне в караконджол. С вярата, че заченатото през тези дни дете ще стане лош човек, ще го залюби змей (змеица) е свързана и забраната за полово общуване.

Ладуване (Дайлада, Тайлада, Топене на пръстени) е народен обичай, изпълняван на Стефановден от девойките. Названието идва от припева, който се повтаря в песенния съпровод: "Ой ладо, ладо, момиче младо". Ладуването е колективно гадаене за женитба. Срещу празника момите донасят от извора или от кладенеца "мълчана вода" в нов бял бакър, в който топят пръстените или китките си с привързан на тях белег - пръстен, гривна, обица и др. Покритото с червено було (или бяла кърпа) котле оставят през нощта под трендафил или овощно дръвче „на звездите“. Сутринта една от момите или малко момиче (с живи родители), облеченa като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки ("ладанки"). С тях те наричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, за социалното положение и качествата на бъдещия жених.

Празничната трапеза на Стефановден, освен класическата зимнина, включва и свинско със зеле и баница с месо.

Честито на всички, които празнуват и наздраве!

1334 | 27 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате