Един от най-женските дни отбелязваме днес с Бабинден

08 яну 2013
Снимка: sxc.hu

Продължаваме празниците с един много български и хубав ден. По стар стил днес се отбелязва денят на акушерките и възрастните жени – Бабинден. По нов стил Денят на родилната помощ е на 21 януари.

Празникът е езически, запазил се е до днес, макар че се празнува предимно от по-възрастнитe. Денят е свързан с много ритуали за здраве и благодарност.
Много от тях, разбира се, сме забравили или никога не сме ги знаели, но в някои райони на страната хората ги изпълняват и използват и този ден, за да се съберат с близки и да се повеселят.

Ето и най-известните обреди, свързани с този ден:

Обикновено сутринта, преди изгрев, младите жени с малки деца посещават дома на бабата и обредно измиват ръцете ѝ.

Бабата също къпе малките деца, благославя ги, намазва ги с мед и масло за здраве, дава им дарове.

Следва угощението, което няма много общо с днешните „женски партита”, но пък е не по-малко весело и зареждащо. Всички млади жени, на които бабата е бабувала, се събират в дома ѝ, носят хляб, печена кокошка, ракия и вино и ѝ подаряват кърпа, сапун, чорапи, риза, някаква дреха. Трапезата задължително е отрупана с ястия, празникът продължава с шеги, песни и танци. Едва след като приключи празничният обяд, в къщата се допускат и мъже.

Кулминацията е така нареченото влечугане или изкъпване на бабата. Жените я качват на шейна и я водят при кладенец или чешма, където ритуално я „изкъпват”.
В някои райони на страната и мъжете участват в този ритуал, но те само теглят шейната, маскирани като волове.

Денят обикновено завършва с песни и танци на площада на селото.

Бабинден, освен традиции и ритуали, носи символиката на чисто женското начало, на силата и магията, които съпътстват раждането на един нов живот и на идеята, че този живот е дар и е добре да не го пропиляваме.

Да са ни живи и здрави всички баби около нас, да ни радват още дълги години!

1152 | 08 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате