Антоновден... честито!

17 яну 2013
Снимка: pravoslavieto.com

„Неоценим”, „безценен” - това означава името Антон. То произхожда от Древния Рим, а на днешния ден християните почитат Свети Антоний – покровител на чумата и болестите.

Ето я и легендата, свързана със светеца:

Свети Антоний е роден през 251 г.  Той е едва на 20 г. когато родителите му умират. Той  раздава наследството си на бедните и заживява в една египетска гробница, изсечена в скалите. Една нощ в гробницата нахлули змии, скорпиони, лъвове, леопарди, мечки и други зверове. Нападнали го и му нанесли жестоки рани.  Изведнъж зверовете изчезнали, а от пролука на тавана на гробницата се появила светлина, която излекувала раните му.
Тогава Св. Антоний попитал Господ:

„Къде беше, Исусе ? Защо не се появи отначало, за да изцериш моите рани?“.
Един глас му отговорил: „Бях тук, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ги помагам и ще те направя именит по целия свят“.

На 17-ти януари църквата почита паметта на преподобния Антоний Велики - първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. Животът му минава в пост и молитва. В 20-годишното му усамотение в пустинята при него идвали страдащи и болни хора, с които светецът беседвал с часове. Днес мощите му се намират във Виена.

В народия календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. 

В българския фолклор двамата братя Антон и Атанас се представят като ковачи, затова се считат за покровители на ковачите и железарите.

Вярвало се е, че всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасовден тръгват по хората.

На този ден жените не шият, не плетат, не варят леща и боб. Омесват три содени питки с мед - две от тях раздават на съседите, а третата остава за чумата.

Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се поднася свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

Честито и наздраве на именниците: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

1187 | 17 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате