21 януари – Международен ден на прегръдката

21 яну 2013
Снимка: sxc.hu

21-ви януари, Международният ден на прегръдката, е първоначално Национален ден на прегръдката в САЩ от 1986 г. Измислен е от тогава 24-годишния специалист по лечение на деца с противообществени прояви Кевин Заборни от Мичиган. Недоволен от социологическия факт, че американците се срамуват да показват чувствата си на обществено място, той решава, че би било хубаво да има един ден в годината, в който публичните прояви на привързаност да са истински празник. Заборни избира именно тази дата, защото се пада между Коледа и Свети Валентин – времето, когато се предполага, че преживяваме емоционален спад.

Разпространен по целия свят, това е денят, в който прегръдката без конкретна причина кара познати и непознати да се усмихнат и да си дадат сметка колко малко ни трябва, за да сме щастливи и позитивни. Учени са доказали, че 20-секундна прегръдка всеки ден сваля кръвното налягане и намалява стреса, а според големия аниматор Бил Кийн, тя е като бумеранг – връща ти се веднага. И наистина е точно така! Положителното въздействие на прегръдката върху нас е безспорен факт, защо да не се възползваме от едно толкова достъпно лекарство? Така че, ако някой непознат се насочи с разтворени обятия и усмивка на лицето си към вас, не се стряскайте – вероятно просто иска да ви поздрави за празника. Е, вие си избирате кого да прегръщате, но пробвайте да направите нещо необичайно поне веднъж в годината – ще се почувствате странно удовлетворени. 

Животните широко практикуват прегръдката – да се поучим от безпогрешните им инстинкти.

Някой беше казал, че независимо колко силно прегръщаш парите си, те никога не ти отвръщат, затова опитайте да прегърнете различни хора – познати и непознати. Опитайте и още нещо – да показвате любовта и отношението си към близките си всеки ден, независимо къде, чрез прегръдка. Ако всички го правим, нещата ще стоят по съвсем друг начин – току-виж сме станали по-щастливи и по-здрави! Честит празник!

2543 | 21 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате