Карнавалите по света

07 фев 2013

Все още не сте посетили нито един? Може би точно 2013 е годината!

Кой не би искал поне за ден или два (а още по-добре за цяла седмица) да сложи маска и да се впусне в забавления, да забрави ограниченията, да отхвърли табута, въздържание, закони, правила и да се повесели наистина до състояние на истинска лудост?
Карнавалите са едни от най-пищните масови тържества, които човечеството умее да си създава. Февруари се оказва най-празничният месец през годината. Ако сте от онези, които са внимавали в часовете по история и литература, особено в частта за митологията, сигурно сте наясно защо това е така и откъде идва традицията с карнавалите. Ако обаче сте от другите, разсеяните в час, то следващата кратка справка е за вас:

В древността политеизмът - вярата в много богове, е най-масовата практика сред хората. Те почитат различни божества, принасяйки им разнообразни жертвоприношения, умилостивявайки ги по интересни начини, организирайки забавления в тяхна чест.

В гръцката митология един от най-уважаваните е бог Дионисий – богът на виното и веселието. Затова древните гърци му посвещавали цяла седмица в края на зимата, като организирали в негова чест ритуали за плодородие и изобилие, маскаради, театри, представления, игри, състезания и жертвоприношения. Мотото на най-обичания бог (нали е бог на виното, пиенето и гуляите) било „Semel in anno licet insanire“ - „Веднъж в годината е позволено да се полудува”. Именно с тази мотивация гражданите се отпускали и прегръщали идеята за няколкодневното неспирно забавление и карнавална свобода, позволяваща лудуване на воля. Някои историци смятат, че точно от тези тържества тракийците взаимстват и своите кукерски празници, но може би по-близко до истината е идеята, че маскарадният кукерски празник е една традиция, самостоятелно измислена от траките, които също притежават своя уникална обредна система, придържаща се към езическите им вярвания и схващания за живота и света.

Хората от древността вярвали, че лоши духове дебнат наоколо и правят злини и поразии. С маскирането и шумните обредни танци траките искали да сплашат и прогонят злото, да изпратят зимата и да посрещнат пролетта. Така или иначе, взаимствани едни от други или напълно самостоятелно възникнали, карнавалните и кукерските маскарадни традиции водят началото си още от най-дълбока древност.

Повсеместното приемане на християнството не ги изкоренява, но ги видоизменя и, разбира се, променя тяхното значение, смисъл и цели, съобразно с идеологията за Светата Троица. Църквата допълнително обвързва карнавалите и със своя календар, вмъквайки ги точно преди началото на Великденския пост. Именно тогава се измисля и наименованието „карнавал“, което да обозначи тези празненства - то ясно трябва да подскаже обвързаността с религията и предназначението на тържеството – думата „карнавал“ идва от „carnes“и „levare“ и буквално означава „да махнем месото“ – тоест – тържествата-карнавали обозначават началото на постите и премахването на месото от менюто на хората.

Затова и днес се смята, че карнавалът е празник, свързан с началото на Великите пости. Всъщност тези дни били единствените през Средновековието, когато всичко било позволено – това времето, в което хората напълно се отпускали, забравяли всякакви ограничения, забрани, догми, правила и табута, забавлявали се от сърце и се отдавали на забранени удоволствия. Силна музика, разголени тела, разюзданост, проява на неизявявани и неизказвани желания, страсти и зрелищност са неразделна част от карнавалите и днес.

По света

Венеция, Италия

Първите писмени документи, в които се споменава организирането на такъв карнавал в романтичния италиански град са от 1094 година – там се говори за обществените забавления преди великденските пости. В Италия най-голям разцвет карнавалите придобиват през Ренесанса, най-вече защото точно по това време Венеция се обръща към философията на удоволствията и насладите, които животът предоставя. Тогава карнавалът дори като продължителност бил голям – от 26 декември до Блажени вторник. Внушителни по мащаби и помпозност фиести, невиждани улични спектакли, състезания и игри се организирали всяка година. Стотици хора изпращали зимата и посрещали пролетта със сценки и персонажи, със своите богати и пищни маски, костюми и игри. Това били дните, в които разделението бедни-богати изцяло изчезвало, всички участници, без значение на техния социален статус, се маскирали и запазвали своята анонимност. Днес тази традиция продължава – още по-пищна, разнообразна и богата от преди, когато маските били основно изцяло бели, а карнавалните одежди - черни. Танцуващи и пеещи хора шестват по улиците в разноцветни карнавални костюми, маски, шапки, перуки и украшения, създавайки невероятно внушителна атмосфера, една своеобразна феерия на изкуството. Събирайки се на площада Сан Марко, те представляват наистина уникална гледка. На огромната сцена, издигната там, се разиграват най-различни спектакли, а едно от най-красивите представления е „Полетът на Ангела“ – изпълнява се задължително всяка година и представлява спускане на феерична бяла фигура на акробат, символизиращ ангел, от върха на камбанарията на базиликата "Сан Марко". Венеция е близо, тъй че имате малко време за размисъл – карнавалът наближава.

Ница, Франция

Един съвременен човек по-трудно би разбрал цялата еуфория и невъздържаност около средновековните карнавали, но може би ще помогне напомнянето, че днес са малко тези, които постят, а през Средновековието всички са го правели. И доближавайки се до периода на постите, когато трябва да се ограничават, те са искали точно преди тях, ей-така, за последно, да сложат богатите трапези, да пият, да се веселят и забавляват, защото след това идва време на смирение и пълна въздържаност. А по време на карнавала всичко е позволено, особено когато извършителят не си ти, а твоята маска. На такова празненство започват да се радват и гражданите на френското китно градче Ница от 1100 година насам. Организират го в средата на февруари и празнуват с него идването на пролетта. Музикални, пъстри и цветни шествия и паради, концерти и представления на фона на лазурни брегове и чисто синьо море радват посетителите през деня, а вечерта – огнено шоу и спектакли, фойерверки, музика и танци впечатляват гостите. Внушителната празнична атмосфера кара милиони туристи ежегодно да избират именно Ница за карнавалните си забавления.

Кьолн, Германия

Карнавалът в Кьолн е наистина забавна гледка за всички, които познават немците и техния строг, прецизен и практичен манталитет. Е, това е времето, в което германците оставят тази своя роля и се впускат в диви забавления – но не чак толкова диви, колкото във Венеция и Ница. Комични постановки, сатира, игри и шествия се подготвят за тази вълшебна карнавална седмица през февруари, когато всеки може да забрави кой е и да се престори на някой друг. Кулминацията е традиционно внушително шествие с колесници по улиците на Кьолн, в което участие взимат мъже, жени, коне, музикални и танцувални групи.

Берлин, Германия

Има още едно място в Германия, на което можете да видите карнавалната атмосфера, при това в доста артистичен и разнообразен вид и форми. Става въпрос за Берлин – немската столица, която едновременно е и градът на творците в Германия. Берлин е превърнал карнавала в една симбиоза между различните култури, които подслонява, в една възможност за интернационалните му жители да изявят себе си и родните си традиции. Затова и там карнавалната програма е изключително пъстра и разнообразна, тя включва изява на над 80 различни култури от целия свят и ежегодно впечатлява посетителите си с корейските музиканти, бразилските танцьори, японските певци и африканско шоу.

Санта Крус де Тенерифе, Испания

Нареждат го по пищност и мащабност след тези във Венеция и Рио де Женейро. Продължава няколко дни, през които жителите на градчето, както и всички негови гости, се впускат в луди забавления. Карнавалното шоу е разделено на две части – едната е наречена официална, защото участващите в нея са истински професионалисти и се занимават специално с това, което правят – музика, песни, танци, шоу и представления. Другата част е уличният карнавал, в който се включват всички желаещи – хиляди маскирани и костюмирани хора се обединяват в парад, танци, пеене, ядене и пиене, пренасищайки сетивата си с всякакви приятни възприятия. 

Бенш, Белгия

Тридневният карнавал в Белгия се отличава с нещо различно от останалите карнавали. Това са клоуните, които от сутринта на първия карнавален ден до вечерта на последния обикалят из улиците на градчето и с барабани и пръчки гонят злите духове. В ролята на клоуни влизат жителите на белгийското градче – само мъже, без ограничения във възрастта. Може да видите и 5-годишно клоунче и 65-годишен. Облечени са в цветни, ярки дрехи, носят дървени обувки и восъчни маски.

Патра, Гърция

Карнавалът в Патра – третият по големина град в Гърция, не е въобще толкова известен, колкото този във Венеция или Рио де Женейро, но това е абсолютно незаслужено – той е много атрактивен и в него взимат участие изключително голям брой хора – над 35 000 души, по-голямата част от тях - младежи. Затова няма да е грешка да се каже, че той е един от най-младежките карнавали в света. Маскарадите започват още в края на януари и приключват през последната неделя преди Сирни Заговезни, когато се провежда зрелищен парад.

 

Буенос Айрес, Аржентина

Ако ви се празнува много, при това– напълно признато и легално, то това е мястото, което трябва да посетите. Карнавалът тук продължава цели два месеца. Всъщност, това е най-дългият карнавал в света. В продължение на 60 дни из улиците на града шестват маскирани и костюмирани хора, играят се сценки и постановки, чуват се музика и песни, има танци и веселби до зори. Милиони туристи ежегодно избират именно аржентинския град, за да се потопят в приказната карнавална атмосфера и да се забавляват истински.

Рио де Женейро, Бразилия

Рио де Женейро е може би най-предпочитаното карнавално място в света. Бразилците имат една поговорка, че в страната им съществуват три годишни времена – преди карнавала, по време на карнавала и след карнавала. А за посетителите от други държави бразилският карнавал е нещо наистина необяснимо. Той не може да бъде обхванат с думи като „пищен“, „внушителен“, „мащабен“, „зрелищен“, „колоритен“, „завладяващ“, „буреносен“, той е направо помитащ съзнанието и сетивата. Дни наред по специалната алея, построена за карнавала, протича феерия от цветове, звуци и движения, кулминацията на която се разгръща на трибуните в края на алеята. Неизменна част от карнавала е и самба парадът, в който най-добрите бразилски танцови училища показват своите умения. Не случайно задачата „да посетиш карнавала в Рио де Женейро“ е най-често включвана в списъци от рода на „50 неща, които да направиш, преди да умреш“.

И у нас

Нашият аналог на карнавалите, българската традиция в маскирането, веселенето и празнуването се нарича кукерство. Шествия и паради с традиционни, характерни за района, носии, карнавални маски, музика, барабани, тъпани, танци, хора, театър и сценки впечатляват посетителите на различните кътчета на България. Можете да им се насладите през февруари, а дори и март. Между по-известните са Международният фестивал по маскарадни игри „Сурва“ в Перник и "Песпонеделник" в Широка лъка на 2 и 3 март.

2210 | 07 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате