Няколко интересни събития за 14-ти февруари

13 фев 2013
Снимка: sxc.hu

Ако сте само или просто искате по-нестандартно изкарване на празника, то може би ще ви е интересно да станете част от няколко събития, които се готвят за този ден.

ЕКО ФЕСТ НА ЛЮБОВТА И ВИНОТО

Събитието се провежда за първи път от „Сдружение Устойчиво Общество“, с цел да призове за по-малко консуматорство и повече общуване помежду ни. Организаторите имат желанието празниците Свети Валентин и Трифон Зарезан да бъдат за хората нещо повече от това, което масовият пазар им предлага. „Купуваме всевъзможни изкуствени валентинки, букети от отрязани цветя и луксозно бутилирано вино с химически съставки. Очакваме повече от телевизията, интернет и мобилните телефони, които ни дават илюзията за общуване, без да създаваме връзки помежду ни. Все по-малко даваме от времето си, все по-малко даряваме себе си и забравяме, че това, което прави спомените, рядко се намира в подаръчна кутия, а идва от моментите, в които споделяме пълноценното си присъствие с обичаните хора“, довериха ни от „Устойчиво Общество“. Затова и организират, така нареченият от тях, „Еко фест на любовта и виното“. Той ще се проведе паралелно в София и Пловдив на 13-ти и 14-ти февруари и ще даде възможност на посетителите да изработят сами подаръци, като вложат внимание и лично послание към близките си хора, да разгледат интересни кулинарни предизвикателства – шоколад и други афродизиаци и да се сдобият с чисти храни за "вечеря за двама", подаръци от екоматериали и винозона за биологични и чисти вина, благодарение на специални щандове с храни и вина от малки български ферми и производства. Фестивалът в двата града ще включи Green Dating – нестандартно парти за запознанства на хора с устойчиво мислене, които ще се забавляват чрез кулинарни и увлекателни игри. Инициативата Green Dating на “Сдружение Устойчиво Общество” ще продължи и след февруарския фест, със срещи в цялата страна. Хората, които се вълнуват от такива запознанства, могат да следят инициативата във Фейсбук. В София еко фестът ще се проведе в Бетахауз на 13 и 14 февруари от 11 до 19 часа, с Green Dating парти на 13 февруари от 19 часа в betacafé. Домакин на пловдивското събитие ще бъде Бар "Грамофон" на 13 февруари от 11 до 19 часа с парти за запознанства същата вечер от 19 часа.

ВЕВЕ – EДНО НАИСТИНА ИЗКУШАВАЩО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

14 февруари, София Лайф Клуб, 22 часа

Популярната латино поп певица пристига у нас точно на деня на влюбените и ще изнесе първия си концерт на българска земя именно вечерта на Свети Валентин. Испанката доби известност основно с хита си Malo и с ескцентричността си. На 14 февруари от 22 часа в София Лайф Клуб тя ще представи на българската публика третия си албум Un pokito de rocanrol (A little bit of rock ´n´roll), който е изцяло различен от предните два – както личи и по името му, в него преобладава рок-енд-рола, а като допълнение са включени пънк елементи. Самата ВЕВЕ определя парчетата в албума като много диви и няма търпение да ги изпълни и тук,  при това точно навръх двата празника - на любовта и на виното.

ЛЮБОВТА В ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА

Такова интересно събитие, комбиниращо няколко изкуства, са замислили в Държавната опера в Пловдив. На 14 февруари от 19 часа, в Концертната, зала оркестър, солисти и балетисти ще изпълнят въздействащ микс от стойностна класическа музика, любовна поезия и красиви балетни изпълнения. Събитието е част от поредицата популярни концерти, които операта в Пловдив организира за българската публика през зимата. Точно за 14 февруари поканата е към всички влюбени - в музиката, поезията, в конкретен човек или просто в прекрасните неща в живота - да преживеят неповторими и незабравими емоции с музиката на Моцарт, Бизе, Верди, Пучини, Масне, П. Хаджиев. Концертмайстор ще бъде Виеслав Новак, диригент Христо Михалев, а сред солистите са имената: София Мерджанова, Даринка Стоева, Елена Чавдарова, Ивайло Михайлов, Стоян Даскалов, Иван Кабамитов. Красиви балетни изпълнения са предвидени като допълнение към изпълняваната музика, а в паузите актрисата Ивана Папазова ще чете любовни стихове. Това е един наистина нестандартен и запомнящ се начин за прекарване на първата част от вечерта. Музиката и литературата  докосват човешката душа по неповторим начин и след такова слухово и визуално въздействие, човек несъмнено се настройва романтично.

"ВГРАЖДАНЕ" В ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

Отново едно любопитно събитие от Пловдив, предвидено именно за 14 февруари. На двуликия празник от 19 часа в салона на Кукления театър на града на тепетата, един кратък спектакъл от 55 минути ще поиска да ви въздейства, използвайки известен мотив от българските писатели – строенето на здание с вграждането на девойка вътре. В случая става въпрос за мост, чийто създател, майстор Манол, иска да направи вечен. Според преданията и легендите обаче, за да остане мостът нерушим и безсмъртен, в основите му трябва да се положи жертва. Манол вгражда любовта на живота си – девойката Неда. Това негово действие днес ни изглежда абсурдно и недопустимо, но всъщност много умело препраща към размисли какви жертви искаме и ние от хората, които обичаме, какви неща искаме да правят заради нас, какви компромиси със себе си и собствените си разбирания заради нашите?

1817 | 13 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате