Какво искат жените… на 8-ми март

08 мар 2013

Осми март е обявен за Международен ден на жената. Един много колеблив и противоречив празник, типично по женски. За едни смисълът му е да почете борбата на жените за техните права, други го възприемат като „празника на колежката“, за трети винаги ще си остане „денят на мама“, свързан с милите детски спомени за тържествата в детската градина, скромните букетчета, саморъчно направените картички и щастливите сълзи в очите на най-любимата, най-прекрасната и най-добрата МАМА. Моята мама!
Макар и символ на феминизма, някак си точно в този ден жените не желаят да бъдат приемани като твърде равни. Вместо да се впуснат да се доказват своето равноправие чрез тежък физически труд например, те малко или много очакват някакъв знак на внимание, пък макар и изразен чрез баналните комплименти и скромно букетче цветя. На този ден всяка от нас иска да се почувства именно като жена – да се порадва на мъжкото внимание и грижи, да бъде ухажвана, да ѝ се даде възможност да се почувства единствена и неповторима, най-прекрасната на света. Т.е. замисленият като апотеоз на феминизма празник някак си се превръща в антифеминистки.
Много жени възприемат 8-ми март като някакъв женски вариант на Коледа – свързват го с чудеса и подаръци. Естествено, в ролята на Дядо Коледа трябва да се въплъти обичаният от тях мъж, който като истински вълшебник трябва да се справи и с това предизвикателство.
Не всяка от нас е склонна да признае какво очаква от мъжа до себе си на този ден, защото, все пак, нали не подаръкът е най-важното, а изненадата, грижата и вниманието, които Той трябва да прояви, отгатвайки по телепатия желанията на своята любима. Ако на Коледа и Свети Валентин ние самите се впускаме с удоволствие в подготовката на празника – готвим, купуваме подаръци, измисляме изненади и развлечения, то на 8-ми март някак си заемаме пасивна позиция и очакваме, вместо нас, всичко това да свърши мъжът. Или просто казано – също като в приказките се надяваме на чудо. Но какво именно?

Изненада

Ценното на изненадата е, че е неочаквана. Затова не искаме да знаем предварително какъв сюрприз ни е приготвил любимият. Искаме да ни удивят, да ни смаят, естествено, в рамките на разумното – не всяка от нас би се зарадвала на скок с бънджи или с парашут. Или пък на нова въдица. Затова и задачата на мъжа никак не е лесна – хем да направи нещо неочаквано, хем то да е такова, че да достави удоволствие на жена му, а не единствено на самия него.

Романтика

Въпреки че вече отминаха светивалентинските страсти, на 8-ми март жените също се надяват на романтични подаръци и поведение. Естествено, не под формата на плюшени мечета, сърчица и картички с чужди стихове. Но ето, един годежен пръстен например е напълно подходящ подарък... Шегувам се! Всъщност, идеята е и на този ден мъжът за пореден път да ни покаже колко сме прекрасни и обичани. Естествено, това не трябва да става само в един ден от годината. Но пък на 8-ми март е просто задължително!

Бягство от ежедневието

Една проста „смяна на ролите“ е напълно достатъчна, за да се разчупи шаблонът на сивото ежедневие. Ако обикновено в дома готви жената, нищо не пречи точно в този ден съпругът ѝ да превземе кухнята и да сготви с любов нещо за нея. Или просто да я заведе на ресторант.
Естествено, в идеалните семейства мъжът всеки ден участва в домакинската работа и в грижите за децата, но в някои семейства това се случва само няколко пъти в годината. Ето, 8-ми март заслужава да е единият от тях.

Попитах няколко мои познати какво мечтаят да получат от любимите си мъже на този ден. Ето някои от техните „тайни“ желания:
• Хубава книга
• Билети за театър или кино (след като е осигурил кой да гледа децата)
• Огромен букет
• Скъпо цвете в саксия (орхидея)
• Еднодневна екскурзия до някое китно градче
• Спа уикенд
• Бижу
• Вечеря в уютен ресторант
• Парфюм
• Ваучер за пазаруване
• Предложение за брак

Интересно, че нито една от тях не пожела тиган, прахосмукачка или кухненски робот. Защо ли?
А вие, скъпи дами, за какво си мечтаете тайно?

2828 | 08 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате