Бира, песни и веселие на Св. Патрик

17 мар 2013
Снимка: sxc.hu

На 17 ти март ирландците честват своя национален покровител Св. Патрик. По този повод ирландските пъбове у нас организират ежегодните си събития. В тях се лее много бира, пеят се песни и всички са в зелено.

Първо да припомним кой е Свети Патрик. 

Той е келтско-британски християнски мисионер, живял между 390 и 460 година. Много неща около неговия живот са неизвестни, а за тези, които се знаят, има разминаване в датировките. Израснал е в семейство на свещенослужители. Между 14-та и 16-та си година е отвлечен от ирландци. След като успява да избяга, отива в Галия и става свещеник. През 432 г. се завръща в Ирландия с епископски сан и мисия да покръсти местното население. За тридесет години той създава много училища и църкви и става обединител на духовността. Свети Патрик използва трилистна детелина, за да обясни по-достъпно на хората какво е Светата троица. От тук и зеленият цвят на панделките и дрехите, които се носят на този ден. Организаторите на въстанието в Ирландия от 1796 - 1798 г. решават войниците да носят зелени униформи, за да привлекат хората на тяхна страна и да се освободят от господството на английската аристокрация.  

По повод Деня на Свети Патрик се организира благотворителен бал под патронажа на Българо-Ирландската бизнес организация. Имах възможността да задам няколко въпроса на г-жа Сибил Рейнолдс, организатор на събитието:

От кога се празнува денят на Св. Патрик във вашата страна?

Денят на Св. Патрик се отбелязва в Ирландия в продължение на стотици години на 17 март. Датата съвпада по време с гладния сезон на Великия пост, но на Деня на Св. Патрик забраните срещу яденето на месо се отменят. Ирландците празнуват техния светец-покровител с танци, пиене и угощения на празничната трапеза, слагайки на нея бекон и зеле.

Едно от най-разпространените чествания на Деня на Св. Патрик е парадът в негова чест. Той обаче не започва в Ирландия, а в Америка. За първи път в Ню Йорк на 17 март 1762 г. бива организиран с помощта главно на ирландските войници, които са били на служба в английската армия. Парадът помага на военнослужещите там да се свържат с ирландските си корени и техните колеги - ирландци.

Кой пореден е този бал нас?

Денят на Св. Патрик се празнува тук, в София, повече от 12 години. Балът се организира от доброволци сред членовете на ирландската общност. Това ще бъде третата година под настойничеството на Irish Bulgarian Business Network (IBBN).

Има ли известни личности сред гостите като: артисти, творци, музиканти, спортисти, посланици, политици?

На бала ще присъстват някои личности от света на спорта и гости от дипломатическия корпус. Да поздравим нашите приятели ирландците и всички, които празнуват Деня на Свети Патрик с типичен ирландски тост:

“Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите под него, никога не поддадем!“

1163 | 17 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате